czwartek, 2 lutego 2012

Marokańskie klopsiki z morelami i płatkami migdałów

Marokańskie klopsiki z morelami i płatkami migdałów



Zimą bardzo lubię przygotowywać bardziej pożywne mięsne dania. Ostatnio często robię wszelkiej maści pulpety i klopsiki, są szybkie w wykonaniu i można je podawać na wiele sposobów, choćby na modłę marokańską. Początkowo obawiałam się jak taka ilość słodkich dodatków przypadnie do gustu Lubemu. Postanowiłam całość zrównoważyć przygotowując pikantne klopsiki. Całość wyszła na prawdę wyśmienicie. Jeśli tylko lubicie dodatek owoców do mięs, na pewno i Wam to danie posmakuje. 


Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię.


KLOPSIKI Z MORELAMI I PŁATKAMI MIGDAŁÓW (MAROKO)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis inspirowany TYM]
  • 350 g mielonej wołowiny
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół małej białej cebulki, posiekanej w kosteczkę
  • łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • łyżeczka harissy 
  • pół łyżeczki kuminu
  • szczypta kardamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 duża cebula
  • puszka pomidorów bez skórki z dodatkiem czosnku (400 g)
  • mała laska cynamonu *
  • 100 g suszonych moreli (dałam 70 g)
  • 25 g płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni
  • garść natki pietruszki, posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
Mięso łączymy z cebulą, czosnkiem, natką, harissą. Doprawiamy słodką papryką, kuminem, kardamonem, kurkumą, imbirem oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Z mięsa formujemy małe klopsiki (około 16 sztuk) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez około 10 minut. Zdejmujemy z patelni. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez 3-5 minut. Dodajemy pomidory, pół puszki wody, laskę cynamonu, posiekane morele. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut. Usuwamy laskę cynamonu, dokładamy klopsiki i podgrzewamy przez kolejne 5 minut. Podajemy posypane natką pietruszki i płatkami migdałów. Danie świetnie smakuje z kaszą bulgur, ale równie smaczne będzie także z ryżem. 



(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

29 komentarzy :

  1. super danie warto z przepisu skorzystać smacznego

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te klopsiki,naprawdę. Świetny obiad i chętnie kiedys wypróbuję ten przepis.
    Pozdrowienia Malwinko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana polecam i to bardzo. Zaskoczyłam się , że takie połączenie może być tak smaczne;)

      buziaki

      Usuń
    2. Podoba mi się także dlatego,że jest mnóstwo fajnych dodatków :)
      Buziaki:*

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Bardzo smakowicie wyglądają te klopsiki. Chętnie wypróbuję przepis.

      Usuń
  4. Ja też szukam czegoś pożywnego, na te nasze arktyczne mrozy, bo ostatnio mam straszną ochotę na mięso

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny przepis. Przepadam za miesem z owocami a jak z kuminem i cynamonerm, ktore to pasuje mi do kazdego miesa to biore w ciemno.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie dania, bardzo bym chciała odwiedzić Maroko. Ale na razie pozostaje zrobić np. te pyszne klopsiki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonała miseczka na rozgrzanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajne te klopsiki i jakie aromatyczne :)
    z miłą chęcią wykorzystam w przyszłości

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne klopsiki:) przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne połączenie smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  11. świetne te klopsiki, bardzo lubię tego typu dania:)zapisuję więc :)

    OdpowiedzUsuń
  12. te morele brzmią tak nietypowo ;]

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają pysznie, widać od razu, że to klopski nie z tego świata... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ostatnio oglądałam program Ricka o kuchni marokańskiej i muszę przyznać, że baaaardzo mi się spodobała. Jam Jam takie klopsiki. Ta ilość przypraw do mnie mówi~!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam klopsiki, pulpeciki i tym podobne:) A te wygladaja bardzo zachecajaco!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Klopsiki wyglądają smakowicie Malwinko, świetny przepis, jutro robię....pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajnie wyglądają, ciekawe jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja nie lubie, a Mezczyzna wrecz nie znosi, ale nie zmienia to faktu, ze klopsiki wygladaja bosko i milosnikom takich smakow na pewno przypadna do gustu!

    OdpowiedzUsuń
  19. idealne danie na mroźne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czuję, że to moje smaki. Na pewno klopsiki są genialne!

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo ciekawe połączenie smaków, a do tego uwielbiam wszelkie klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Brzmi zachęcająco :) takie połączenie musi niezwykle dobrze smakować...

    OdpowiedzUsuń
  23. Danie z pewnością się świetnie prezentuje. Nie jestem zbytnio zwolennikiem połączenia mięsa z owocami.. dlatego zastanawiam się jakby to przyjął mój żołądek ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Ojjj klopsiki.. To i makaron to dwie rzeczy , ktoe jak widze odrazu wołam: "Jaaachceee!!" Wyglądają cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy jak nie dodam moreli to będzie wielka zbrodnia?
    Cała reszta dodatków i przypraw jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście możesz pominąć jeśli ich nie lubisz;) Klopsiki i tak będą smaczne

      pozdrawiam ciepło

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.