piątek, 3 lutego 2012

Marokańskie klopsiki z cytrynowym kuskusem

Marokańskie klopsiki z cytrynowym kuskusem


W dalszym ciągu pozostajemy w klimatach kuchni marokańskiej. Tym razem po raz kolejny propozycja na wykorzystanie mielonej wołowiny. Lekkie danie w postaci klopsików podanych z cytrynową kaszką kuskus oraz sałatką na bazie świeżego szpinaku. Niestety o tej porze roku szpinak nie zachwyca już tak bardzo swoim smakiem, dlatego z coraz większym wytęsknieniem czekam na wiosnę. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię.


KLOPSIKI MAROKAŃSKIE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 mała czerwona cebulka, obrana i drobno posiekana
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka harissy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. mąka do obtoczenia
Mięso łączymy z czosnkiem, cebulką, natką pietruszki, dodajemy harissę, pozostałe przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny. Z mięsa formujemy małe klopsiki, obtaczamy je w mące i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu około 10 minut. Klopsiki podałam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, oliwy i cytryny. 

CYTRYNOWY KUSKUS Z ZIOŁAMI

Składniki:
[przepis własny]
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanej świeżej mięty
  • skórka otarta z cytryny
  • 1-2 łyżki masła 
  • sól
Kaszę wsypujemy do miseczki, solimy, zalewamy wrzątkiem (około 1 cm ponad poziom kaszy). Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5-10 minut do napęcznienia. Kaszę także możemy zalać gorącym wywarem warzywnym- wówczas już jej nie solimy. Spulchniamy ją widelcem, dodajemy do niej masło i dokładnie mieszamy. Dokładamy zioła i otartą skórkę z cytryny. 



SAŁATKA ZE SZPINAKU I MIGDAŁÓW

Składniki:

  • dwie garście liści świeżego szpinaku
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • sos- 2 łyżki oliwy, łyżka soku z pomarańczy, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, sól, świeżo zmielony pieprz
Liście szpinaku myjemy, osuszamy. Płatki migdałów rumienimy na suchej patelni. Przygotowujemy sos dokładnie łącząc wszystkie składniki. Szpinak polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałów.

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

12 komentarzy :

  1. Wszystko mi sie tu podoba! I pikantne klopsiki, i zielona szpinakowa salatka z chrupiacymi migdalami (a ja lubie, jak mi cos chrupie), i kuskus z cytrynowa nuta... Moge sie do ciebie wprosic na obiad? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mielone połączone z egzotycznymi przyprawami smakują nawet mojej Babci!
    Sama często łączę kuskus w cytryną i ziołami. Pysznie sprawdza się jako dodatek do mięs i ryb.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczególnie podoba mi się ten kuskus

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne zdjęcia, pyszne danie ;]
    kuskus najwspanialszy! jeju, ten cytrusowy mnie bardzo nęci.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny zestaw obiadowy, cytrusowy kuskus, klopsiki i pyszna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz fajne pomysły na klopsiki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie klopsiki u mnie w domu bardzo by się spodobały:)

    OdpowiedzUsuń
  8. no no jak kusi :P zgadzam się z dziewczynami z burczy mi w brzuchu, świetny zestaw :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Nic dodać, nic ująć! Po prostu pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.