środa, 1 lutego 2012

Marokańska zupa z soczewicy i ciecierzycy

Marokańska zupa z soczewicy i ciecierzycy




Po raz kolejny spotkałam się w wirtualnej kuchni z kilkoma blogerami. Przygotowaliśmy marokańską zupę z soczewicą i ciecierzycą, idealną na te mroźne dni. Zakochałam się w niej, ma w sobie wszystko to, co uwielbiam- warzywa strączkowe, pomidory i mój kochany kmin rzymski. Myślę, że taki sycący rozgrzewacz posmakuje i Wam. 
Razem ze mną zupkę przygotowali: Emma, Emilia, Ilonka, Maggie, Mirabelka, Shinju, Michał, Pela, Pluskotka, Ania oraz Kabka. Dziękuję Wam bardzo za to spotkanie, mam nadzieję, że i Wam posmakowała ta arabska zupka ;-)




MAROKAŃSKA ZUPA Z SOCZEWICY I CIECIERZYCY

Składniki (na 4-6 porcji):
[przepis pochodzi z TEJ strony]

  • 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2,5 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  •  pół łyżeczki chili w proszku
  • 250 g czerwonej soczewicy*
  • puszka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
  • litr buliony warzywnego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • pół litra soku pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania posiekana natka pietruszki, kolendra, jogurt naturalny
W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy cebulę przez 5 minut aż zmięknie. Dodajemy czosnek, imbir, kumin, kolendrę i chili, smażymy minutę. Wrzucamy puszkę rozgniecionych pomidorów wraz z sokiem, soczewicę, wlewamy bulion i sok pomidorowy. Gotujemy około 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Dodajemy ciecierzycę, podgrzewamy 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę przelewamy do talerzy i posypujemy posiekaną kolendrą i pietruszką. 

*możemy użyć również zielonej lub brązowej soczewicy, ale wówczas należy wydłużyć czas gotowania


26 komentarzy :

  1. Pewnie było pysznie i miło!
    I tak powinno być :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja powiem tylko tyle: wybrałaś świetny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna była ta zupka, idealna na tę porę roku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne zdjecia, pyszna zupka i fajny talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspólne gotowanie! Czekam na kolejne tak trafione propozycje przepisów z Twojej strony. Mam nadzieję, że egzamin dzisiejszy poszedł dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie można się w niej zakochać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak można uczestniczyć w wirtualnym gotowaniu?! też chcę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za wspólne gotowanie, ładne zdjęcia, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta zupa jest faktycznie przepyszna i doskonala na zimowe chlody. Na pewno bede do niej wracac!

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ ta zupa musi być pyszna ...pięknie wyglada:) pozdrawiam ciepło Malwi:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cieszę się, że u wszystkich wygląda tak jak u mnie, bo bałam się, że za rzadka wyszła. Myślę, że też będę ją powtarzać, jeśli będę narzekać na nadmiar ziarna w domu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I u mnie będzie gościć często;)Chociaż następnym razem zrobię ją troszkę gęstszą

      Usuń
  12. przy takiej pogodzie to wspaniałość na rozgrzewkę.

    OdpowiedzUsuń
  13. dziękuję za wspólne pichcenie, u mnie też na pewno będzie gościć często ;)

    PS śliczna miseczka, moja mama szuka takiej do zastawy od dawna. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej Malwino! Dziękuję za wspólne pichcenie :) ostrą, rozgrzewającą zupę wybrałaś ;) pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  15. Znowu ta zupka? Chyba za mną cały dzień 'chodzi' ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy ta zupka to Harira? Uwielbiam ten blog!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam ją już dwukrotnie - pyszna , a dziś wzbogaciłam ją dodatkiem wołowiny.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniała:)nawet moja roczna córeczka się nią zajadała:))) polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniała:)nawet moja roczna córeczka się nią zajadała:))) polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy ciecierzycę z puszki dodajemy z sokiem?

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszna często gosci na moim stole

    OdpowiedzUsuń
  22. Zupa jest pyszna 😋 często ją gotuję ♨

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.