sobota, 11 lutego 2012

Kurczak z kaszą kuskus i ciecierzycą

Kurczak z kaszą kuskus i ciecierzycą


W chłodne zimowe dni, nic tak dobrze nie rozgrzewa, jak pikantne potrawy. Dlatego dziś proponuję Wam coś sycącego i niezwykle szybkiego w przygotowaniu. Ostatnio podawałam Wam przepis na domową pastę harissa, dziś kolejna propozycja, jak możecie ją wykorzystać w kuchni. Danie bardzo posmakowało mojemu Połówkowi, który lubi wyraziste smaki. Mam nadzieję, że posmakowało także innym kulinarnym blogerom, którzy razem ze mną je przygotowali. A są to- Dobrusia, Ania, Ania S., Michał, Pluskotka oraz Emma. Dziękuję Wam za tę egzotyczną podróż do Północnej Afryki. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Azję i Oceanię. 


KURCZAK Z KASZĄ KUSKUS I CIECIERZYCĄ (MAROKO)

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 cebula, obrana, drobno pokrojona
  • 2,5 cm kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 10 suszonych moreli
  • 1-2 łyżki pasty harissa (TU znajdziecie przepis na domową harissę)
  • puszka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej (220 g)
  • 200 g kaszy kuskus
  • 200 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanych liści kolendry do posypania (użyłam natki pietruszki)
Mięso myjemy, czyścimy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2-3 minuty. Mięso lekko solimy, doprawiamy pieprzem i wrzucamy na patelnię. Smażymy dalej około 7 minut, aż mięso przestanie być różowe w środku. Dodajemy harissę i imbir, mieszamy i smażymy kolejną minutę. Na patelnię wrzucamy ciecierzycę, posiekane morele, wsypujemy kaszę kuskus i zalewamy całość bulionem. Mieszamy widelcem, wyłączamy gaz a patelnię przykrywamy pokrywką. Po 5-10 minutach, kiedy kasza wchłonie bulion, spulchniamy ją widelcem. Danie rozkładamy na 4 talerze i posypujemy siekaną kolendrą (użyłam natki pietruszki).

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

15 komentarzy :

  1. Jednak nie dodałam harissy, bo papryczkę pokroiłam drobniutko i zamroziłam. Nawet miałam w związku z nią przygodę, bo później dotknęłam nosa i myślałam, że mi się spali żywcem. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj współczuję, znam niestety ten ból;(

      Usuń
  2. nieco przerobione, ale chyba zrobię w najbliższym czasie ;)
    IJ

    OdpowiedzUsuń
  3. Super danie! Chętnie wypróbuję na obiad w przyszłym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba :) Lubię wszystko w tym przepisie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podoba :)
    Lubię wszytko w tym przepisie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny znakomity przepis do wypróbowania - dziękuję Malwinko! Mam identyczną tendencję - im na zewnątrz zimniej - ostrzej na moim talerzu :)
    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się to zestawienie. Smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przez te wszystkie arabskie pyszności mam coraz większą ochotę na kuskus... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tym razem mi się nie udało z wami gotować, ale przepis na pewno wypróbuję bo jest bardzo atrakcyjny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Posmakowało bardzo. Dzięki za atrakcyjną propozycję do wspólnego gotowania.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój Połówek także lubi wyraziste smaki, więc to danie było dla niego bardzo smaczne. Ostatnio lubimy marokańskie klimaty ;) Dzięki za kolejny wspaniały pomysł na wspólne gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  12. smaczne- to coś dla mnie!!! i kolendra na koniec ..mniam

    OdpowiedzUsuń
  13. Ładne zdjęcia, Dzięki za wspólne gotowanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj, będę musiała zaopatrzyć się w kuskus.. i to koniecznie!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.