Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 8 lutego 2012

Kofty w sosie pomidorowym


Sama już nie wiem, ile przepisów na kofty do tej pory wykorzystałam. Te, które dziś Wam prezentuję na pewno znajdują się w trójce ulubionych. Duża ilość aromatycznych przypraw i delikatny w smaku sos pomidorowy- zestawienie idealne. Myślę, że i Wam posmakują ;-)


Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Azję i Oceanię. 


KOFTY W SOSIE POMIDOROWYM II

Składniki (na 2 spore porcje):
[przepis własny]
  • 350 g mielonej wołowiny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół małej białej cebuli, obranej i drobno posiekanej
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta kardamonu
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżeczka sumaku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • patyczki do szaszłyków, namoczone wcześniej przez pół godziny w zimnej wodzie
  • sos- pół kg świeżych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 biała cebulka, łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego 
Mięso łączymy z czosnkiem, cebulką i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Masę mięsną dzielimy na 4 części, z każdej formujemy podłużne kiełbaski, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Każdą koftę lekko smarujemy oliwą. Mięso pieczemy na ruszcie w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 25 minut. 
Przygotowujemy sos. Pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy. Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy czosnek i cebulkę przez 3 minuty. Dodajemy pomidory i cukier, całość smażymy na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli woda nie odparowała wystarczająco, zwiększamy płomień i smażymy cały czas mieszając przez 3 minuty. Do sosu możemy także dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Jeśli chcemy, aby sos był bardziej pikantny możemy doprawić go ostrą papryką w proszku lub sproszkowanym chili.

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

15 komentarzy:

  1. Zapowiadają się fenomenalnie :) U mnie dziś też po arabsku, więc chętnie się przyłączę do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi sie podoba ten przepis - ja rowniez przepadam za koftami i chetnie testuje nowe wersje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze nie jadłam mięsa w takiej postaci, ale prezentuje się bombowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. waqżne że jest kumin i że sos jest łagodniejszy ;) a kardamon to dla mnie nowość w podobnych przepisach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli w trójce Twoich ulubionych to i ja chętnie ich spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. ja za sam wygląda dałabym 6+ ....a w smaku muszą być niezrównane:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja nigdy nie jadłam. Kurczę, muszę kiedyś zrobić. Pysznie wyglądają.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają naprawdę smacznie - kto wie, może w następnym tygodniu zagoszczą u mnie na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm, bardzo pyszny pomysł na obiad. W sumie jeszcze nigdy w ten sposób nie traktowałam wołowiny i jestem bardzo ciekawa jak na taki obiad zareagowałby mój małż :] W sumie nie miałam pomysłu na jutrzejszy obiad, więc czemu by nie spróbować kofty? :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo zachęcająco....

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne zdjęcia ;]
    chętnie sie poczęstuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiele razy widziałam tego typu przepis.. i nie wiem właściwie dlaczego do dziś nie skusiłam się na przygotowanie tego przysmaku. Jak widać popełniłam wielki błąd patrząc na Twoją fotografię ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za przepis, danie naprawdę pyszne. Robiłam je już z 4 razy i zawsze wychodzi bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że Ci smakowały;) I dziękuję za podzielenie się wrażeniami smakowymi.

      pozdrawiam

      Malwinna

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP