środa, 22 lutego 2012

Domowe batoniki z chałwy

Domowe batoniki z chałwy


Lubicie chałwę? Jeśli tak, to może będziecie mieli ochotę wypróbować taką, którą możecie sami przygotować w domu. Robi się ją bardzo szybko, jest zdrowsza od tej zakupionej w sklepie i o wiele tańsza. Możecie eksperymentować z jej smakiem i dodatkami i stworzyć taką chałwę, jaką najbardziej lubicie. Ja zrobiłam orzechową chałwę o pięknym aromacie wanilii, którą następnie obtoczyłam w deserowej czekoladzie. Trzy już dawno zniknęły, a jedna spokojnie czeka sobie w lodówce na odwiedziny mojej Mamy, która jest wielką fanką chałwy. Ciekawa jestem, czy i jej ona posmakuje.

Przepis dodaję do akcji Domowy wyrób. 


DOMOWE BATONIKI Z CHAŁWY 

Składniki (na 4 batony):
[przepis znaleziony na blogu Kuchnia Sowy]

  • 200 g ziarna sezamu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 7-8 łyżek zmielonych orzechów laskowych
  • 4-5 łyżek płynnego miodu
  • gorzka czekolada do obtoczenia
Sezam prażymy na suchej patelni, uważając by go nie przypalić. Studzimy, a następnie blendujemy go na proszek. Dodajemy do niego zmielone orzechy, mieszamy. Wlewamy 2 łyżki miodu i ekstrakt, mieszamy, a następnie wyrabiamy dłonią stopniowo dodając więcej miodu. Miodu należy dać tylko tyle, aby całość nie kruszyła się. Jeśli nie chcemy, aż tak słodkiej chałwy część miodu możemy zastąpić odrobioną wody.Z masy formujemy 4 podłużne batoniki, układamy na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia i wkładamy do lodówki, aż masa ładnie stwardnieje. Następnie każdy batonik obtaczamy w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie i ponownie odstawiamy do lodówki (robiłam to na dwa razy- najpierw obtaczałam górę oraz boki, odstawiłam do lodówki, a następnie smarowałam czekoladą spód batoników). 
Zamiast używać orzechów, do masy możemy dodać zmielone migdały lub inne ulubione dodatki. Ja z przepisu zrobiłam dwa batoniki oraz dwie chałwy w foremkach do muffinek. Te dodatkowo polewałam czekoladą i posypywałam krokantem. 



38 komentarzy :

  1. bardzo apetyczne batoniki, a ta domowa chałwa rowniez mnie kusi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam w domu ogromnego miłośnika chałwy, który z pewnością zjadłby kilka takich batoników. :)

      Usuń
  2. Uwielbiam chałwę!!! najbardziej taką oryginalną, tłustą i bardzo pachnącą. Taka własnej produkcji musi być wspaniała szczególnie w gorzkiej czekoladzie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm...warto było czekać na ten przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chałwę, więc te batoniki to coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusisz. Szybka, zdrowsza i tańsza jednocześnie.. ;) i na pewno pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  6. musze sprobowac! <3 chałwa

    OdpowiedzUsuń
  7. Cóż za pytanie.. uwielbiam chałwę, tylko gdyby była mniej kaloryczna ;-) Nie wiedziałam, że zrobienie własnej jest tak proste. Z przepisu skorzystam, bo u mnie w domu oprócz mnie, tata też jest fanem tej słodyczy :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale rewelacja Malwinko! No cudownie wygladaja,jestem nimi zachwycona.!
    Ściskam cieplo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne muszą być. Domowych batoników jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam chałwę, ale staram się jej nie mieć w domu, z wiadomych powodów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne!!!
    Ja robiłam pastę sezamową i też jest pyszna.!!!

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. fantastyczna wiadomość! Nie wiedziałam że można robić chałwę w domu! Hura-))

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszę się, że tak Ci się spodobała:)
    W formie batoników oblanych czekoladą jest szczególnie atrakcyjna:)
    Pozdrawiam, ja znów się przymierzam, więc może tym razem zrobię też takie czekoladowe batony:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam Malwinko, super przepis...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  15. wiem kto lubi i dzięki Tobie będę mogła wkraść się w łaski :)

    OdpowiedzUsuń
  16. fajny pomysł na chałwę:) ...a ja muszę Ci się pochwalić, ze kiedyś przez cały tydzień byłam, widziałąm i pomagałam przy robieniu chałwy odrzańśkiej:) wspaniałe przeżycie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudne, a zwłaszcza chałwowa babeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Na Wyspach chalwa jeszcze drozsza niz w Polsce, wiec bardzo podoba mi sie ta domowa alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy się nie zastanawiałam nad domowym przygotowywaniem chałwy... przecież to takie proste. Spróbuję na pewno, dziękuję za uświadomienie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny przepis na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten batonik w czekoladzie mnie kusi! :D Smakowite słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  22. Kocham chałwę:)) i skorzystam z przepisu..nie będę liczyć kalorii ! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Nigdy nie próbowałam sama zrobić w domu chałwy, chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  24. i ja bardzo lubię chałwę i z przyjemnością skorzystam z przepisu, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  25. Koniecznie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Przepysznie wyglądają te batoniki i babeczka ..zapewne skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  27. No no no, jestem pod wrażeniem, wyglądają bardzo apetycznie, jestem ciekawa czy bardzo różnią się od tych sklepowych. Niestety u mnie w domu chałwę lubię tylko ja :( Więc na okazję do zrobienia takich batoników będę musiała długo poczekać ^^'

    OdpowiedzUsuń
  28. Z chałwy? Ustawiam się w kolejce po batoniki ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja nie wiem czy moja chałwa w ogóle doczeka obtoczenia w czekoladzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam chałwę, dzisiaj właśnie wypróbowała. Boska!

    OdpowiedzUsuń
  31. Zrobilam! Sa super! Dodalam jeszcze siemie lniane prazone, pol laski wanilii, migdaly i pestki slon.uprazone! Obtoczylam w kakao :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.