sobota, 28 stycznia 2012

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka

W ostatnim barkowym zaproszeniu, Pela zaproponowała nam ciekawą zabawę. Każdy chętny miał do przygotowania dwie sałatki, w tym jedną, która do tej pory została opublikowana w ramach wcześniejszych zaproszeń przez innego bloggera. Postawiłam na horiatiki, grecką sałatkę wiejską, którą do III Baru Sałatkowego dodała Mirabelka. W przepisie nie było zielonej papryki, jednak ja najczęściej spotykałam się do tej pory z wersją z jej udziałem, dlatego też postanowiłam dodać ją do sałatki. Myślę, że jest to klasyk, który lubi każdy z Was. Co do samej sałatki, to chętnie poznałabym oryginalną jej wersję (nie wiem na ile moja jest do niej zbliżona), chociaż zapewne w różnych regionach Grecji pojawiają się jej liczne odmiany (tak jak u nas ma to miejsce z sałatką warzywną). 
Zauważyłam pewną polską mentalność, by nazywać każdą sałatkę, która ma w składzie ser feta, grecką. Podobnie, jak potrawy z dodatkiem kukurydzy i czerwonej fasoli niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki stają się dla niektórych daniami z kuchni meksykańskiej. Czy też smażony ryż nagle staje się klasycznym risotto. Co do samej "greckiej" sałatki, najdziwniejszą, z jaką do tej pory się spotkałam była wykonana z sałaty lodowej, pomidorów, groszku konserwowego, ogórków kiszonych (!), jajka i fety. 
Jak bardzo wierna jest oryginałowi moja? Nie mam zielonego pojęcia. Może Wy powiecie mi więcej w tej kwestii. 

Sałatka grecka

GRECKA SAŁATKA WIEJSKA (HORIATIKI)

Składniki (na 6 porcji):
  • 250 g sera feta
  • 5 średnich pomidorów
  • 2 małe świeże ogórki
  • 1 duża pokrojona w piórka czerwona cebula 
  • szklanka czarnych oliwek
  • 1 zielona papryka pokrojona w paski 
  • dressing: 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu z białego wina, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), 1 łyżeczka suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy, potrząsamy do wymieszania się składników. Ser kroimy w plastry, pomidory w trójkąty, ogórki w cienkie plasterki. W misce umieszczamy pomidory, ogórki, oliwki, paprykę i ser feta, całość kropimy dressingiem.

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

22 komentarze :

  1. Wyglada smakowicie:) Nie wiem czy jest bardzo czy bardzo bardzo wierna oryginalowi ale ja bym chetnie taka zjadla:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdę mówiąc, sałatki greckiej jest tyle wersji, ile gospodarstw domowych w Polsce, a ponoć i tak żadna nie przypomina tej prawdziwej, greckiej :D

    Ale Twoja wygląda wspaniale, ja wyjadłabym fetę i czarne oliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tylko życzyć smacznego pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie, chociaż ja osobiście fetę zamieniłbym na nasz świetny, polski twaróg. Taniej, zdrowiej, smaczniej! Dzięki za inspirację, na pewno jakoś wykorzystam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wersja bez pomidora i jestem w niebie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Znakomicie się prezentuje. Z fetą pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Bardzo lubię takie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałatki z fetą rządzą! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ......i ślinka mi pociekła....:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam sałatkę grecką! Jak wiadomo (i jak już wcześniej zostało wspomniane) jej wersji jest sporo, podoba mi się Twoja kombinacja składników! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oj tak, jedna z lepszych sałatek

    OdpowiedzUsuń
  12. otak, to klasyk którego nie da się nie lubic! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zuza ma rację, sałatka grecka to taki klasyk, że chyba wszyscy ją lubią, strzał w dziesiątkę, bo dobrze zrobiona zawsze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja w sprawie greckości tej sałatki też się nie wypowiem, bo nie byłam nigdy w Grecji.
    Czytałam kiedyś dyskusję blogerską, z której wynikało jedno: w samej Grecji są różne wersje tej sałatki i każdy uważa swoją za jedynie słuszną.

    A druga sałatka? ta ulubiona, czy popisowa?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Usmialam sie, czytajac o tej "greckiej" salatce z salata lodowa i jajkiem :)
    Twoja wersja bardzo mi sie podoba i jest bliska tej, ktora i ja lubie najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ładniutka ta sałatka, wersja bardzo wierna oryginałowi, w Grecji też dodają czerwoną cebule, czasem kapary albo anchois, jedyne co mnie w Grecji denerwuje to to że kroją te warzywa na takie wielkie kawały jakby kroili je siekierą. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mhmh.. wszystkie składniki świetnie w połączeniu ze sobą wyglądają. Niestety dla mnie wersja musiałaby być bez dodatku oliwek ;-) Wybacz ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. potwierdzam fakt ,ze kawalki sa slusznej wielkosci takie na raz do buzi. Obowiazkowo czerwona cebula,zielona paprika,czarne oliwki,pomidor,ogorek zielony,ziola I pyszny plaster fety na wierzchu a to wszystko obficie polane przepyszna oliwa z oliwek. mniam mniam.........

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja jeszcze nie spotkałam się w Grecji abym dostała do sałatki wiejskiej jakiś dressing, zazwyczaj feta jest posypana tylko suszonym oregano, a oliwę sami sobie dozowaliśmy. Najważniejsze- oliwki koniecznie muszą być z pestkami, te drylowane które można kupić u nas w słoiku nijak się mają do tych z pestkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ada, serdecznie dziękuję Ci za Twoje uwagi. Rozejrzę się za tymi z dodatkiem pestek.

      Usuń
  20. Ale piękne zdjęcia :) i pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.