sobota, 7 stycznia 2012

Bułeczki z płatkami owsianymi i marchewką

Bułeczki z płatkami owsianymi i marchewką


Dziś spędziłam cały dzień poprawiając zdjęcia na blogu, zmieniając ich lokalizację, zmniejszając je itd. W najbliższych dniach część zdjęć może się nie wyświetlać, ale postaram się to jak najszybciej naprawić. Przy okazji znalazłam zdjęcia bułeczek marchewkowych, które piekłam ponad 3 miesiące temu. Ciasto na te bułeczki nie należy do zbyt przyjemnych przy wyrabianiu, jednakże ich smak wynagradza pracę włożoną w przygotowanie ich. 


BUŁECZKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI I MARCHEWKĄ

Składniki (na 12 małych lub 8 dużych bułek):
[przepis znaleziony u Dorotus]

  • 450 g mąki pszennej chlebowej (użyłam mąki typ 650)
  • 300 ml letniej wody
  • 14 g świeżych drożdży
  • 1/2-1 łyżeczki soli
  • łyżka oleju ryżowego
  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g obranej i startej na drobnych oczkach marchewki
Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. 300g mąki mieszamy z solą, dodajemy drożdże i pozostałą wodę, wyrabiamy delikatnie na lekko omączonej powierzchni przez kilka minut (ja całość dokładnie wymieszałam dłonią do połączenia się składników). Dodajemy płatki i olej, dalej wyrabiamy. Wrzucamy marchewkę i pozostałą mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto jest stosunkowo klejące, troszkę podsypywałam je dodatkową mąką. Formujemy je w kulę, lekko oprószamy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zajmuje to około godzinę czasu). 
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części (ja dzieliłam na 8), formujemy bułeczki, oprószamy je mąką i układamy w odstępach na blasze (również wysypaną mąką). Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do napuszenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy 15 minut lub do momentu lekkiego zrumienienia bułeczek. Studzimy na metalowej kratce. 

Ciasto nie jest zbyt przyjemne w wyrabianiu- jest początkowo bardzo klejące. Natomiast bułeczki są bardzo smaczne, mięciutkie z chrupiącą skórką. 



22 komentarze :

  1. wyglądają uroczo, a dodatek płatków to dla mnie duuuża zaleta, płatki uwielbiam.

    Pozdrawiam i podziwiam ogrom pracy jaki wykonałaś, bo wiem że poprawianie zdjęć jest żmudne.

    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. poczęstuję się na pewno bo apetycznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł :) Mam ochotę na taką bułeczkę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Już sobie wyobrażam taką bułeczkę z masłem i powidłami :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ale fajne!! uwielbiam marchew

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie się zabarwiły na lekko pomarańczowy kolor;)

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha, uwielbiam domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne bułeczki o pięknym kolorze:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe wyszły, takie marmurkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam domowe bułeczki, smakują najlepiej i do tego jak cieszy własny wypiek!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne bułeczki idealne na leniwe śniadanko :-)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Mają fantastyczny kolor :) Chętnie bym taką na śniadanie wciągnęła.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mhmhmh.. a do tego zjadłabym sobie miód ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Mają przepiękny kolor :) Musiały być pyszne.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobic zdjecia zwyklym buleczkom - to prawdziwa sztuka :) Twoje wygladaja swietnie, a z marchewka musza rownie dobrze smakowac.

    OdpowiedzUsuń
  17. piękne bułeczki :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. zachwyciłaś mnie tymi bułeczkami:) świetny pomysł z dodatkiem marchewki, chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bułeczki domowe to najlepsze pieczywo - a jesli te są chrupiące to już je lubię i przepis zapiszę .
    Robiłam muffiny z makiem na urodziny córki -wyszły pycha , takie wilgotne jak lubimy . Zapraszam do mnie na Mrowisko :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wczoraj się pogodziłam z płatkami owsianymi i zrobiłam z nich batoniki zbożowe. :) To chyba będzie moje ulubione ich wykorzystanie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.