piątek, 6 stycznia 2012

Banoffee pie

Banoffee pie


Bez obaw- Filozofia Smaku nie przekształca się w blog tylko o słodkościach. Przypadek chciał, że od ponad tygodnia zalewam Was deserami i wypiekami. Ale już wkrótce będę się dzieliła z Wami przepisami na różnej maści dania główne, zarówno te mięsne, jak i wegańskie. Powolutku przygotowuję się do Festiwalu kuchni arabskiej, który podobnie jak w ubiegłym roku odbędzie się w lutym. Mam nadzieję, że chętnie do niego dołączycie. Tymczasem w ten zimny i wietrzny dzień zaparzcie sobie herbatkę i poczęstujcie się kawałkiem ciasta. 


BANOFFEE PIE

Składniki (na foremką o średnicy 16 cm):
[przepis własny]
  • 150 g herbatników bez czekolady
  • 2-3 łyżki miękkiego masła
  • 200 g masy kajmakowej
  • 2 średniej wielkości banany
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • ew. usztywniacz do śmietany
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
Ciastka kruszymy dłońmi lub za pomocą blendera. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy masę (będzie podobna do ciasta kruchego). Okrągłą foremkę wylepiamy ciastem (wylepiałam również brzegi foremki na wysokość około 1,5 cm). Blachę możemy wyłożyć papierem do pieczenia. 
Foremkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż spód ciasta stwardnieje. Następnie wykładamy na niego masę kajmakową i pokrojone w plastry banany. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i kawą (jeśli kawa jest w granulkach, należy ją utrzeć w moździerzu na proszek). Do śmietany możemy dodać zagęstnik. Uważamy z ilością dodanego cukru, ja z reguły dodaję maksymalnie 2 łyżeczki (kajmak jest wystarczająco słodki, jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta, możemy dać więcej). Ubitą śmietanę przekładamy na ciasto, całość posypujemy tartą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.


39 komentarzy :

  1. Malwinko alez sie u Ciebie ostatnio slodziutko na blogu zrobilo,a ja dopiero teraz po przerwie swiateczno-noworocznej zagladam...pysznosci przygotowalas...to ciasto z bananami to musze zrobic...no i te sliwki (moje ulubione) z marcepanem w czekoladzie tez czekaja na swoja kolejke...musialy niezle smakowac!
    Zycze Ci wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie masy kajmakowej i bitej śmietany. Co do bananów, chętnie wypróbuję je włączyć do tego. A nawet mam podobne łyżeczki. ;) Już nie mogę się doczekać przepisów do Festiwalu Kuchni Arabskiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie masy kajmakowej i bitej śmietany. Co do bananów, chętnie wypróbuję je włączyć do tego. A nawet mam podobne łyżeczki. ;) Już nie mogę się doczekać przepisów do Festiwalu Kuchni Arabskiej.

    OdpowiedzUsuń
  4. ten deser jest pyszny!!! Mi zazwyczaj się rozwala!! u Ciebie prezentuje się idealnie!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, teraz marzy mi się taki kawałek. Świetny.

    OdpowiedzUsuń
  6. to ciasto musi być przepyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bym zjadła taki kawałek! :) ze słodkościami proszę tak dalej, tego nigdy dość! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. O, jak ja bym to jadła!

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda i na pewno smakuje obłędnie!
    Gdyby nie postanowienia noworoczne jutro rano bym takie zrobiła!!! :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam raz. Jest to jedyne ciasto, którego nie jestem w stanie zjeść więcej niż 1 kawałek na raz. Słodycz straszna, ale dobre jak nie wiem co.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach, wow! Wygląda tak pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, nigdy nie robiłam, nie jadłam, ale już czuję, że by mi smakowało :) Wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. super ciacho!!! mnie ta fala słodkości bardzo się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ja lubię, gdy jest u Ciebie słodko :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. ja lubię, gdy jest u Ciebie słodko :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. super ciacho:) i nie przeszkadza mi, że zamieszczasz słodkości- wręcz przeciwnie:D

    OdpowiedzUsuń
  17. super apetycznie tylko ślinka leci:))

    Nie ważna za oknem pogoda
    Nieważna własna wygoda
    Czasu szkoda na żale
    Że szczęście nie trwa stale
    Ważne jest ciepłe spojrzenie
    Co dusi każde zmartwienie
    Ważne jest czułe słowo
    By radość przywrócić na nowo

    Mnie się marzy wiosna
    a tu zimno,deszczowo po prostu
    nijako,jak tu mieć dobry humor?
    Pozdrawiam milutko

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam Twoje słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  19. Z chęcią się poczęstuję ...bo to ciasto chodzi za mną już od dawna:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo smakowicie wygląda, z chęcią bym taki kawałek zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. mniam... ale pyszności!!!

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. mój brat by się na to ciasto rzucił! :)
    a że dzisiaj ma urodziny to może akurat okazja żebym mu je zrobiła ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. bananowe pyszności - to lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Im więcej słodkości tym lepiej ;D Rozpływam się nad tym ciastem...

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda nieziemsko! Narobiłaś mi ogromnego apetytu na taki deser.

    OdpowiedzUsuń
  26. to musiało być pyszne, wszystkie smaki które lubię w jednym. mniam.

    OdpowiedzUsuń
  27. Podoba mi się ta wersja tarty, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  28. Oj Kochana.. lubię słodkości, więc coś w sam raz dla mnie ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Jak nie przepadam za słodkościami to chętnie bym tego spróbował :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Na Festiwal Kuchni Arabskiej czekam z niecierpliwoscia i... zbieram pomysly :)
    A ciasto wyglada smakowicie. Przepadam za bananami w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
  31. mniaaaam , :)) lubię taki organic stuff!

    OdpowiedzUsuń
  32. Na Święta udało mi się zrobić prawie Banoffee pie :] Ostatecznie wyszedł z tego tort z bitą śmietaną i toffe, ale i tak było pysznie. Jestem strasznym łasuchem, a na to ciasto zasadzam się już od dłuższego czasu, muszę tylko zgromadzić większą bandę ludzi w swoim mieszkanku, bo inaczej nie dam rady takich pyszności zjeść ^^

    OdpowiedzUsuń
  33. aż mi się oczy zaświeciły do tego zdjęcia;)) pragnę!

    OdpowiedzUsuń
  34. a czy pasowałoby do tego ciasto biszkoptowe na spód? czy lepiej smakuje z herbatnikami?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem lepiej byłoby zrobić spód z ciasta kruchego jeżeli nie chcesz wykorzystać tego z herbatnikami. Ale w kuchni eksperymentować zawsze warto;) Chociaż wg mnie ciasto kruche jest do tego przepisu najlepsze (bałabym się jak zachowa się połączenie biszkoptu i klejącej masy kajmakowej)- chyba, że ciasto ma być zjedzone tego samego dnia.

      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  35. Witam! Ciasto wygląda przecudnie, ale czy banany nie powinny być wcześniej skropione cytryną? Bałabym się ,że szybko ściemnieją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście możesz je wcześniej lekko skropić cytryną. Banany w cieście na zdjęciu nie były skropione, a samo ciasto leżakowało w lodówce kilka godzin, mimo tego nie ściemniały.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.