czwartek, 15 grudnia 2011

Świąteczne ciasteczka reniferki

Świąteczne ciasteczka reniferki


Ostatnio na blogach królują ciasteczka w kształcie reniferków. I ja postanowiłam takie przygotować. Nie są to jednak pierniczki, ale kruche ciasteczka pachnące cynamonem. Będą na pewno świetną ozdobą świątecznego stołu. Muszę przyznać, że zniknęły w zastraszająco szybkim tempie. Świetną zabawą było ich ozdabianie. W pierwotnym zamyśle noski miały być wykonane z draży M&M's. Niestety w obu zakupionych przeze mnie paczkach, czerwonych drażetek było..aż 3. Dlatego też postanowiłam zamiast nich użyć lentilek. 

Przepis dodaję do akcji Ciasteczka..tu i tam oraz Ciasteczkowy adwent.


CIASTECZKA RENIFERKI

Składniki (na 33 reniferki):
[przepis własny]
  • 365 g mąki
  • 10 g kakao
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • opcjonalnie- łyżeczka przyprawy do piernika 
  • do ozdobienia- biała czekolada, precelki, czerwone lentilki, małe czekoladowe groszki
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i żółtko i dalej ucieramy. Mąkę wymieszaną z cynamonem i kakao dodajemy stopniowo do masy. Kiedy całość będzie dobrze wyrobiona, ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wałkujemy na stolnicy lekko podsypanej mąką na grubość 3-4 mm i wycinamy serca za pomocą foremki. Pieczemy przez 10-12 minut w temp. 180 stopni. Ciasteczka możemy przechowywać do tygodnia czasu w metalowej puszce. 
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą wykałaczki nabieramy odrobione czekolady i robimy oczka renifera. Następnie szybko przyklejamy groszki czekoladowe (źrenice). Nosek i różki również przyklejamy za pomocą czekolady. Zamiast czekolady możemy wykorzystać lukier (z racji, że nie potrzeba, aż tak dużo lukru do ich ozdobienia, wolałam rozpuścić kilka kostek czekolady w kąpieli wodnej). 

*wyrobione ciasto możemy przechowywać do 2-3 dni w lodówce, bądź też zamrozić



19 komentarzy :

  1. urocze te Twoje reniferki :)
    nie zostawiłaś mi jednego?

    OdpowiedzUsuń
  2. świątecznie!
    To musi być ciekawe połączenie słodkiego ze słonym, :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mojej akcji!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/temat-z-wariacjami

    OdpowiedzUsuń
  3. Na modzie się nie znam, ale ta na renifery jest mi w smak :D Czaderski pomysł z tymi precelkami :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak smakują ciastka korzenne z precelkami?:D

    OdpowiedzUsuń
  5. @Anonimowy- powiem Ci , że połączenie jest smaczne;) Nie gryzie się zbytnio;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaki nie muszą się gryźć - wystarczy najpierw odgryźć różki, a potem zjeść resztę:)Wesołe ciasteczka, podobają mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Serdecznie i gorąco pozdrawiam
    ciepły uśmiech serca zostawiam

    słodziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają uroczo, podziwiam pomysł i wykonanie

    OdpowiedzUsuń
  10. moje reniferki takze dostaly lentilkowe noski :) cudne ciastka, jak widac da sie nawet bez foremki. Gratuluję wyobraźni Panienko ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam serdecznie
    Cieplutko pozdrawiam i życzę
    miłego Piątku oraz wspaniałego
    weekendu, pełnego słoneczka,
    radości i samych pięknych chwil
    w gronie Rodziny , Znajomych i Przyjaciół

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.