wtorek, 13 grudnia 2011

Kurczak w przyprawie cajun z kolorową salsą

Kurczak w przyprawie cajun z kolorową salsą


Ostatnio spędziłam cały wieczór przygotowując domowe mieszanki przypraw. W najbliższym czasie postaram się przygotować dla Was post na temat różnej maści miksów przypraw, które możecie wykorzystać do dressingów, mięs, ryb i sosów. Dziś prezentuję Wam przyprawę cajun- bardzo aromatyczną i wyrazistą, na którą składniki znajdziecie z pewnością we własnej kuchni. Zachęcam Was do przygotowania domowej mieszanki przypraw. Ja przyprawiłam nią piersi z kurczaka. 


PIERSI Z KURCZAKA W PRZYPRAWIE CAJUN 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4 mniejsze piersi z kurczaka
  • 3-4 łyżeczki przyprawy cajun*
  • sól
  • opcjonalnie 2 łyżki oliwy
Mięso myjemy, czyścimy i osuszamy. Oprószamy je solą i nacieramy przyprawą cajun. Przyprawę możemy również zmieszać z oliwą i do tak powstałej marynaty włożyć kurczaka, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Mięso smażymy na patelni grillowej, możemy je także upiec w piekarniku na ruszcie (temp. 180 stopni około 20-25 minut, w zależności od wielkości piersi). Mięso podajemy z kolorową salsą na bazie awokado. 

PRZYPRAWA CAJUN

Składniki:
  • 5 łyżeczek czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cayenne
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Przyprawę przechowujemy w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Przepis na przyprawę cajun dodaję do akcji- Domowy wyrób. 


SALSA Z AWOKADO, POMIDORA I ŻÓŁTEJ PAPRYKI

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • 1 awokado
  • 1 mała żółta papryka
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz do smaku
Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki, kroimy w kostkę. Paprykę i pomidora również kroimy w kostkę. Warzywa kropimy sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Salsę podajemy od razu po przygotowaniu. 

14 komentarzy :

  1. Bardzo lubie przyprawe cajun - kupuje gotowa, ale nastepnym razem pokusze sie o zrobienie domowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pozdrawiam smacznie i ściskam słodko:))

    OdpowiedzUsuń
  3. posiliłabym się teraz takim kurczakiem, wygląda pysznie

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj to jest coś co lubię!

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, pyszne danie, tez muszę zrobić tę domową przyprawę :-)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie przygotowana pierś z kurczaka,muszę sobie taką zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wszystkie składniki na przyprawę mam pod ręką, więc chętnie ją przygotuję. ostatnio mam fazę na kurczaka, więc będzie jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kurczaka. W ogole miesozerna chyba jestem a drob lubie bardzo. Mysle ze to swietny pomysl z wlasnymi mieszankami przypraw :) Chyba troche z Ciebie zmalpuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super wszystko wygląda

    Kiedy rankiem się Obudzisz
    słowa te przeczytasz.
    One chcą dziś mówić
    i Ciebie przywitać.
    Radosnego dnia Ci życzę
    i ukojenia od rana.
    Usłysz serca ciszę,
    tam jest piękna wiara.
    Niech ten dzień dla Ciebie
    będzie wspaniały…
    Niech przyniesie zmian wiele
    i będzie nadzieją owiany...Miłego dnia życzę Tobie.
    Pozdrawiam cieplutko i radośnie...

    OdpowiedzUsuń
  10. o! zawsze tak przyprawiam piers kurczaka, ale ze tak powiem wszystkim osobno :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Strasznie lubię takie smaki, są jak najbardziej w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubie robić podobne zestawy przypraw do ryb i mięs.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy papryka do przyprawy ma być ostra? Pozdrawiam - Karola

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.