sobota, 10 grudnia 2011

Czerwone curry z kurczakiem

Czerwone curry z kurczakiem


Ostatnio w mojej kuchni rozgościło się mleczko kokosowe. Przygotowałam kilka dań na jego bazie, w tym czerwone curry z kurczakiem, które dziś Wam prezentuję. Danie jest niesamowicie szybkie w przygotowaniu, o wiele dłużej trwa ugotowanie ryżu. Za sprawą czerwonej pasty curry  jest pikantne i wyraziste w smaku. W najbliższym czasie postaram się zaprezentować Wam także inne przepisy z wykorzystaniem mleczka kokosowego. Tymczasem zabieram się za pieczenie pierniczków.


CZERWONE CURRY Z KURCZAKA (TAJLANDIA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 350 g piersi z kurczaka
  • łyżeczka posiekanego czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego, jak pikantne danie chcemy otrzymać)
  • 600 ml mleczka kokosowego
  • 2 małe czerwone papryki
  • około 15 pomidorków koktajlowych
  • 3/4 szklanki zielonego groszku (użyłam mrożonego)
  • garść natki pietruszki
  • do podania- ryż lub makaron
Mięso, myjemy, oczyszczamy, kroimy w podłużne paski bądź kostkę. Lekko solimy je i pieprzymy, smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Zdejmujemy z patelni i osączamy na papierowym ręczniku. Na patelnię dolewamy odrobinę tłuszczu, smażymy czosnek, imbir, trawę cytrynową i pastę curry, ciągle mieszając przez około minutę. Wlewamy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy z zawartością patelni, dokładamy paprykę,pomidorki, groszek i gotujemy przez 5 minut. Wkładamy do sosu kawałki kurczaka, gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby.Posypujemy posiekaną natka pietruszki. Podajemy z ryżem bądź makaronem.

Przepis dodaję do akcji Grumków-Z widelcem po Azji oraz akcji Kuchnie świata...od kuchni. 



12 komentarzy :

  1. mmm... jak smakowicie...
    uwielbiam takie kolorowe dania :)
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie wyglądają wszystkie dania

    Za wczoraj,za dziś...
    każdym czułym serca uderzeniem
    i każdym z niego płynącym życzeniem
    szczęścia i codziennej radości
    wraz ze słowami największej
    wdzięczności za wszystkie
    wpisy i starania
    składam Ci dzisiaj podziękowania

    OdpowiedzUsuń
  3. Makarony i ryże to najlepsze obiady pod słońcem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolory same zachęcają do spróbowania takiej pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mleko kokosowe i u mnie pojawia sie czesto - przepadam za nim! Pysznie wyglada twoje curry.
    U mnie tez dzisiaj ciasteczkowo, caly dzien spedzilam w kuchni. A teraz lece na koncert :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie mleczko kokosowe i mięso dopiero w planie, ale kusisz tak, że plan trzeba w końcu zrealizować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie wyglada Twoje curry. Jeszcze nie próbowałam, ale na pewno szybciutko pobiegnę do sklepu po mleczko kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jeszcze nie używałam mleczka kokosowego, chyba czas to zmienić, bo to danie wygląda niezwykle smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zwykle piękne danie!
    U mnie również cały weekend minął pod znakiem pieczenia pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O widzisz! U mnie zawsze deficyt mleczka kokosowego, ale jak tylko trafi mi się jakaś puszka, z pewnością jakieś curry przyrządzę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Curry wspaniale wygląda, a ja jestem ciekawa tych pierniczków:) ja miałam piec z synkiem w sobotę, ale w końcu padł na jutro:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.