środa, 9 listopada 2011

Pudding czekoladowy

Pudding czekoladowy


Ten pudding jest moją wariacją na temat muhhalebi, jednakże konsystencją ani smakiem zupełnie nie przypomina tego arabskiego deseru. Jest równie gęsty, ale o wiele smaczniejszy, delikatny i kremowy o pięknym aromacie pomarańczy. Robiłam go już dwukrotnie- raz podawałam go z musem owocowym, za kolejnym razem z dodatkiem bitej śmietany i otartej czekolady. W obu wersjach deser był bardzo smaczny. 


PUDDING CZEKOLADOWY 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4 szklanki mleka
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • łyżka wody z kwiatów pomarańczy
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 żółtka 
  • do ozdobienia- bita śmietana, wiórki otarte z gorzkiej czekolady, ewentualnie świeże owoce
W garnku umieszczamy 3 szklanki mleka, wodę z kwiatów pomarańczy i cukier. Mąkę i żółtka dokładnie rozprowadzamy w pozostałej szklance mleka i wlewamy do garnka. Całość doprowadzamy do zagotowania (w tym czasie płyn mieszamy łyżką), dodajemy połamaną czekoladę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Przelewamy do pucharków, ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami z czekolady. Zdecydowanie deser najlepiej smakuje na zimno. Możemy go przechowywać w lodówce do trzech dni.


26 komentarzy :

  1. uwielbiam budynie a zwłaszcza czekoladowe mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ajajaj! Cudny deserek, aż się prosi o zjedzenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor mnie przekonuje. :)
    Jak myślisz, czy zrobię mu krzywdę zastępując mąkę kukurydzianą - ziemniaczaną, a wodę pomarańczową - sokiem z pomarańczy? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ apetycznie wygląda! Na jesienne smutki - jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest to czego ostatnio wiecznie potrzebuję ;) Czekolada!

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wiem co będę jeść w ten weekend! Zapowiada się rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. @Pluskotko- myślę, że mąka ziemniaczana spokojnie się sprawdzi. Co do wody pomarańczowej to łyżka soku z pomarańczy niestety nie nada aromatu. Lepiej dodać skórkę otartą z pomarańczy;)

    OdpowiedzUsuń
  8. słodko, czekoladowo, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nieznam tego arabskiego deseru na ktorym sie opieralas, ale twoja wersja wyglada bardzo zachecajaco. Juz widze siebie z tym deserem,ksiazka i kołderką :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie wygląda! Mniam,podoba mi sie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Spragniona chudniecia czesc mnie ostrzega przed tym puddingiem, czekoholiczka zacheca: "Zrob! Bedzie pysznie!" No i jak ja mam sie oprzec, co? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwieeeelbiam, dawno już nie jadłam a teraz jak mi przypomniałaś nie mogę przestać o nim myśleć ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jezu.... ja zdecydowanie musze zmienić porę szperania po blogoswerze... ale bym teraz taki zjadła !!! Mąkę kukurydzianą mam... tylko tej wody... hmmmm.... mówisz skórka otarta.... :) spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Może została jeszcze jedna szklaneczka :)?

    OdpowiedzUsuń
  15. :) z wielka przyjemnoscia jestem u Ciebie..puddingiem nasyciłam oczy..juz jest druga czesc Kowna :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Z maka ziemn.wyszedl pycha! dziewczyny polecam
    Zufik

    OdpowiedzUsuń
  17. @Zufik- cieszę się , że smakował;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Biorę taki deser i ukrywam się w kącie, by móc na osobności rozkoszować się smakiem tego pysznego deseru ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Coraz popularniejsze są napoje i desery na bazie herbaty. Jeśli masz pomysł na taki napój wystartuj w konkursie Dilmah. Wystarczy zamieścić swój przepis na stronie dniherbaty.pl. Do wygrania atrakcyjne nagrody.

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę to zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam;) Pamiętaj tylko, by jajka były w temperaturze pokojowej

      Usuń
  21. czemu mi wyszedł budyń?? nie ma w ogóle takiego koloru jak na zdjęciu, tylko duuużo jaśniejszy, może coś źle zrobiłam, nie wiem:( ale w smaku i tak jest pyszny, tylko, że na zdjęciu wygląda jak gęsty mocno czekoladowy kremik, a u mnie jest glutowaty budyń;)dodam, że dałam mąkę ziemniaczaną (przeczytałam w którymś z komentarzy, że można zastąpić):) pozdrawiam Megan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Megan, ten deser w smaku może troszkę przypominać budyń. Przez dodatek czekolady powinien nabrać kremowej konsystencji. Z tym kolorem to zapewne kwestia użytej czekolady (może dałaś jej mniej?). Jeśli całość wyszła zbyt gęsta (piszesz że glutowata;) to może dałaś za dużo mąki?
      Jeśli masz ochotę na mocno czekoladowy krem , to polecam Ci ten hiszpański mus:
      http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/09/hiszpanski-mus-czekoladowy.html
      Ewentualnie jeśli lubisz desery czekoladowe bardziej delikatne i puszyste to zrób mus z tego przepisu http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/10/tarteletki-z-musem-czekoladowym.html ( w konsystencji podobny do takiego deseru z "bąbelkami", na ostatnim zdjęciu dokładnie widać jaką ma konsystencję)

      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź:) Czekolady dałam tyle ile było w przepisie, ale od razu pomyślałam, że chyba tej mąki za dużo, więc pewnie w tym tkwił problem (bo ledwo dolałam mleko z mąką do reszty mleka a już strasznie zgęstniało, następnym razem dam mniej mąki, a więcej czekolady, bo na pewno z przepisu jeszcze skorzystam;) uwielbiam połączenia czekolady i pomarańczy:)
      Mus czekoladowy robiłam wielokrotnie, bo to po prostu niebo w gębie, ale widzę, że Twój przepis jest inny niż ten, z którego do tej pory korzystałam, więc na pewno wypróbuję w takim wydaniu:) jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam:) Megan

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.