Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 11 listopada 2011

Pikantne arabskie burgery w chlebkach pita (GP Abu Dhabi)


Kiedy mam gorsze dni, najlepiej relaksuję się szalejąc w kuchni. Najczęściej piekę wtedy ciasteczka lub pieczywo. Pieczenie chlebków pita jest chyba jedną z moich ulubionych czynności. Uwielbiam, kiedy po kilku minutach z płaskich placuszków tworzą się puchate chlebki, swoim kształtem przypominające latające talerze. Najczęściej podaję je jako dodatek do obiadu, często też skrywam w ich wnętrzu różne pyszności. Tym razem postawiłam na pikantne burgery i świeże warzywa. Do tego lekki sos czosnkowy i mamy idealny posiłek. 


Przepis dodaję do akcji Peli- (Nie)codzienne kanapki, akcji Darii- F1 od kuchni oraz akcji Grumków - Z widelcem po Azji. 


PIKANTNE ARABSKIE BURGERY

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego 
  • 1 mała biała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki harissy
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • łyżeczka świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 4 duże chlebki pita
  • pomidor, zielony ogórek, sałata, czerwona cebula lub inne ulubione dodatki
Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, imbir, pastę harissę i wszystkie przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z masy formujemy małe kotleciki (ja mięso podzieliłam na 8 części) i smażymy na patelni z obu stron na rumiano (ja burgery lekko nasmarowałam oliwą i upiekłam w piekarniku - temp. 180 stopni, 20 minut). 
Chlebki pita rozcinamy, do środka wkładamy ulubione warzywa i 2 burgery. Podajemy razem z lekkim sosem czosnkowym. Ja dodatkowo przygotowałam  sałatkę z kuskusem i ciecierzycą


LEKKI SOS CZOSNKOWY

Składniki:

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Jogurt dokładnie łączymy z oliwą i sokiem z cytryny. Dodajemy czosnek,  doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu możemy także dodać inne swoje ulubione zioła. 

21 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie pikantne burgery!!! i ten sos... świetne zestawienie. Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  2. wsapaniała propozycja :) odnośnie złych dni, u mnie często bywa na odwrót, lepiej żebym nie wchodziła wtedy do kuchni, bo potrafię wówczas wszystko sknocić :D a później mój dołek jeszcze bardziej się pogłębia... ja z kolei lubię odreagować ćwicząc :) Ty zaś świetne czary mary w kuchni wyprawiasz :) wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez bardzo lubie patrzec, jak pity pecznieja i nadmuchuja sie jak poduszki :) Twoje arabskie burgery z pewnoscia wyprobuje, bo to zdecydowanie cos dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. smacznie nam dajesz wszystko by tylko jadłoby się

    OdpowiedzUsuń
  5. To naprawdę idealny posiłek. Super!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. narobiłaś apetytu :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  7. A miałam zamiar robić zupełnie coś innego...Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Narobiłaś mi apetytu na arabskie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chciałam się czegoś więcej dowiedzieć o paście harrisa. Gdzie zamówić, jak przechowywać ?
    Będę wdzięczna za odpowiedź, adres mailowy na blogu :

    http://psycho-life.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie wygląda:) uwielbiam takie połączenie!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają mega kusząco, aż mam ochotę zjeść monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Och, zapisuję i to szybko! MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  13. BB- Boskie Burgery! Baaaardzo mi się podobają, zwłaszcza w prezentowanej przez Ciebie oprawie smakowej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. taki burger to rozumiem!
    a nie te przeklęte fast-foody.



    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę w końcu zrobić swoje własne chlebki pita, to jakieś wielkie niedopatrzenie że nadal ich sama nie piekłam (smażyłam? :D) A jeszcze z tymi dodatkami...mmm!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mhmh.. i ten sosik! Mniam! ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepis na sos doskonały. Tylko ja wolę ze śmietaną. I co z tego że kaloryczny. Ma być samczny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP