czwartek, 3 listopada 2011

Piersi z kurczaka faszerowane musztardą i mozzarellą

Piersi z kurczaka faszerowane musztardą i mozzarellą


Ostatnio w mojej kuchni znów króluje kurczak pod przeróżnymi postaciami.  Dziś chciałabym Wam zaproponować roladki z kurczaka faszerowane mozzarellą i musztardą. Początkowo połączenie to wydawało mi się niezbyt trafione, mimo tego postanowiłam przygotować to danie. Efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Każdy filet z kurczaka otula chrupiąca warstwa boczku, w środku zaś kryje się pyszny i wyrazisty kremowy sos. Serdecznie Wam polecam. 


PIERSI Z KURCZAKA FASZEROWANE MUSZTARDĄ I MOZZARELLĄ

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • 125 g mozzarelli
  • łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
Mięso myjemy, czyścimy i osuszamy. Mozzarellę kroimy w kostkę, mieszamy z musztardą. W każdym filecie robimy kieszonkę, umieszczamy w niej nadzienie i spinamy  dokładnie wykałaczkami. Każdą pierś oprószamy solą i pieprzem, obwijamy dwoma plastrami boczku i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 25 minut w temp. 180-200 stopni. 
Danie najlepiej podawać z ryżem i lekką sałatką na bazie pomidorów. 

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.


Przepis dodaję do akcji Viva Italia, jako secondi piatti. 

32 komentarze :

  1. Ale pysznie wyglądaja mniam,mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne to wnętrze piersi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie sie to polaczenie spodobalo od razu - moze dlatego, ze wszystko, co z musztarda, biore w ciemno? Na pewno przetestuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to świetnie wygląda w przekroju :) Bardzo apetyczne danie.

    OdpowiedzUsuń
  5. to musi smakować znakomicie,super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow fajny pomysl:) Chyba wyprobuje;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam wczoraj bardzo podobne, tylko zamiast mozzarelli użyłam cheddara. Pyyyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowitości,aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię takie mięcho! :))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś robiłam karkówkę z mozzarellą :) Coś w tym stylu

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzmi i wygląda pysznie. Z chęcią wypróbuję przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne!!! i moje smaki :) muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam piersi z kurczaka zawijane w boczku, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pięknie wyglądają te roladki. Mozarellą już nadziewałam, ale nie przypuszczałam że mozarella pasuje do musztardy... :)

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. genialne!!! proste i nieskomplikowane a wygląda świetnie :) Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawe połącznie! Koniecznie do przetestowania!

    OdpowiedzUsuń
  17. Podoba mi się proste i ciekawe połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. wspaniałe pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. alez zgłodniałam przez Ciebie, cudownie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak ja uwielbiam takie dania :)

    do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  21. O, widzę tu musztardę francuską.. już mi się podoba ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak tylko pokazałam ten przepis mężowi to powiedział, żebym natychmiast robiła. No i niedługo wypróbuję, bo smakowicie i rewelacyjnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszne! zjedliśmy dzisiaj na obiadek w towarzystwie ziemniaczków i sałatki z pomidorów. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia a szkoda bo obiad prezentował się naprawdę wspaniale :( dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  24. @Wiewiórko kochana, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Niestety z przykrością przyznaję że po raz pierwszy nie wyszedł mi przepis z tej strony :(. Zapewne dlatego że piersi z kurczaka były olbrzymie a boczek wędzony gotowany (nie polecam do tego przepisu)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro, kilka osób próbowało tego przepisu i było zadowolonych. Może to po prostu kwestia smaku? Chyba że rzeczywiście nie ten rodzaj boczku.

      pozdrawiam ciepło

      Usuń
  26. Czy mozzarella ma byc w kulce czy taka do tarcia.dziekuje za odp

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.