czwartek, 3 listopada 2011

Piersi z kurczaka faszerowane musztardą i mozzarellą

Piersi z kurczaka faszerowane musztardą i mozzarellą


Ostatnio w mojej kuchni znów króluje kurczak pod przeróżnymi postaciami.  Dziś chciałabym Wam zaproponować roladki z kurczaka faszerowane mozzarellą i musztardą. Początkowo połączenie to wydawało mi się niezbyt trafione, mimo tego postanowiłam przygotować to danie. Efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Każdy filet z kurczaka otula chrupiąca warstwa boczku, w środku zaś kryje się pyszny i wyrazisty kremowy sos. Serdecznie Wam polecam. 


PIERSI Z KURCZAKA FASZEROWANE MUSZTARDĄ I MOZZARELLĄ

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • 125 g mozzarelli
  • łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
Mięso myjemy, czyścimy i osuszamy. Mozzarellę kroimy w kostkę, mieszamy z musztardą. W każdym filecie robimy kieszonkę, umieszczamy w niej nadzienie i spinamy  dokładnie wykałaczkami. Każdą pierś oprószamy solą i pieprzem, obwijamy dwoma plastrami boczku i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 25 minut w temp. 180-200 stopni. 
Danie najlepiej podawać z ryżem i lekką sałatką na bazie pomidorów. 

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.


Przepis dodaję do akcji Viva Italia, jako secondi piatti. 

32 komentarze :

  1. Ale pysznie wyglądaja mniam,mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne to wnętrze piersi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie sie to polaczenie spodobalo od razu - moze dlatego, ze wszystko, co z musztarda, biore w ciemno? Na pewno przetestuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to świetnie wygląda w przekroju :) Bardzo apetyczne danie.

    OdpowiedzUsuń
  5. to musi smakować znakomicie,super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow fajny pomysl:) Chyba wyprobuje;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam wczoraj bardzo podobne, tylko zamiast mozzarelli użyłam cheddara. Pyyyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowitości,aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię takie mięcho! :))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś robiłam karkówkę z mozzarellą :) Coś w tym stylu

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzmi i wygląda pysznie. Z chęcią wypróbuję przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne!!! i moje smaki :) muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam piersi z kurczaka zawijane w boczku, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pięknie wyglądają te roladki. Mozarellą już nadziewałam, ale nie przypuszczałam że mozarella pasuje do musztardy... :)

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. genialne!!! proste i nieskomplikowane a wygląda świetnie :) Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawe połącznie! Koniecznie do przetestowania!

    OdpowiedzUsuń
  17. Podoba mi się proste i ciekawe połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. wspaniałe pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. alez zgłodniałam przez Ciebie, cudownie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak ja uwielbiam takie dania :)

    do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  21. O, widzę tu musztardę francuską.. już mi się podoba ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak tylko pokazałam ten przepis mężowi to powiedział, żebym natychmiast robiła. No i niedługo wypróbuję, bo smakowicie i rewelacyjnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszne! zjedliśmy dzisiaj na obiadek w towarzystwie ziemniaczków i sałatki z pomidorów. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia a szkoda bo obiad prezentował się naprawdę wspaniale :( dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  24. @Wiewiórko kochana, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Niestety z przykrością przyznaję że po raz pierwszy nie wyszedł mi przepis z tej strony :(. Zapewne dlatego że piersi z kurczaka były olbrzymie a boczek wędzony gotowany (nie polecam do tego przepisu)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro, kilka osób próbowało tego przepisu i było zadowolonych. Może to po prostu kwestia smaku? Chyba że rzeczywiście nie ten rodzaj boczku.

      pozdrawiam ciepło

      Usuń
  26. Czy mozzarella ma byc w kulce czy taka do tarcia.dziekuje za odp

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.