poniedziałek, 28 listopada 2011

Panini z pesto, grillowanym kurczakiem i mozzarellą

Panini z pesto, grillowanym kurczakiem i mozzarellą



Drugi weekend z rzędu eksperymentujemy z różnymi kanapkami. Tym razem padło na panini- włoskie kanapki, najczęściej przygotowywane na bazie ciabatty. Dzień rozpoczęty od takiej "wypasionej" kanapki, na pewno będzie udany. W środku skryłam grillowane piersi z kurczaka, ser mozzarella oraz pesto z bazylii i rukoli. Warto je ugrillować na patelni, otrzymamy wówczas pyszną chrupiącą skórkę. Ich dodatkowym plusem jest to, iż są niezwykle sycące. Zachęcam Was do spróbowania. 

Przepis dodaję do akcji Peli- (Nie)codzienne kanapki. 



PANINI Z PESTO, GRILLOWANYM KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ (WŁOCHY)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 2 chlebki ciabatta
  • 1 duża pierś z kurczaka (bez polędwiczki)
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • marynata: 2 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonej bazylii, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki chili w proszku, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, sól (możemy dodać także inne ulubione zioła)
  • pesto z rukoli i bazylii- pół szklanki liści rukoli, pół szklanki liści bazylii, 3 łyżki orzechów laskowych, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz
Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół. Przygotowujemy marynatę- czosnek drobno siekamy, dodajemy oliwę i pozostałe przyprawy. Mięso delikatnie solimy, a następnie wkładamy do marynaty na całą noc. Przygotowujemy pesto- orzechy prażymy na suchej patelni. Rukolę, bazylię, czosnek, uprażone orzechy miksujemy wraz z oliwą za pomocą blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Mięso wyjmujemy z marynaty i grillujemy na patelni (możemy je także usmażyć na zwykłej patelni lub upiec w piekarniku na ruszcie). 
Chlebki kroimy na pół. Smarujemy je pesto, układamy plasterki mozzarelli, kurczaka, przykrywamy drugą połówką chlebka. Grillujemy na patelni z obu stron, aż ser się rozpuści, a ciabatta stanie się chrupiąca.


26 komentarzy :

  1. O mamuniu! Zamawiam taką kanap(k)ę na kolację! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dosc, ze na cieplo, to jeszcze z pesto? Oj, lubie takie kanapki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mhmmm! Hak kolorowo, zielono i optymistycznie! Idealne śniadanie w środku burego listopada!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, z chęcią bym taka schrupała nie tylko a śniadanie, ale i na kolację :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. o matko !!! Wyglada rewelacyjnie :) I ma wszystko to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda super, aż zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię ten widok. Poproszę jedną na jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam... Będąc w Kopenhadze jadłam taką wypasioną kanapkę - właśnie z pesto i kurczakiem. Mozzarelli tylko zabrakło ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. No faktycznie pełen "wypas" ;)
    Uwielbiam Twoje zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  10. jadłam kiedyś takie u znajomych i absolutnie się zakochałam! proste a przepyszne. chociaż teraz od kiedy pracuję w irlandzkiej gastronomii, panini z nazwy kojarzyło mi się z obleśną bułą wypchaną serem i bekonem, a tu proszę jaka miła odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajna ta kanapka, i bardzo ładna, ja pewnie dodałbym jeszcze łyżeczkę majonezu bo stwierdziłbym, że kanapka jest za sucha jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Malwiś, to moja codzienność co prezentujesz w tym wpisie. W pracy tworzę ciabatty, panini z wszelkimi śródziemnomorskimi ingrediencjami. Na pewno pyszne!
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  13. Widziałam, jak kiedyś Buddy Valastro robił takie panini i od tej pory nie mogę się zebrac, żeby je zrobić.
    Śliczne i apetyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. @Domi- czyli chyba już wiesz, kto był moją inspiracją;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda rzeczywiście smakowicie i bardzo sycąco. Nie mam tylko jak za bardzo ugrillować piersi z kurczaka... chyba jednak muszę się zaopatrzyć w patelnię do grillowania :]

    OdpowiedzUsuń
  16. UHum, nie odmówiłabym gdyby mi takie cacko zaproponowano ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. O bogowie! Koniecznie muszę ją zrobić a potem zjeść ;) I to pesto z rukolą.... mniam :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.