piątek, 18 listopada 2011

Marokańska sałatka z pieczoną marchewką, kaszą bulgur i ciecierzycą

Marokańska sałatka z pieczoną marchewką, kaszą bulgur i ciecierzycą


Po przepisach z kuchni polskiej przyszła pora na powrót do bardzo przeze mnie lubianej kuchni arabskiej. Na pierwszy ogień poszła sałatka na bazie kaszy bulgur. Z pewnością zakochacie się w niej od pierwszego kęsa. Niesamowitego smaku nadaje jej marokańska przyprawa, którą sami możecie przygotować w domu. Jest sycąca, świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy, bądź kolacja. 

Przepis dodaję do akcji Kuchnie świata...od kuchni 


SAŁATKA Z PIECZONĄ MARCHEWKĄ, KASZĄ BULGUR I CIECIERZYCĄ (MAROKO)

Składniki (na 4 porcje):
[inspirowałam się tym przepisem]
  • szklanka kaszy bulgur*
  • 4 duże marchewki, obrane i pokrojone w plastry o grubości ok. 7 mm
  • łyżka oliwy
  • łyżka przyprawy marokańskiej (przepis poniżej)
  • puszka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
  • 1/4 szklanki czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni i ostudzonych
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sos- 2 łyżki oliwy, sok i skórka otarta z jednej cytryny, łyżeczka przyprawy marokańskiej, sól i pieprz do smaku **
Bulgur przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (ja go delikatnie posoliłam i zalałam dwoma szklankami wrzątku, następnie przykryłam talerzykiem i odstawiłam na 25 minut do napęcznienia). Jeśli chcemy, możemy do kaszy dodać dodatkowo łyżkę przyprawy marokańskiej.
Łyżkę oliwy mieszamy z łyżką przyprawy marokańskiej. Taką miksturą polewamy marchew, następnie układamy ją na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 15-20 minut (lub dłużej, w zależności od tego, jak dużych marchewek używamy). 
Gotową, przestudzoną kaszę, łączymy z marchewką, rodzynkami, ciecierzycą, posiekaną natką, czerwoną cebulką i płatkami migdałów. Przygotowujemy sos- wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy ucierając sos łyżeczką. Gotowym sosem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. 

*jeśli nie macie kaszy bulgur, możecie zastąpić ją kaszką kuskus
**jeśli nie lubicie sosów o mocno wyczuwalnym kwaśnym smaku zmieńcie proporcje- użyjcie 3-4 łyżek oliwy na 2 łyżki soku z cytryny


PRZYPRAWA MAROKAŃSKA

Składniki:
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonej kurkumy
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki cayenne lub chili w proszku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Wszystkie przyprawy dokładnie ze sobą łączymy. Przyprawę przechowujemy w słoiczku lub specjalnym pojemniku na przyprawy. Możemy ją wykorzystywać nie tylko do sałatek. Świetnie się sprawdzi jako przyprawa do mięs (idealnie komponuje się z białym mięsem z kurczaka) oraz ryb.



Przepis na przyprawę marokańską dodaję do akcji Domowy wyrób. 


27 komentarzy :

  1. Ja tam lubie kwaskowate sosy, a salatka bardzo mi sie podoba, taka lunchowa mocno, w sam raz do pudelka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sałatka! Ostatnio sama wypróbowywałam dodatek pieczonej marchewki - sprawdził się wyśmienicie! Chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna! Uwielbiam smaki kuchni arabskiej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. super apetycznie i smacznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dużo dobrego w tej sałatce. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  6. Znakomicie się prezentuje. Musze spróbować tej kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. danie jak dla mnie, po prostu wymarzone, pewnie je zrobię ale z quinoa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie sałatki :) Wyglądają i smakują, a w dodatku są pożywne - chwila pracy i cały obiad z głowy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna. :)
    Tej kaszy jeszcze nie próbowałam, ale postanawiam zasmakować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jesteś dla mnie Mistrzynią sałatek :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekna sałatka Malwinko. Bardzo smacznie wygląda.
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię taką kuchnię. Zdecydowanie za rzadko takie dania goszczą na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale smakowite... :)


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna ta sałatka. Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  15. idealna zamiast obiadu ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniała sałatka, ciekawe i intrygujące połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda mi na taką, którą zjadłabym bez mrugnięcia okiem:) pozdrawiam Malwi:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mhmh.. rozkoszny widok i tyle kolorów ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepraszam bardzo nie zauważyłam wpisu na przyprawę. Jak najbardziej przepis kwalifikuje się.Proszę ponownie dodac do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  20. Po co takie komentarze typu "ach jak pięknie wygląda" " musi być pyszne" chyba chodzi o to żeby zrobic, sprobować i podzielic sie opinią o smaku a nie wyglądzie, kazdy widzi na zdjęciu jak wygląda

    OdpowiedzUsuń
  21. Ach i och jak pięknie wygląda i SMAKUJE, bo ją zrobiłam :) tylko bez rodzynek, chociaż pięknie załamałyby te ostre smaki, ale bałam się, że goście będą wybierać, bo robiłam ją na imprezę, na której również byłam gościem, a gospodarze nie lubią rodzynek. Lekko twarda pyszna marchewka, boska przyprawa, tylko ja robiłam wszystkiego 5 razy więcej, więc myślę, że zaburzyłam proporcje w całej sałatce. PYCHA, robię przynajmniej raz w tygodniu na lunch do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Chodzi o mielone ziarna kolendry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mielone nasiona kolendry, nie liście.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.