piątek, 18 listopada 2011

Marokańska sałatka z pieczoną marchewką, kaszą bulgur i ciecierzycą

Marokańska sałatka z pieczoną marchewką, kaszą bulgur i ciecierzycą


Po przepisach z kuchni polskiej przyszła pora na powrót do bardzo przeze mnie lubianej kuchni arabskiej. Na pierwszy ogień poszła sałatka na bazie kaszy bulgur. Z pewnością zakochacie się w niej od pierwszego kęsa. Niesamowitego smaku nadaje jej marokańska przyprawa, którą sami możecie przygotować w domu. Jest sycąca, świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy, bądź kolacja. 

Przepis dodaję do akcji Kuchnie świata...od kuchni 


SAŁATKA Z PIECZONĄ MARCHEWKĄ, KASZĄ BULGUR I CIECIERZYCĄ (MAROKO)

Składniki (na 4 porcje):
[inspirowałam się tym przepisem]
  • szklanka kaszy bulgur*
  • 4 duże marchewki, obrane i pokrojone w plastry o grubości ok. 7 mm
  • łyżka oliwy
  • łyżka przyprawy marokańskiej (przepis poniżej)
  • puszka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
  • 1/4 szklanki czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni i ostudzonych
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sos- 2 łyżki oliwy, sok i skórka otarta z jednej cytryny, łyżeczka przyprawy marokańskiej, sól i pieprz do smaku **
Bulgur przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (ja go delikatnie posoliłam i zalałam dwoma szklankami wrzątku, następnie przykryłam talerzykiem i odstawiłam na 25 minut do napęcznienia). Jeśli chcemy, możemy do kaszy dodać dodatkowo łyżkę przyprawy marokańskiej.
Łyżkę oliwy mieszamy z łyżką przyprawy marokańskiej. Taką miksturą polewamy marchew, następnie układamy ją na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 15-20 minut (lub dłużej, w zależności od tego, jak dużych marchewek używamy). 
Gotową, przestudzoną kaszę, łączymy z marchewką, rodzynkami, ciecierzycą, posiekaną natką, czerwoną cebulką i płatkami migdałów. Przygotowujemy sos- wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy ucierając sos łyżeczką. Gotowym sosem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. 

*jeśli nie macie kaszy bulgur, możecie zastąpić ją kaszką kuskus
**jeśli nie lubicie sosów o mocno wyczuwalnym kwaśnym smaku zmieńcie proporcje- użyjcie 3-4 łyżek oliwy na 2 łyżki soku z cytryny


PRZYPRAWA MAROKAŃSKA

Składniki:
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonej kurkumy
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki cayenne lub chili w proszku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Wszystkie przyprawy dokładnie ze sobą łączymy. Przyprawę przechowujemy w słoiczku lub specjalnym pojemniku na przyprawy. Możemy ją wykorzystywać nie tylko do sałatek. Świetnie się sprawdzi jako przyprawa do mięs (idealnie komponuje się z białym mięsem z kurczaka) oraz ryb.



Przepis na przyprawę marokańską dodaję do akcji Domowy wyrób. 


27 komentarzy :

  1. Ja tam lubie kwaskowate sosy, a salatka bardzo mi sie podoba, taka lunchowa mocno, w sam raz do pudelka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sałatka! Ostatnio sama wypróbowywałam dodatek pieczonej marchewki - sprawdził się wyśmienicie! Chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna! Uwielbiam smaki kuchni arabskiej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. super apetycznie i smacznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dużo dobrego w tej sałatce. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  6. Znakomicie się prezentuje. Musze spróbować tej kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. danie jak dla mnie, po prostu wymarzone, pewnie je zrobię ale z quinoa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie sałatki :) Wyglądają i smakują, a w dodatku są pożywne - chwila pracy i cały obiad z głowy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna. :)
    Tej kaszy jeszcze nie próbowałam, ale postanawiam zasmakować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jesteś dla mnie Mistrzynią sałatek :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekna sałatka Malwinko. Bardzo smacznie wygląda.
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię taką kuchnię. Zdecydowanie za rzadko takie dania goszczą na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale smakowite... :)


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna ta sałatka. Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  15. idealna zamiast obiadu ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniała sałatka, ciekawe i intrygujące połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda mi na taką, którą zjadłabym bez mrugnięcia okiem:) pozdrawiam Malwi:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mhmh.. rozkoszny widok i tyle kolorów ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepraszam bardzo nie zauważyłam wpisu na przyprawę. Jak najbardziej przepis kwalifikuje się.Proszę ponownie dodac do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  20. Po co takie komentarze typu "ach jak pięknie wygląda" " musi być pyszne" chyba chodzi o to żeby zrobic, sprobować i podzielic sie opinią o smaku a nie wyglądzie, kazdy widzi na zdjęciu jak wygląda

    OdpowiedzUsuń
  21. Ach i och jak pięknie wygląda i SMAKUJE, bo ją zrobiłam :) tylko bez rodzynek, chociaż pięknie załamałyby te ostre smaki, ale bałam się, że goście będą wybierać, bo robiłam ją na imprezę, na której również byłam gościem, a gospodarze nie lubią rodzynek. Lekko twarda pyszna marchewka, boska przyprawa, tylko ja robiłam wszystkiego 5 razy więcej, więc myślę, że zaburzyłam proporcje w całej sałatce. PYCHA, robię przynajmniej raz w tygodniu na lunch do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Chodzi o mielone ziarna kolendry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mielone nasiona kolendry, nie liście.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.