piątek, 25 listopada 2011

Klopsiki w sosie pomidorowym (GP Brazylii)

Klopsiki w sosie pomidorowym (GP Brazylii)


Kuchnia brazylijska nie jest mi kuchnią znaną. Długo zastanawiałam się, co przygotować na GP, które właśnie odbywa się na torze w Sao Paulo. Padło na przepis na niepozorne klopsiki w sosie pomidorowym. Niepozorne, ale jakże smakowite. Lista składników jest stosunkowo krótka, swój smak danie zawdzięcza sporej ilości czosnku i cebuli. Podałam je z ryżem gotowanym na parze, ale równie smaczne będą z Waszym ulubionym makaronem. 



KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM (GP BRAZYLII)

Składniki (na 3 porcje):
[przepis własny]
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 kromki chleba
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • ew. bułka tarta
  • mąka do obtoczenia 
  • sos- 1-2 łyżki masła, 6 średniej wielkości pomidorów (lub półtorej puszki pomidorów*), 1 duży ząbek czosnku, 1 cebula, garść natki pietruszki, sól i świeżo mielony pieprz, pół szklanki wody
  • do podania ryż lub makaron
Chleb rwiemy na kawałki, moczymy w mleku przez 10 minut. Do mięsa dodajemy chleb, jajko, czosnek, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy- w razie potrzeby dosypujemy bułkę tartą. Z masy formujemy małe klopsiki, obtaczamy w mące. Smażymy je na patelni ze wszystkich stron przez 10 minut lub dłużej. Odsączamy na papierowym ręczniku. 
Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek przez 3 minuty. Dodajemy pomidory (obrane ze skórki, pokrojone w kostkę i pozbawione pestek) oraz posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wodę, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez 20-30 minut. Klopsiki wkładamy do sosu, podgrzewamy przez 5 minut. Podajemy z makaronem lub ryżem. 

*jeśli używamy pomidorów w puszce, wówczas nie dodajemy do sosu wody- na patelnię dodajemy pomidory wraz z sokiem. Dusimy krócej, przez około 15 minut. 



17 komentarzy :

  1. Świetnie wyglądają. Uwielbiam takie klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmm, uwielbiam klopsiki, a w sosie pomidorowym, to już bardzo, bardzo :D Nie wiedziałam, że to brazylijski specjał, pogratulować :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Więc to takie klopsiki :)
    Śliczne, chętnie bym pojadła!

    OdpowiedzUsuń
  4. oooo....wspaniałości :):)

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne - klopsiki lubię pod każdą postacią.

    Moim pierwszym skojarzeniem z kuchnią brazylijską jest feijoada uważana za brazylijskie danie narodowe. Jest to gulasz na bazie fasoli. To danie jest też znane i gotowane w Portugalii - tam miałam okazję je jeść. Wersje z poszczególnych krajów zapewne różnią się nieco od siebie - jeszcze tego nie zgłębiałam i sama nie gotowałam tej potrawy - pewnie kiedyś to zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  6. @Haniu-Kasiu- myślałam też o przygotowaniu tego dania, tym bardziej, iż mam zapasy czarnej fasoli. Na pewno kiedyś się za nie zabiorę;)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę koniecznie wypróbowac przepis, bo wyglądają rewelacujnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kuchnia brazylijska nie jest mi za bardzo znana, ale robię podobne koteciki i są one pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. W sam raz na jutrzejszy obiadek ;-)))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. o, coś zupełnie innego!
    kuchnia brazylijska brzmi świetnie:)

    pozdrawiam! P.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mam wyczucie! Też dziś zrobiłam klopsiki w sosie pomidorowym :-) Może niekoniecznie brazylijskie, ale też dobre. Mięso wymieszałam z jajkiem, przyprawami i parmezanem. Polecam parmezan zamiast bułki tartej, nadaje fajnego smaku.
    U mnie były z pikantnym ryżem :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kazdy kraj ma swoje klopsiki :) Te z pewnoscia sa pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam je ostatnio i gorąco polecam. Są pyszne. Nawet moje dzieciaki się nimi zajadały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się że smakowały;)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.