niedziela, 13 listopada 2011

Forszmak

Forszmak


Do akcji Gotujemy po polsku przygotowywałam się od dłuższego czasu. Niestety towarzyszy mi jakiś pech- od ponad tygodnia w naszym domu gości kuchnia polska, jednak ciągle pojawiają się jakieś przeszkody i nie jestem w stanie wykonać zdjęć potraw. A to zapomniałam kupić ziemniaków i zanim wróciłam było już ciemno, a to zapodziała się gdzieś moja karta do aparatu, a to nagle rozładowała się bateria, a to odcięłam sobie kawałek palca...i tak nieskończoność. Tym samym nie uświadczycie pysznych krokietów, barszczyku czerwonego, zrazów i ziemniaczanych pyz. Ale nie obawiajcie się, na bieżąco staram się wyszukiwać inne interesujące przepisy.
Dziś na obiad miałam zrobić leniwe pierogi. Kiedy jednak wstałam rano okazało się, że moja zamrażarka uprzejmie rozmroziła mi pół kilograma mięsa wieprzowego i nie miałam zupełnie pomysłu, co mam z nim zrobić. Akurat Irena i Andrzej zamieścili na swoim blogu przepis na forszmak. I to było to! Mięso już rozmrożone, mama wczoraj przywiozła mi swojską kiełbasę i kilka słoików ogórków, więc szybko zabrałam się za smażenie. Wiem, że do tego dania powrócimy jeszcze nie jeden raz- smak jest rewelacyjny. 


FORSZMAK (POLSKA)

Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis znaleziony na blogu Ireny i Andrzeja]

  • 500 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę lub podłużne paski
  • 1 pęto kiełbasy 
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ogórki kiszone
  • łyżka mąki
  • pół litra bulionu (u mnie drobiowy)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy tłuszczu, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę. Kiełbasę z cebulą dokładamy do mięsa, oprószamy łyżką mąki i mieszamy. Wlewamy bulion i dusimy całość, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy koncentrat, pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Ja forszmak podałam z pieczywem. 



Przepis dodaję do akcji Grumków- Gotujemy po polsku IV, nad którą patronat sprawuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl
Gotujemy po polsku!



23 komentarze :

  1. super wygląda i apetycznie

    Każdego Dnia Pamiętasz I Mnie Pozdrawiasz
    Garstkę Ciepłych Słów Pisanych Sercem Zostawiasz
    Pragnę Tobie
    Pięknie Podziękować
    Garstką Ciepłych Słów Pozdrowienia Namalować
    Życząc
    Cudownego Tygodnia
    Z Uśmiechem Na Twarzy

    OdpowiedzUsuń
  2. To nasze rodzinne danie z Lubelszczyzny, popularne w latach 80.! Budzisz wspomnienia :) W domu dodajemy jeszcze czasami pieczarki i lubimy kroić mięso i wędzonkę w paski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wydaje się być prosty, ale jednocześnie smaczny i aromatyczny. Na pewno wypróbuję go u siebie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też taki robię, tylko w postaci bardziej wodnistej :) Bardzo smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię takie smaki :) pycha


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. To tych wszystkich kataklizmach, danie ekstra :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Forszmak Lubelski :) Nasz ukochany. Wersji jest kilka, ale ta chyba najbardziej popularna.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten forszmak narobił mi szmaku..smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma tego zlego, co by na dobre nie wyszlo :) Forszmak wyglada naprawde apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię wszelkie potrawy, gdzie znajdują się ogórki kiszone! Forszmaku jeszcze nie jadłam. Wygląda smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Akurat smaży mi się wieprzowina w kuchni i żałujemy z ojcem, że żadnemu z nas nie chce się skoczyć po kiełbasę do sklepu. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe danie. Idealne na jesień. Po prostu MUSZĘ spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. alez Ty jesteś mega szybka:) wczoraj rano widzę to danie u Grumków, a wieczorem już u Ciebie:) ja też chciałam się do akcji przygotować wcześniej, ale życie mi plany zweryfikowało ....jemy wiec w tym tygodniu tylko i wyłącznie po polsku:) pozdrawiam kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda rewelacyjnie! Nie znałam tej potrawy...

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam takie dania - choć forszmaku chyba jeszcze w oryginale nie miałam okazji jeść :) wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. O matko! To musi być pyszne! A ja akurat bez obiadu! ;)) Fajnie , że do mnie wpadłaś, dziękuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ogóreczek kiszony jako dodatek.. mniam!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakiś czas temu wykorzystałam ten przepis i muszę napisać, że jedzonko super :) Mogę szczerze polecić szczególnie podawane ze świeżym chlebkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Berry cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. Masz rację- ze świeżym pieczywkiem pyszne!

      pozdrawiam

      Usuń
  19. niewiem co to bylo ale bardzo to mi smakowalo niby flaki niby forszmak ale bylo to pyszne chcialabym to zrobic e domu ale niemam przepisu na to i niewiem co to jest a jadlam to na weselu u kuzyna

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam,

    Forszmak to jest danie, które u mnie w domu rodzinnym jest od zawsze robimy szczególnie na święta i domowe uroczystości. Pochodzę z Chełma jest to miasto położone 21 kilometrów od granicy z Ukrainą i ten smak jest tutaj znany. Moja mama i ja robimy jednak troch e inaczej tę potrawę, w jej skład wchodzi: boczek, kurczak ( mięso musi być jak makaron, w nitkach), schab, kiełbasa, pieczarka, ogórek kiszony, wszystko na rosole i z przecierem pomidorowym. Najlepiej smakuje przyrządzony dzień lub dwa wcześniej.
    Mieszkam od 15 lat w Warszawie i tutaj to jest przebój :)))

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepis na forszmak dostałam dawno temu od kuzynki to kurczak pokrojony w paski ugotowany na rosole do tego dodana kiełbaska ogórki i przecier wiec bardziej przypominało zupkę na ostro
    ten przepis wypróbowałam mój M wręcz się zajadał z kasza gryczana
    super smaki ;]

    pozdrawiam ania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.