sobota, 5 listopada 2011

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami


Od dłuższego czasu zabierałam się za przygotowanie focaccii.  Szczerze mówiąc, nie miałam zielonego pojęcia, jak ma ona wyglądać, jaką ma mieć grubość i smak. Poszłam więc na żywioł i zabrałam się do pracy. Początkowo myślałam, że wszystko wyląduje w koszu, jednak po ukrojeniu pierwszego kawałka okazało się, iż jest przepyszna. Jej wykonanie jest banalnie proste, ciasto szybko wyrasta i nie piecze się zbyt długo. Z pewnością będę częściej wracać do tego przepisu. Chętnie wypróbuję też i inne  przepisy. 


FOCACCIA (WŁOCHY)

Składniki:
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia włoska]
  • 375 g zwykłej mąki (dałam typ 650)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 14 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 20 g startego parmezanu
  • dodatkowo- łyżka gruboziarnistej soli, pomidorki koktajlowe, suszona bazylia, czarne oliwki
Drożdże kruszymy w miseczce i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy drożdże i stopniowo dolewając wodę, wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy oliwę (moim zdaniem 2 łyżki to za dużo, warto dodać jedną i zobaczyć jaką konsystencję będzie mieć ciasto). Przekładamy do natłuszczonej formy o średnicy 25 cm, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Ja ciasto zostawiłam w przykrytej misce, a kiedy wyrosło przełożyłam je do formy. Za pomocą palca robimy w cieście wgłębienia, wkładamy w nie połówki pomidorków i oliwki. Ciasto posypujemy gruboziarnistą solą, bazylią i kropimy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200-220 stopni i pieczemy około 25 minut. 
Możemy użyć także innych dodatków do zrobienia focaccii. Świetnie sprawdzą się świeże zioła, tj. rozmaryn, tymianek, czy szałwia. Możemy na wierzch położyć także posiekaną w cienkie piórka czerwoną cebulkę. Dodatek sera w cieście nie jest konieczny, więc jeśli nie mamy go pod ręką możemy pominąć ten składnik. 


28 komentarzy :

  1. Piękna. Kształt nastraja tak romantycznie, aż miło :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka piękna! Można się zakochać...

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękna! Choć ja chyba dałabym więcej tych pomidorków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniała mi się moja Focaccia :)
    świetna pomidorkowa różyczka

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna focaccia, podoba mi się to serducho!

    OdpowiedzUsuń
  6. piękna Ci wyszła. uwielbiam smak i zapach focacci

    OdpowiedzUsuń
  7. cudna!!! kształt, grubość i zawartość - wszystko idealne. Jedyna focaccia jaką jadłam to focaccia w Genui, była pyszna!!!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglada bardzo ladnie i bardzo smakowicie, nic tylko zajadac:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyrośnięta! Aż mi zapachniało z monitora!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie robiłam focciaty, ale zapowiada się fantastycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam focaccię! Jest przepyszna i włoska :)
    Piękne serduszko :)
    Pozdrówki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. zakochałam się w tej róży :)
    bardzo zachęcające danie, wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda świetnie :) I to serducho i ta róża z pomidorka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękna. Widać, że zrobiona " sercem":)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetna pomidorowa różyczka,miłej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
  16. tak apetycznie wygląda, że ciężko byłoby się powtrzymać od jedzenia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękna focaccia w kształcie serca :) Jeśli chodzi o jej grubość i dodatki to jest wiele szkół, więc najważniejszy by była smakowita, a Twoja na taką wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wspaniale wygląda.., też przymierzam się do zrobienia jakiejś facaccii, ale jakoś obawiam się, że wyjdzie mi niezjadliwa "buła" z dodatkami :)
    Twoja wyszła wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Usmiecha sie do mnie ta twoja serdeczna focaccia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tyle razy miałam okazję oglądać ten wypiek na zdjęciach.. ale sama nie wiem jak to smakuje.. dlatego częstuję się i uciekam w kącik skonsumować ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Smak mogę sobie jedynie wyobrazić, ale z pewnością wygląda wspaniale, zwłaszcza nietypowy kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłyśmy ją prawie w tym samym momencie, ja miałam ją w piątek! I też dodałam oliwki i pomidorki :) Twoja ma przepiękny kształt. Jest tak włosko romantyczna przez to :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ależ mi narobiłaś ochoty :) już dawno nie gościła w moim domu

    OdpowiedzUsuń
  24. Właśnie się pieką, razem z chlebkami hiszpańskimi:) Napisze co wyszło mi lepiej! mniammm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam w takim razie na relację :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.