piątek, 25 listopada 2011

Fajitas z kurczakiem

Fajitas z kurczakiem


Dzisiejszy wpis jest wynikiem wspólnego pichcenia z Domi. Początkowo nie wiedziałyśmy, co takiego mamy przygotować, pewne było jedno- danie ma mieć w składzie kurczaka. Ostatecznie zdecydowałyśmy się na podróż do Meksyku i przygotowanie fajitas z kurczaka.
Danie ma wszystko to, co lubię- jest wyraziste w smaku za sprawą kuminu i chili, cudownie kolorowe i do tego sycące. Ja moje fajitas podałam z kwaśną śmietaną oraz salsą picante. Świetnie sprawdzi się tu także guacamole, czy inny ulubiony sos. W najbliższym czasie przygotuję także fajitas z wieprzowiny. 

Domi, dziękuję Ci ślicznie za wspólne spotkanie w wirtualnej kuchni;) I do następnego razu. 



FAJITAS Z KURCZAKIEM (MEKSYK)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z TEJ strony]
  • pół kg piersi z kurczaka (razem z polędwiczkami)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 limonka (2 łyżki soku i otarta skórka)
  • łyżka chili w proszku*
  • łyżeczka nasion kuminu, uprażonych na suchej patelni i utartych w moździerzu
  • pół łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
  • 2 cebule, obrane i pokrojone w piórka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • pęczek kolendry (zastąpiłam natką pietruszki)
  • tortille pszenne lub kukurydziane
  • do podania- ulubiona salsa (u mnie salsa picante), kwaśna śmietana

Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę lub podłużne paseczki. Doprawiamy je solą i pieprzem. Oliwę mieszamy z czosnkiem, chili, kuminem i oregano. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i odkładamy przynajmniej na pół godziny do lodówki (najlepiej na całą noc). Mięso wyjmujemy z marynaty, smażymy na patelni. 
Papryki myjemy, oczyszczamy, kroimy w podłużne paseczki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy cebule przez 5 minut, następnie dodajemy papryki i smażymy dalej kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli pozostała nam marynata z kurczaka, dolewamy ją na patelnię). Zdejmujemy z patelni, mieszamy z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. 
Fajtę podajemy zawiniętą w tortillę wraz z ulubioną salsą i kwaśną śmietaną. 

*jeśli nie lubimy pikantnych dań, możemy zmniejszyć ilość chili


17 komentarzy :

  1. Wygląda fenomenalnie! Rzeczywiście kolory rozpraszają wszelką szarugę zza okna :)
    Nam bardzo smakowało, dziękuję Ci za wspólne gotowanie, bardzo mi przypadło do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O fajitas myślę już od jakiegoś czasu... chyba w przyszłym tygodniu tez popełnię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda. Brawo dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada rewelacyjnie... i te kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ech, mam sentyment do kuchni meksykańskiej, widziałam też wersję i zdjęcia Domi, nastroiłyście mnie na fajitę, dawno nie jadłam takich pyszności :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne połączenie smaków i kolorów. Wygląda nieziemsko, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda. Lubię ostre dania, na pewno będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny zawijas. Dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niezly Meksyk nam zgotowalyscie :) Lubie takie szybkie, a pyszne obiady.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne fotki,
    ja ostatnio zakochałam się w kurczaku - jest bardzo atrakcyjny pod względem przygotowania, ponieważ idealnie smakuje na ostro, słodko, w farszu, jako dodatek oraz sam w sobie... mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  11. cała się zaśliniłam!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Spory wybór smaków! Nie ma co czekać, trzeba się zajadać ;-)))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno przerobie na wersję dietetyczną:) Bo meksykańska kuchnia naprawdę uwodzi smakiem... pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  14. Co z sokiem z limonki?

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam to jeść, średnio dwa razy w miesiącu musi się pojawić na stole :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.