wtorek, 29 listopada 2011

Cheeseburgery z serem cheddar i guacamole

Cheeseburgery z serem cheddar i guacamole


Dziś domowych fast foodów ciąg dalszy- przyszła pora na domowe cheeseburgery z dodatkiem guacamole. To połączenie okazało się być strzałem w dziesiątkę, w końcu cheeseburger to nie tylko wołowy kotlet z dodatkiem sera. Do guacamole, które zazwyczaj robię, dodałam dodatkowo natkę pietruszki i odrobinę chili w proszku, by nadać mu charakteru. Kotlet zamiast smażyć, upiekłam w piekarniku na ruszcie, dzięki czemu jest delikatny i nie ocieka tłuszczem. Mój domowy fast food nie kojarzy się więc w żaden sposób z niezdrowymi i tuczącymi cheeseburgerami, które możecie zakupić na mieście. 

Przepis dodaję do akcji Peli- (Nie)codzienne kanapki. 



CHEESEBURGERY Z SEREM CHEDDAR I GUACAMOLE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 300 g mielonej wołowiny
  • pół małej cebulki, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki mielonego tymianku
  • pół łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4 plastry sera cheddar
  • 4 liście sałaty
  • guacamole: 2 awokado, 2 łyżki drobno posiekanej cebulki, 1 mały pomidor pozbawiony nasion, 1 ząbek czosnku, 1-2 łyżki soku z limonki, 1/4 łyżeczki chili w proszku,  łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, świeżo mielony pieprz
  • 4 bułki do hamburgerów
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany drobno czosnek, cebulkę i pozostałe przyprawy. Z masy formujemy 4 okrągłe kotlety, spłaszczamy i lekko smarujemy je oliwą z obu stron. Układamy je na ruszcie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Po 15 minutach układamy na nich kawałki sera i pieczemy dalej 5 minut. Możemy je także usmażyć na patelni. 
Przygotowujemy guacamole- awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki. Rozgniatamy je dokładnie za pomocą widelca. Pomidorka kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Do awokado dodajemy posiekaną natkę, pomidora, chili, czosnek i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. 
Bułki kroimy na pół, podgrzewamy w piekarniku przez 3 minuty. Układamy na nich liście sałaty, burgery, łyżkę guacamole. 


18 komentarzy :

  1. Mmm, z awokado nigdy nie jadłam, ale musi być świetny. Koniecznie do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hamburger z guacamole? Intrygujące i niecodzienne, a do tego tak ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smacznie i zdrowo. Ach to awokado! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha, wersja domowa zawsze najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak domowy fast food :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały ten burger! Z guacamole , chętnie bym skosztowała:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam mniam mniam takie fast foody lubię :) przekonałam się ostatnio do awokado więc kto wie...

    OdpowiedzUsuń
  8. PYCHA! - zdecydowanie coś, co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pyszne :) Z avocado jeszcze nie jadłam :) Warte wypróbowania - pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mój zołądek domaga się takiego :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój Boże! Ale to wygląda apetycznie! Cheddar i guacamole na burgerze to prawdziwa fast foodowa rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O tak zdecydowanie nie wyglada mi to na typowy fast food:) Apetyczne i zdrowe jedzonko:) Super! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czyli teraz trzeba by było odszukać przepis na upieczenie własnych bułeczek ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Malwi - dziękuję za udział w akcji :)
    Przygotowałaś takie pyszności, że tylko apetyt wzrasta niemożliwie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Fastwood ale zrobiony w domu ze świeżych produktów a nie z nędznej budy na rogu! wiec najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo sympatyczny zestaw, który przypadł nam do gustu!;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super! Przepis wypróbowany parę tygodni temu, ale tak mi z mężem zasmakowały, że dziś zabieram się za nie jeszcze raz! mmmm
    ps: byłoby miło dołożyć do tego bułeczki własnej roboty

    pozdrawiam,
    monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu. Co do bułeczek, to przepis jest tutaj http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/09/hamburgery-i-inne-zjawiska-pogodowe.html

      pozdrawiam serdecznie

      Malwinna

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.