środa, 2 listopada 2011

Antipasti- Crostini z serem feta i figami

Antipasti- Crostini z serem feta i figami


Jestem wielką fanką włoskich przystawek. Świetnie sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich. Te malutkie grillowane kromki ciabatty z przeróżnymi dodatkami są nie tylko ładną, ale i bardzo smakowitą ozdobą stołu. Crostini z dodatkiem sera feta, ziołami i świeżymi figami podbiły moje serce. Ubolewam tylko nad tym, jak ciężko dostać w sklepach świeże figi. Jeśli tylko wypatrzycie je, kupcie bez zastanowienia. Gwarantuję Wam, że zakochacie się w smaku tych kanapeczek. 


CROSTINI Z SEREM FETA I FIGAMI (WŁOCHY)

Składniki (na 12 sztuk):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia włoska]
  • dwie podłużne ciabatty
  • 2 ząbki czosnku czosnku
  • 125 g sera feta
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
  • łyżeczka świeżego oregano
  • oliwa
  • 3duże świeże figi, pokrojone w ćwiartki 
Każdą ciabattę kroimy na 6  porcji. Nacieramy czosnkiem i grillujemy na rumiano (możemy zrobić to też w piekarniku). Fetę rozdrabniamy widelcem, dodajemy posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, skórkę z cytryny i 1-2 łyżki oliwy. Powstałą pastą smarujemy ugrillowane pieczywo. Na każdej kromce układamy cząstkę figi. 
Pastę z sera feta możemy przygotować kilka godzin wcześniej i przechowywać w lodówce. Należy wówczas polać ją na wierzchu łyżką oliwy, aby ser nie wysychał.


Przepis bierze udział w akcji Viva Italia. 

21 komentarzy :

  1. Koniecznie muszę gdzieś wypatrzeć figi. Kusisz tymi kanapeczkami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o, ale pyszna prszystawka!
    muszę się kiedyś do niej przystawic xd


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuję :) Cudnie wyglądają :) Ja jeszcze w tym roku nie jadłam fig...

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne :) chętnie podpatrzę i zrobię sama

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda Malwinko....pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  6. no właśnie z figami jest niestety problem a tak bym chciała ich spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  7. Malwinko, cudowne! Kocham figi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W takim razie sezon polowania na figi czas zacząć :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam tą wersję! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Z figami to ja biorę wszystko na ślepo! Ale z fetą smakują wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Też mam problem z kupieniem tych pięknych owoców, a na taką przekąskę już od dawna mam chęć. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie dosc, ze wygladaja bardzo elegancko, to jeszcze na pewno wybornie smakuja. Juz sama feta z ziolami wystarczylaby mi do szczescia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rzeczywiście wszystkie przystawki z figami są pyszne,ale kto tego nie doświadczył musi poczekać do przyszłego roku,już się skończyły,a suszone to coś zupełnie innego.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe przekąska, znalazłaś gdzieś figi w uczciwej cenie?

    OdpowiedzUsuń
  15. @Kermeet- z tego, co pamiętam były po 13 zł za kilogram;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mm, wygląda to naprawdę wspaniale :) Takie połączenie jest niezwykle interesujące :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To rewelacja, bo ostatnio jak byłem w sklepie, to kosztowały 7zł za sztukę:)

    OdpowiedzUsuń
  18. @Kermeet- oj, to choćbym nie wiem jaki majątek miała, nie zakupiłabym. Kupowałam w Simply- czasem mają dobre ceny-swego czasu kupiłam świeże chili za...6,5zł (oczywiście za kilogram) ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Doskonałe przekąski ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.