czwartek, 13 października 2011

Sałatka z pieczoną marchewką, serem feta i soczewicą


Ostatnio moim nowym kulinarnym odkryciem jest połączenie marchewki z serem feta, dlatego też, kiedy tylko zobaczyłam tę sałatkę byłam pewna, że ją przygotuję. Marchew upieczona z kminem rzymskim i miodem podbiła serce mojego Połówka. Całości smaku dodaje soczewica i chrupiąca sałata, a wszystko to zalane słodko-pikantnym dressingiem. Zdecydowanie jeszcze nie raz do niej powrócę. 


SAŁATKA Z PIECZONĄ MARCHEWKĄ, SEREM FETA I SOCZEWICĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony BBCGoodFood]

  • 250 g ugotowanej i odsączonej soczewicy (lub z puszki)
  • 500 g marchewki
  • 1 czerwona cebula, posiekana w piórka
  • 100 g ulubionej sałaty- u mnie endywia i roszponka
  • 85 g sera feta
  • łyżka mielonego kuminu
  • łyżka oliwy
  • łyżka płynnego miodu (użyłam gryczanego)
  • 6 łyżek oliwy, 3 łyżki soku z cytryny lub octu z białego wina, łyżeczka miodu, 2 łyżeczki musztardy, pieprz, sól (wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą łyżeczki, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem)
Marchew myjemy, obieramy, kroimy w grube zapałki. Oliwę mieszamy z kuminem, tak powstałą mieszanką dokładnie zalewamy marchewkę. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut ( w trakcie marchewkę należy raz przemieszać). Kiedy będzie już miękka, polewamy ją miodem i pieczemy dalej 5 minut. 
W misce umieszczamy umytą sałatę, opłukaną soczewicę, piórka cebuli, ciepłą marchewkę. Na wierzch kruszymy fetę i sałatkę zalewamy dressingiem.



19 komentarzy:

  1. Świetna sałatka. Chyba ją niedługo wypróbuję. Podoba mi się połączenie soczewicy, marchewki i fety. Właśnie sobie przypomniałam, że dawno nie jadłam soczewicy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy przestanę mieć dosyć soczewicy (to ulubiony składnik dań mojego taty) to spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię fetę w połączeniu z marchewką, więc taka sałatka z pewnością by mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna propozycja Malwinko. Bardzo apetyczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaciekawiłaś mnie tą kompozycją, muszę spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. O, bardzo smacznie. :) Miałam już okazję się o ty przekonać!

    OdpowiedzUsuń
  8. Juz kupilam składniki jutro bede przygotowywać. UWIELBIAM pieczona marchewke :) Jutro dam znac jak mi poszlo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. @ Monique- czekam w takim razie na wrażenia. Mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu. Skoro tak lubisz pieczoną marchewkę to postaram się niedługo wstawić przepis na pyszną zupę z pieczonej marchwi;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdrowo, lekko, apetycznie - jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna sałatka ale ja nie przepadam za soczewicą ale burgery ziemniaczane były pyszne...pozdrawiam Malwinko....

    OdpowiedzUsuń
  12. w rundzie pierwszej przegralam sromotnie - zezarlam cal pieczona marchewke :( Posmakowala nawet jednemu z moich kotow! :) Upieklam druga ture i jemy wlasnie z salatka - jest przepyszna !!!
    Z niecierpliwoscia czekam na przepis na zupke z pieczonej marchewki.

    OdpowiedzUsuń
  13. @Monique- bardzo się cieszę, że sałatka Ci posmakowała. Pieczona marchewka ma w sobie coś wciągającego;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Apetyczna sałatka, muszę spróbować, bo nigdy nie miałam okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Hmh..kolejny przepis godni inne.. i jak tu liczyć kalorie? Zmuszasz nas do zaniedbania matematyki ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. genialna. robiłam ją juz kilka razy!

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam kiedyś naleśniki zapiekane z m.in. marchewką i fetą; takie połączenie było bardzo smaczne, więc myślę, że sałatka z Twojego przepisu również wyjdzie pyszna. Zrobię niedługo, ale soczewicę chyba dam czerwoną, bo mam jej w domu cały worek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czerwoną lepiej wykorzystać to zupy lub gulaszu, bo niestety nie zachowuje swojego kształtu i nie jest tak jędrna, jak brązowa, zielona czy czarna.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP