sobota, 15 października 2011

Placki szczypiorkowe (GP Korei)

Placki szczypiorkowe (GP Korei)



Placuszki, które dziś Wam prezentuję smażyłam w połowie lipca. Jakimś cudem przepis zawieruszył się w plikach ze zdjęciami. Całe szczęście, że znalazłam go właśnie teraz, kiedy odbywa się GP Korei Południowej.  W placuszkach pominęłam dodatek przegrzebków, dodałam do nich także czosnek, aby nadać im jeszcze większej wyrazistości. Irena i Andrzej, u których wypatrzyłam ten przepis, serwowali placuszki z dodatkiem jajek sadzonych. Ja podałam je w ten sam sposób (z resztą bardzo trafny), jednakże jajek sadzonych na moich zdjęciach nie uświadczycie, tego dnia bowiem usmażyłam chyba najbardziej niekształtne i niefotogeniczne jajka sadzone w moim życiu. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Dari- F1 od kuchni.




PLACKI SZCZYPIORKOWE (KOREA)

Składniki (na około 6 dużych placuszków):
  • 3/4 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • pół szklanki wody
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/2-3/4 łyżeczki soli
  • pół szklanki zielonej cebulki (dymki), posiekanej
  • 3 pęczki szczypiorku, posiekanego 
  • 1 mała cukinia starta na tartce, odciśnięta  z nadmiaru soku 
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
  • 1 papryczka chilli pokrojona w drobną kosteczkę (pozbawiona pestek)
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane 
Jajko łączymy z mąką i wodą za pomocą widelca lub trzepaczki. Doprawiamy solą. Dodajemy posiekaną zieloną cebulkę, szczypiorek, czosnek, cukinię, papryczkę chilli, doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron, aż ładnie się zrumienią.





Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

31 komentarzy :

  1. Świetny pomysł .Zapisuję do szybkiego zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. nieraz robiłam takie placuszki , gdy nie miałam pomysłu na kolacje a tu proszę - kuchnia koreanska :))..bardzo je lubię..Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam:) Wspaniale Ci wyszly:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale one wiosenne...warto wypróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjne placuszki! super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo apetyczne placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaglądasz do mojej lodowki, czy co ? :) Wczoraj kupiłam wielki pęczek szczypioru i troche sie martwiłam ze nie zuzyje go przez caly tydzien. ale jutro zrobie te placki i podam do pieczonego miesa. Mysle ze beda swietnie smakowaly :)
    PS. teraz widze ze nie mam cukinii, dac troche marchewki? A moze troszke dyni? Albo zrobic po prostu bez cukinii? Help :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Zatęskniłam za tego typu plackami. Trzeba będzie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetycznie się prezentują.
    Pomysł jest świetny, ilośc koperku jest zabójcza ;) ale za to jest chilli i cukinia, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takich nigdy nie jadłam. Świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie ladne kolorowe placuszki. :) Bardzo mi się podobają:)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam placki,a te wygladaja przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudne placuszki Mallwinko :)

    Wielki buziak ode mnie specjalnie dla Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Polubiłam Twoje wszelkiego rodzaju placuszki....tanio, łatwo i szybko....czyli coś dla mnie...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  15. Placuszki wyglądają wybornie. Takie letnie klimaty w środku jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne te placki, w sam raz dla mnie! Może rzeczywiście też pominęłabym przegrzebki, ale za ta dodałabym pewnie kraby lub posiekane krewetki. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. @Monique- myślę, że fajnie skomponowałaby się tutaj dynia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. ładnie się prezentują:))) ma się ochotę schrupać od razu:)))

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie placuszki są zawsze smaczne! A najlepsze jest to, że można fantazjować z dodatkami :D

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo smakowite placuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nawet je nie tak dawno mile wspominałem;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie apetyczne mniam,mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. A ja chcialabym te nieksztaltne jajka zobaczyc - mam slabosc do wszystkiego, co nieforemne i nierowne :)
    Placuszki za to bardzo foremne i z pewnoscia smaczne, mysle, ze kiedys przetestuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  24. Rewelacja! Uwielbiam wytrawne placuszki, właśnie z biegem okoliczności wrzuciłam notkę z serowymi placuszkami i rozmyślałam jakie zrobię następnym razem, wychodzi na to, że moje przeznaczenie to placki szczypiorkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak dla mnie super propozycja godna wypróbowania!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie wiem dlaczego rozwaliły mi się :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyną rozpadania się placków mogła być za mała ilość oleju podczas smażenia. Należy pamiętać, by przed przewróceniem ich na drugą stronę były dobrze wysmażone.

      pozdrawiam

      Usuń
  27. Wyglądają bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly