poniedziałek, 3 października 2011

Pikantne burgery ziemniaczane. Glazurowana marchewka z imbirem.

Pikantne burgery ziemniaczane. Glazurowana marchewka z imbirem.


Od pewnego czasu staram się przeznaczać jak najmniej funduszy na jedzenie, a pomimo tego jeść smacznie. Niedawno przygotowałam pikantne burgery ziemniaczane, które stały się w naszym domu prawdziwym hitem. W. zakochał się także w glazurowanej marchewce z dodatkiem imbiru. Wszystko proste w wykonaniu, a co najważniejsze niedrogie. Ciężko jest mi określić koszt wykonania obu potraw- w przybliżeniu wyniesie on 4-5 zł za 2 porcje dania. 

Przepis dodaję do akcji Gruszki- Tanie gotowanie. 


PIKANTNE BURGERY ZIEMNIACZANE

Składniki (na około 6 sztuk):
[przepis pochodzi ze strony Bbcgoodfood]
  • 400 g obranych ziemniaków
  • 1 żółtko
  • dwie cebule dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
  • 1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
  • 75 g żółtego sera, startego na małych oczkach 
  • sól, świeżo mielony pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie)
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę i odstawiamy ziemniaki na około 10 minut do przestygnięcia. W tym czasie cebulki kroimy w drobną kosteczkę, szczypior w paseczki. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem. Dodajemy do nich cebulę, szczypior, natkę, chili, czosnek, ser, masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Możemy do niej dodać skórkę otartą z cytryny. Wbijamy żółtko, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotlety, lekko spłaszczamy i obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze obu stron*. 
Burgery podałam z sosem koperkowym i glazurowaną marchewką z imbirem. 

*obawiałam się, iż zaistnieje potrzeba dodania do ciasta mąki- jednak masa świetnie się lepiła. Warto do przygotowania tych burgerów użyć ziemniaków o dużej zawartości skrobi.


GLAZUROWANA MARCHEWKA Z IMBIREM

Składniki:
[przepis pochodzi z bloga Zmysłowo przez świat]
  • 300 g marchewki, obranej i pokrojonej w słupki
  • 10-15 g imbiru drobno posiekanego
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka ulubionych świeżych ziół (u mnie tymianek i oregano)
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy imbir i cukier, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy marchewki i sól, smażymy na dużym ogniu mieszając, aż marchew będzie ładnie obtoczona masłem (około 3 minuty). Wlewamy wodę (tyle, by minimalnie przykrywała marchew), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając (nie przykrywałam patelni). Kiedy marchew wchłonie płyn i będzie miękka, dodajemy posiekana świeże zioła, mieszamy i podajemy. 



41 komentarzy :

  1. Bardzo apetycznie wyglądają burgery no i marchewka oczywiście też. Pomysłowe, na pewno wypróbuje:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. burgery dobrze znam w różnych wariantach, ale Twoje są smakowite (zwłaszcza, że mają w sobie papryczkę). Bardzo mi przypadła do gustu Twoja marchewka glazurowana z imbirem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne te burgery:) choć myślę, że bym się nimi nie najadła ale jako dodatek do dania byłyby ekstra:D

    OdpowiedzUsuń
  4. ta marchewka bardzo mnie kusi, chetnie sprobuje...calosc prezentuje sie doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka marchewka chodzi za mna już bardzo długo. Ten talerz wyglada niezwykle kusząco, zjadłabym chętnie cały. Co do kotlecików robiłam takie tylko z feta, są fantastyczne!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne wegetariańskie klopsiki. Idealne jesienne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam burgery, zwłaszcza te bezmięsne, Twoje wyglądają smakowicie, zabieram przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. tak przygotowana marchewka jest pyszna!! wiem, bo mama robi bardzo podobnie (tylko bez imbiru, muszę jej go dorzucić następnym razem! super pomysł!). Burgerki również są wspaniałym rozwiązaniem wiązania krótko budżetu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo smakowite danie:) a ta marchewka to musi byc pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko mi się bardzo podoba Malwinko, genialny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię taki klopsiki z ziemniaków, często dodaje różności. Dobra idea :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ mnie te burgery zaintrygowały no!!
    Yummy & Tasty

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam we wtorek,
    niech Ci dopisuje dobry humorek,
    a wszystkie smuteczki schowaj w worek
    tak by zastał Cię miły wieczorek
    a w nocy by nie straszył
    Cię potworek

    Życzę pięknego dnia słoneczka na niebie
    radości w serduszku wspaniałego
    humorku na cały dzień cieplutko pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię wszelkie krokiety, kotlety czy też burgery z ziemniaków. Twoje wydają się świetnie doprawione i zarazem pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. coś dzisiaj nie ma kolorów w postach nie mogłam dać żeby było widoczne

    OdpowiedzUsuń
  16. marchewka z imbirem, to jst to! burgery zdają się być nieźle kopiące w język, muszę obciąć dawki przypraw. Wspaniałe wege danie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To danie, to w sam raz coś dla mnie . Uwielbiam potrawy z zimniaków. Mimo, że są dość tuczące, to nie potrafię sobie odmówić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo mi się podoba Twój pomysł na obiad. Dotąd robiłam krokiety ziemniaczane z różnymi dodatkami (np. orzechami) i sosami, ale takie pikantne to jest dopiero coś! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie "tanie wynalazki" ! A imbirową marchewkę z pewnościa przyrządzę, bo uwieeeeelbiam świeży imbir!

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajnie wyglądają te hamburgerki ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. zapisuję - bardzo fajny przepis.. plus świetna alternatywa dla 'klasycznych' burgerów :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny pomysł na obiad .Wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  23. te burgery wygladają naprawdę smakowicie ....a glazurowana marchewka ...oj jestem ciekawa jej smaku:) pozdrawiam Malwi:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Super pomysł na obiad, który nie walnie po kieszeni:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Oj chyba wyprobuje ta marchewke:) Bo niestety za wszelkiego rodzaju warzywnymi kotletami moja rodzinka nie przepada :( Ale marchewka wyglada smakowicie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  26. dobrze popróbuję bo długo męczyłam się godzinami żeby wstawić takie gadżety

    OdpowiedzUsuń
  27. alez super pomysl z tymi kotlecikami,musze zapisac i zrobic :)Marchewka z imbirem nie przejdzie u mnie,bo corka imbiru nie lubi :(
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. cudne te burgery, jak już w końcu urządzimy kuchnię, to Twój blog będzie taką skarbnicą przepisów do zrobienia. I będę odhaczać - wypróbowane, wypróbowane, wypróbowane, do zrobienia, do zrobienia .... itd.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. Malwina jeśli chodzi o podsumowanie, to twoje przepisy oczywiście się w nim znajdą. Sporządzam je bardzo powoli, zostało mi kilka osób, które dały najwięcej przepisów. Jesteś wśród nich i za to przepraszam. :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja też uważam, że nie trzeba wydawać dużo, by zdrowo i smacznie się odżywiać! Twoje hamburgery ziemniaczane wyglądają super i stanowią świetną bezmięsną propozycję, czyli coś, czego nigdy nie jest za mało! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Apetyczne te kotlety... a pomysł z marchewką uwiódł moją dusze i trzeba będzie tego spróbowac :) jak tylko gdzieś na tej toruńskiej wsi dostanę świeży imbir :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Oglądanie takich przepisów o tej godzinie powinno być zabronione...dostałam ślinotoku i już myślę o jutrzejszym obiedzie:P

    OdpowiedzUsuń
  33. zrobiłan dzisiaj mojemu facetowi to cudne danie i byl zachwycony, uczta dla podniebienia i to polaczenie, szczerze nie spodziewalam sie tak wykfintnego smaku

    OdpowiedzUsuń
  34. @Anonimowy- niezmiernie mi miło. Czasem coś niepozornego może okazać się wielkim i do tego smacznym zaskoczeniem
    ;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  35. zrobiłam dokładnie ten zestaw - pychotka :) najbardziej zaskoczył mnie imbir w glazurowanej marchewce, nadał świetnego posmaku. dodałam oregano, lecz czuć go nie było no. dziękuję za przepis! będę zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ten zestaw Ci posmakował;) Dodaj następnym razem więcej ziół, skoro były mało wyczuwalne;)

      pozdrawiam

      Usuń
  36. Burgery są baaardzooo dooobre,czasami zmieniam tylko do nich nadzienie.Dodaję kurczaka wędzonego drobno pokrojonego,kawałek kiełbaski, przesmażone pieczarki,ser gorgonzola.Za każdym razem są tak samo dooobre.Bardzo dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł z dodatkiem wędzonego kurczaka świetny :)

      Usuń
  37. Dlaczego się rozpadają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą się rozpadać w przypadku ziemniaków, które mają małą ilość skrobi. Najlepiej kupując ziemniaki poprosić sprzedawcę o takie, które są bardziej mączne. Może się to też zdarzyć, gdy masa jest zbyt luźna po dodaniu do niej żółtka. Wówczas do kotletów warto dodać 1-2 łyżki bułki tartej, aby ją zagęścić. W przypadku rozpadania się w trakcie przewracania na drugą stronę, kotlety są niewystarczająco wysmażone z jednej strony lub na patelni znajduje się za mała ilość tłuszczu.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.