poniedziałek, 31 października 2011

Libańska sałatka z grillowaną pitą i fasolką czarne oczko

Libańska sałatka z grillowaną pitą i fasolką czarne oczko


W tej sałatce zakochacie się od pierwszego kęsa. Jest to bardziej bogata wersja sałatki fattoush, wzbogacona o drobną fasolkę, sałatę i ser feta. Wszystkie smaki są genialnie ze sobą połączone- soczyste warzywa, chrupiące kawałki chlebka pita, wyrazisty w smaku ser i orzeźwiający dressing na bazie kminu rzymskiego. Za sprawą dodatku fasolki jest także sycąca- świetnie sprawdzi się jako propozycja kolacji. Robiłam ją już dwukrotnie i zrobię na pewno jeszcze nie jeden raz. 


Sałatkę tę przygotowałam w towarzystwie kilku kulinarnych blogerek w ramach kończącej się dziś akcji Peli- III Bar Sałatkowy. Razem ze mną wykonały ją Emma, Paula oraz Maggie. Dziewczyny niezmiernie dziękuję Wam za to smakowite wspólne spotkanie. 


SAŁATKA Z GRILLOWANĄ PITĄ I FASOLKĄ CZARNE OCZKO (LIBAN)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z TEJ strony]
  • 2 chlebki pita*
  • 2 szklanki ugotowanej fasolki pinto (użyłam fasolki czarne oczko)
  • 1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę 
  • szklanka sera feta, pokrojonego w kostkę
  • szklanka sałaty, porwanej na mniejsze części (u mnie lollo bianco)
  • pół długiego ogórka, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • dodatkowo- 1 ząbek czosnku i odrobina oliwy do posmarowania chlebków (opcjonalnie)
  • sos- 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki mielonego kuminu, sól, świeżo mielony pieprz 
Chlebki nacieramy przepołowionym ząbkiem czosnku, lekko natłuszczamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 8-10 minut lub do momentu, aż pity zrobią się rumiane. Kiedy przestygną, rwiemy je na mniejsze kawałki. 
Przygotowujemy sos- czosnek drobno siekamy i rozcieramy z odrobiną soli. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy, stopniowo dolewając oliwę. Wsypujemy kumin, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. 
W misce umieszczamy wszystkie składniki sałatki, zalewamy sosem i od razu podajemy. 

*jeśli nie macie chlebków pita, możecie zastąpić je innym pieczywem.

Przepis dodaję do akcji Peli- III Bar Sałatkowy, akcji Grumków - Z widelcem po Azji oraz akcji Kuchnie świata ...od kuchni. 


13 komentarzy :

  1. Po mojej nieobecności nadrabiam zaległości ;-D

    A u Ciebie jak zwykle pysznie.. i do tego wspaniała sałateczka ;-)

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. No to już mi się podoba!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. schrupalabym sobie taka zdrowa i smaczna salatke:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałam ją z wami wykonać, ale w zamieszaniu, przyjeździe do domu i innych nie dałam rady :(
    I żałuję bo wygląda cudnie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Patrzac na twoje zdjecia, nabralam ochoty, by znow ja zrobic...

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne, apetyczne zdjęcia! Lubie sałatki wszelakiej maści, a ta wygląda świetnie. I znajdzie się wkrótce na moim talerzu:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. tak wiosennie wygląda, bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ładnie Ci wyszłą :)
    dziękuję za wspólne wirtulne pichcenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. juz czuję jak chrupie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo udane zakończenie, choć takie skromne w liczebności. Ale sałatka świetna. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, czaderska sałatka:) Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.