środa, 14 września 2011

Zdrowe ciasteczka

Zdrowe ciasteczka



Jakiś czas temu wpadłam na pomysł, by przygotować ciasteczka w "zdrowszej" wersji. Na pierwszy ogień poszły płatki owsiane, suszone śliwki i prażone ziarna. Oczywiście, nie są one aż tak zdrowe, ale na pewno najzdrowsze ze wszystkich owsianych ciasteczek, jakie do tej pory upiekłam. Zawierają dużo zdrowego błonnika i witamin. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do jogurtu na drugie śniadanie. Będą także fajną przekąską w ciągu dnia, dla tych, którzy lubią podjadać. Pamiętajmy jednak o tym, iż zdrowe, nie jest jednoznaczne z niskokalorycznym. 



ZDROWE CIASTECZKA

Składniki (na około 20-25 sztuk):
[przepis własny]
  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki słonecznika
  • pół szklanki sezamu
  • pół szklanki suszonych śliwek
  • pół szklanki pestek dyni 
Na suchej patelni prażymy kolejno sezam, słonecznik oraz pestki dyni. Śliwki kroimy w kostkę (jeśli są bardzo suche, moczymy je w ciepłej wodzie, soku owocowym, bądź alkoholu). Masło ucieramy razem z cukrem na gładką masę. Dodajemy ekstrakt i jajko, dalej miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oraz solą i ucieramy na gładką masę. Dodajemy płatki owsiany, śliwki i przestudzone nasiona. Dokładnie mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy w odstępach na blasze. Pieczemy 10-12 minut w temp. 175 stopni (długość pieczenia będzie uzależniona od wielkości ciastek). Pozostawiamy na 3 minuty na blasze, po czym przenosimy na kratkę. Przechowujemy do tygodnia czasu w puszce. 

*do ciasteczek zamiast suszonych śliwek możemy użyć innych ulubionych dodatków, np. uprażone i posiekane orzechy



25 komentarzy :

  1. Bez wątpienia zdrowe. ;) Co do kaloryczności - wiadomo, we wszystkim trzeba mieć umiar.

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak, zdrowe nie znaczy niskokaloryczne:) ale kuszenie pozostaje niezmienne:) Zwłaszcza z trzeciego zdjęcia kuszenie bije jak.... nic:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne ciasteczka:) z checia bym takie pochrupala:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skuszę się na zdrowe ciasteczka:) Jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie mieć takie wytłumaczenie dla ciasteczek. Zdrowe - można więcej zjeść;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka z ziarnami bardzo lubie..mam kolejny przepis na cos dobrego do koszyka na kemping :) !

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam ciasteczka napakowane różnymi pysznymi ziarenkami. słodkie, pożywne, do schrupania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne ciastka Malwinko.
    Porywam Ci jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ciasteczka z ziarnami ale takich jak Ty zrobiłaś jeszcze nie piekłam koniecznie muszę nadrobić zaległości:)a ciasteczka wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciasteczka to jedne z najpyszniejszych :) Ja powiedziałabym o nich raczej: wartościowe :D

    OdpowiedzUsuń
  12. O coś dla mnie, bo ja lubię podjadać w ciągu dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdrowe i smaczne, takie jak powinny być. :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Super ciasteczka! Do kawki jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ja takie ciastka uwielbiam, to moje ulubione ciastka na świecie. Ja zwykle już mąki nie dodaję, są wtedy to ciastka płaszczaki. Ale Twoje są uroczo pulchne, myślę że pyszniutkie jak nie wiem co.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne;)od jakiegoś czasu mam chętkę na zrobienie takich ciasteczek;)Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałe, zdrowe ciasteczka :) Chyba je upiekę, ale dodatkowo dodam jeszcze inne bakalie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. piszę się na takie ciastka :) chrupiące mniam!

    OdpowiedzUsuń
  19. extra!!!! super wygladaja,na pewno super smakuja-zapisuje :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. piękne ciacha Ci wyszły Malwi:) porywam jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  21. lubię owsiane ciasteczka, więc i tym nie mogę się oprzeć! porywam kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  22. teraz już wiem że po ciastka MUSZĘ wpadać do Ciebie... kolejny super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  23. Mhmh.. kolejne smaczne ciasteczka! MNiam.. i tyle wspaniałych dodatków ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Trzeba prażyć sezam, pestki dyni i słonecznik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prażenie nasiona nadaje im przyjemnego orzechowego smaku. Należy tylko uważać, by ich nie przypalić, wówczas będą gorzkie.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.