środa, 28 września 2011

Stir-fry z kurczakiem i orzechami nerkowca

Stir-fry z kurczakiem i orzechami nerkowca


Po sytym i rozgrzewającym gulaszu przyszła pora na szybkie i kolorowe danie z kurczaka. Tego typu dania ratują mnie, kiedy nie mam kompletnie na nic czasu. Wystarczy dosłownie kilkanaście minut i na stole pojawia się pyszny obiad. Danie podałam z bardzo lubianą przeze mnie surówką z ogórka i papryczek chili. Zapraszam Was na odrobinę azjatyckich smaków. 


Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Pluskotki-Zielnik kuchenny, akcji Shinju- Paprykujemy 2,  oraz akcji Bogusi- Kuchnie świata...od kuchni. 


STIR-FRY Z KURCZAKIEM I ORZECHAMI NERKOWCA (CHINY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese food made easy]
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula, posiekana w piórka
  • 2 cebule dymki, posiekane
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka (użyłam zielonej)
  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki wywaru z kurczaka lub wody
  • 4 łyżki orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • ryż do podania
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni, aż ładnie się przyrumieni. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w podłużne paski. Do kurczaka dokładamy cebulę, papryki , smażymy 3 minuty. Wrzucamy orzechy, dymkę i wlewamy bulion wymieszany z sosem sojowym, doprawiamy pieprzem. Gotujemy minutę i podajemy. 

Do dania podałam surówkę z ogórka i chili. Przepis na nią znajdziecie TUTAJ.


16 komentarzy :

  1. mmmmmmmm,znowu pysznosci wielkie u Ciebie w miseczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno smaczne będzie pozdrawiam milutko milutkiego wieczorku

    OdpowiedzUsuń
  3. Mała uwaga - danie może być SYCĄCE. Syty zaś może być człowiek ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle przepysznie. Uwielbiam Twoje miliard sposobów na pierś z kurczaka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm....kurczak i nerkowce. Bardzo zachęcające!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nerkowce to chyba najlepsze orzechy jakie moga być:) A w połączeniu z kurczakiem i chińskimi przyprawami, to już w ogóle super. Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szybko, smaczne i niezawodnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pięknie :) Kocham nerkowce :D U mnie dzisiaj też danie w tym stylu.

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja jak zawsze jestem zachwycona Twoimi zdjęciami :) Malwino z chęcią wprosiłabym się na taki obiad!

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne i takie kolorowe:)
    Zawsze u Ciebie są takie pyszności Malwinko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O tak... marzę o takim daniu... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. @Limonko- dziękuję za uwagę- w sjp- odnalazłam, że syty może oznaczać tego, który najadł się do syta, a także coś obfitego, treściwego, czyli właśnie sycącego. Wynikałoby z tego, że obie formy są poprawne.

    OdpowiedzUsuń
  13. Malwinko porywam ten smakowity obiadek!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.