czwartek, 22 września 2011

Śródziemnomorska sałatka fasolowa z pęczakiem

Śródziemnomorska sałatka fasolowa z pęczakiem


III Bar Sałatkowy u Peli jest dla mnie doskonałą okazją na poznanie różnych sałatek ze wszystkich stron świata. Ta, którą Wam dziś prezentuję, jest absolutną perełką. Miałam małe problemy z dostaniem pęczaku (do tej pory rzadko stosowałam go w kuchni i chętniej sięgałam po różnej grubości kasze perłowe), jednakże w końcu natrafiłam na niego w jednym z osiedlowych sklepów. Sałatka zawiera sporą ilość białka i witamin, jest sycąca, spokojnie sprawdzi się w roli drugiego śniadania  w pracy. To, co najbardziej w niej zachwyca, to niezwykły sos przygotowany z bazylii, suszonych pomidorów i czosnku. Serdecznie Wam polecam tę pyszną sałatkę. 


ŚRÓDZIEMNOMORSKA SAŁATKA FASOLOWA Z PĘCZAKIEM (WŁOCHY)

Składniki (a 3-4 porcje):
[przepis pochodzi z TEJ strony]
  • 1 i 1/3 szklanki ugotowanego pęczaku
  • 1 i 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 i 1/3 szklanki ugotowanej drobnej białej fasolki
  • 3 papryki, każda w innym kolorze- u mnie pomarańczowa, żółta i fioletowa
  • sos- dwie małe garści liści bazylii, mała garść świeżej natki pietruszki, 10 suszonych pomidorów z oliwy (lub więcej wedle preferencji), 2 duże ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy, 6 łyżek octu z białego wina, 2 łyżki soku z cytryny


Papryki myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę. W misce umieszczamy ciecierzycę, fasolkę, zimny pęczak i papryki. Przygotowujemy sos- w wysokim pojemniku za pomocą blendera miksujemy czosnek, pomidory, bazylię, natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę i ocet. Sałatkę delikatnie mieszamy z sosem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja doprawiłam jedynie pieprzem).

Przepis dodaję do akcji Peli- III Bar sałatkowy, akcji Shinju- Paprykujemy 2, akcji Ani- Warzywa psiankowate, akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny oraz akcji Kuchnie świata...od kuchni. 


20 komentarzy :

  1. nawet kolorystyka taka jesienna w tej sałatce:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! W te wakacje przekonałam się o świetnym smaku ciecierzycy i na pewno wypróbuję kiedyś tę sałatkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak! To nasze ulubione smaki! Koniecznie do wypróbowania - zwłaszcza, że mamy trochę zamrożonej ugotowanej ciecierzycy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna sałatka. Dawno nie jadłam pęczaku, a bardzo lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie próbowałam pęczaku, ale sałatka wygląda bardzo kusząco. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepadam - co ja mówię, UWIELBIAM! - sałatki z pęczakiem!
    Yummy & Tasty

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuję przepis, świetne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za pęczakiem, ale u Ciebie wygląda pysznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. smakowicie wyglada - uwielbiam fasolke :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna sałatka!Bardzo mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  11. pycha wyglada i coś dla mnie! :)
    uwielbiam takie przepisy! :)

    dziękuje bardzo - ale jeszcze muszę popracować nad sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Osobiście uwielbiam wszystkie rośliny strączkowe i wszelakie kasze, to na pewno super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To zdecydowanie sałatka dla mnie, i fasolka i pęczak, to lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie się zapowiada ta sałatka, muszę się skusić :) ciekawy ten dodatek pęczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie jadłem pęczaku, bardzo ciekawe. Muszę z tym blogiem moim coś zrobić bo Twój jakiś przestronniejszy. pzdr

    OdpowiedzUsuń
  16. Włoskie klimaty Malwinko....pysznie wygląda, jeszcze nie jadłam ale wypróbuje....pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię wloską kuchnię a składniki mi odpowiadają...co ja mówię wszystko wygląda pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. MNiam! ;-))) Wygląda smakowicie!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam pęczak! Ale dotąd jadłam go w zupie lub z sosem. Właśnie zrobiłam sałatkę i zjadłam kopiasty talerz :) Mam jednak wrażenie ze czegoś mi w niej brakuje. Nie mam octy z białego wina, mam balsamiczny. Dodać czy nie? Bo wydaje mi się trochę za intensywny do sałatki.

    OdpowiedzUsuń
  20. @Monique- przepraszam, że tak późno odpowiadam.Ocet balsamiczny zdecydowanie odpada i w tej sałatce się nie sprawdzi. Lepiej dodać troszkę więcej soku z cytryny zamiast octu winnego. Mi osobiście sos bardzo smakował- doprawiłam go sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Może pokombinuj z proporcjami - dodaj więcej pomidorków albo bazylii?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.