poniedziałek, 12 września 2011

Salade composée

Salade composée


Kiedy tylko zobaczyłam przepis na tę sałatkę, wiedziałam, że muszę ją jak najszybciej przygotować. Mianem salade composée określa się sałatki, które w swoim składzie mają także inne składniki poza warzywami. Możemy do nich zaliczyć grecką sałatkę wiejską, arabską sałatkę fattoush, czy też sałatkę Cezara (zwaną także sałatką cesarską). Moja sałatka jest wzbogacona o grzanki z bagietki, jajka gotowane na twardo oraz chrupiące plastry boczku. Na tyle posmakowała mojemu Lubemu, że robiłam ją kilka dni pod rząd. Na pewno będzie hitem na kolejnym spotkaniu z przyjaciółmi. 


SALADE COMPOSEE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia francuska]

  • 1 mała bagietka
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/4 szklanki oliwy (60 ml)
  • 6 cienko pokrojonych plastrów bekonu bez skóry 
  • 150 g roszponki 
  • 6 średniej wielkości podłużnych pomidorów (450 g), pokrojonych w plastry
  • 4 jajka ugotowane na twardo i obrane
  • vinaigrette na czerwonym winie: 1/4 szklanki octu z czerwonego wina, 1/3 szklanki oliwy, 3 łyżeczki musztardy Dijon (użyłam francuskiej z całymi ziarnami gorczycy)


Bagietkę kroimy w plastry grubości 1 cm. Nacieramy mieszaniną oliwy i czosnku i pieczemy z obu stron na grillu (ja włożyłam je do piekarnika i piekłam przez 10 minut w temp. 180 stopni).
Bekon smażymy na patelni, aż będzie chrupiący (nie dodawałam tłuszczu na patelnię).
Przygotowujemy sos- wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i energicznie potrząsamy. Ja z reguły ucieram wszystko małą łyżeczką, aż płyn zagęści się.
W misce układamy sałatę, grzanki, pomidory, plastry bekonu i jajka. Zalewamy sosem vinaigrette.

Przepis dodaję do akcji Ani- Warzywa psiankowate, akcji Peli- III Bar Sałatkowy oraz akcji Bogusi- Kuchnie świata...od kuchni. 


28 komentarzy :

  1. Zjadłabym sobie taką sałatkę, oj zjadłabym! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna! Pieknie i pysznie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. no proszę, nie znałam tego pojęcia salade composee, a jest urocze, no a sałatka wygląda wyjątkowo wyrafinowanie. I ta gorczyca!!!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna:) z czosnkowa chrupiaca bagietka na pewno super smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajna; mój Połówek właśnie bardzo lubi sałatki z dodatkiem mięsa, więc myślę, że mogłaby mu się spodobać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oryginala i pysznie wygladająca salatka, zdjecia, jak zwykle-super!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja również nie znałam pojęcia salade composee :) a taka sałatka mogłaby gościć u mnie codziennie

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo chętnie, nawet teraz! ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj pysznie :) Już wiem co zjem w środę w pracy. mam akurat czerstwawą bagietkę, przywiozłam z domku wiejskie jaja, roszponkę się kupi, tylko pomidory trzeba by było czymś zastąpić, bo okazało się, że an surowo mnie uczulają :( I to właśnie teraz kiedy je wreszcie polubiłam w dodatkach sałatkowych!
    Buziak dla pięknej Pani ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mi się podoba ta sałatka. Muszę koniecznie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdecydowanie moje smaki! Chętnie spróbuję takiej propozycji :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie się prezentuje, na spotkaniu na pewno zrobi furorę!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak tylko wspomnialas o tej salatce, wiedzialam, ze predzej czy pozniej bede musiala ja zrobic. Patrze na te zdjecia i tak sobie mysle, ze chyba raczej predzej, bo bosko wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglada bardzoooo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio mam dużą chcicę na sałatki. Więc Twoją propozycję chętnie sobie zapiszę:D A propos sałatki cezara, dziś takowa u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sałatka wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super! Bardzo lubię takie sałatki composée, gdzie główną rolę pełnią inne dodaki niż warzywa. Twoja wersja prezentuje się znakomicie :)t

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak ja ubóstwiam takie grzaneczki! Dawno tak sałatki nie chrupałam z tymi grzaneczkami..aj, Malwinko, narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. No wcale się nie dziwię, że lubemu posmakowała;-) Też bym zjadł;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. dla takiej sałatki to i bym na piechotę do Francji wyruszyła :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Chętnie bym spróbowała takiej sałatki,tylko w wersji wege;),pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetna sałatka, uwielbiam takie i strasznie apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  23. teraz i ja myślę sobie, że koniecznie muszę ją przygotowac.

    OdpowiedzUsuń
  24. wyglada i pieknie ...:) na lunch pycha !

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja kiedyś robiłem taką sałatkę tylko w przepisie chleb kruszyło się do sałatki ( wyglądało to gorzej niż na Twoim pięknym zdjęciu) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.