niedziela, 18 września 2011

Pikantne klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowo-kokosowym

Pikantne klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowo-kokosowym


Ostatnio wciąż poszukuję nowych przepisów na wykorzystanie mięsa mielonego. Były już wszelkiej maści kofty, kebaby, burgery czy pulpety. Tym razem chciałabym Wam zaprezentować klopsiki w aksamitnym sosie z dodatkiem mleka kokosowego. Danie to przypadnie do gustu przede wszystkim amatorom wyrazistych smaków. Mięsne kuleczki są bardzo pikantne za sprawą papryczek chili, pasty curry i imbiru. Podałam je na azjatyckim makaronie,  ale równie dobrze danie będzie smakować z ryżem. Jeśli macie ochotę troszkę podkręcić Wasze kubki smakowe, zapraszam na małą kulinarną podróż do Tajlandii.


PIKANTNE KLOPSIKI WIEPRZOWE W SOSIE POMIDOROWO-KOKOSOWYM (TAJLANDIA)

Składniki (na 4 porcje):
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego (możemy użyć także mięsa mieszanego)
  • 2 małe papryczki chili, pozbawione nasion i posiekane w drobną kosteczkę
  • łyżeczka czerwonej pasty curry 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 1 mała biała cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżeczki świeżo utartego imbiru
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku 
  • sos- ząbek czosnku drobno posiekany, 1 mała cebula pokrojona  w kosteczkę, pół papryczki chili drobno posiekanej (jeśli chcemy, by sos był łagodniejszy w smaku, możemy ją pominąć), łyżeczka czerwonej pasty curry, 500 g obranych ze skórki i posiekanych pomidorów, 200 ml mleka kokosowego, sól, świeżo zmielony pieprz, ew. chili w proszku
  • do podania- makaron lub ryż 
Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, posiekane chili, kurkumę, imbir, słodką paprykę, kolendrę i pastę curry. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy*. Z masy formujemy małe klopsiki i smażymy je na patelni na rumiano (jeśli chcemy zaoszczędzić kalorii, możemy je lekko posmarować oliwą i upiec na ruszcie w piekarniku  temp. 180 stopni około 20 minut). Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, smażymy chili, czosnek i cebulę przez 2-3 minuty, często mieszając. Dokładamy pastę chili i smażymy cały czas mieszając przez 30 sekund. Dodajemy pomidory, smażymy 5 minut i wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Do sosu dokładamy klopsiki, przyprawiamy solą i pieprzem (ja mimo wszystko doprawiłam mielonym chili) i smażymy kolejne 5 minut. Podajemy z makaronem lub z ryżem.

*ja mięso odstawiłam do lodówki na pół godziny 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Ani- Warzywa psiankowate oraz akcji Shinju- Paprykujemy 2. 


26 komentarzy :

  1. Wow, niezła kombinacja. :) Zawsze zaskakujesz mnie swoimi pomysłami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, moje smaki:) Chętnie wypróbuję ten sosik do klopsików:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyobrażam sobie jak obłędnie musi smakować ten sos! Wspaniałe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie! Wybiorę się chętnie w taką kulinarną podróż:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale odjazdowy przepis!!!! Tylko trochę przeraża mnie ta ilość chilli, mimo że lubię pikantne potrawy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. panienko wspaniale. tajlandia, a ja tu odnajduje polsko wlosko hinduskie nutki. wszystkie baaardzo lubie, jesli nie bedzie zbytnio palic mojego podniebienia, zjem dokladke. dzis wlasnie z politowaniem patrzylam na puszki mleka kokosowego w mojej kuchni ;) zapomnialam o nich

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh jak one wspaniale wygladaja!:) Mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pomidory z kokosem?
    bardzo zadziwiające połączenie!
    pycha ;] chętnie bym spróbowała.


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Mleko kokosowe w wytrawnych daniach uwielbiam, wiec te klopsiki na pewno trafilyby w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne połączenie pomidorów i mleka kokosowego.

    OdpowiedzUsuń
  11. ten kokos mnie kręci ;))))

    OdpowiedzUsuń
  12. Mi też często brakuje pomysłu na mielone...chodziły za mną właśnie klopsiki, ale takie inne, nie w zwykłym sosie pomidorowym czy pieczarkowym....no i klops :D Trafiłam do Ciebie :) Świetny przepis!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. egzotycznie :) wygląda obiecująco! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ach, jak ladnie sie prezentuja i ten kokosowy smak, brzmi ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam pikantne potrawy, ten smak i zapach... aż szkoda, że można się u Ciebie stołować jedynie wirtualnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam Twoje przepisy i zdjęcia, są baaaardzo apetyczne :)
    Ps. mam takie same podkładki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawy pomysł, lubię klopsiki ale jeszcze nigdy nie dodawałem do nich mleczka kokosowego :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam klopsiki w sosie z makaronem, po prostu mogłabym jeść i jeść, a te wyglądają niezmiernie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale zrobiłaś mu smaku... a do tego ten smak kokosu.. Mniam!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Klopsiki wyglądają tak kusząca, że aż mam ochotę zaraz biec do kuchni i je przygotować :).

    OdpowiedzUsuń
  21. Ostatnio za mna takie chodziły ale szybko się odwróciłam i je zrobiłam. :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam wczoraj na obiad :) Zagapiłam się i wlałam trochę za dużo mleczka kokosowego i nie dodałam już więcej chili, a trzeba było, bo wyszło bardzo łagodne. Ale to nic, następnym razem nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Klopsiki robiliśmy z mięsa wołowego (akurat takie mieliśmy). Szczerze? Nie sądziłam, że połączenie pomidorów z mleczkiem kokosowym może być tak udane :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.