czwartek, 29 września 2011

Penne boscaiola

Penne boscaiola


Dzisiaj zapraszam Was na kolejne szybkie w wykonaniu danie. Zawsze przechodziłam obok tego przepisu obojętnie, jednakże wczoraj postanowiłam w końcu go zrealizować. Wszystkie składniki miałam w lodówce, więc szybko wzięłam się do pracy. Całość wykonania to około 15-20 minut łącznie z gotowaniem makaronu. Danie jest bardzo smaczne, nieskomplikowane i stosunkowo tanie. Na pewno posmakuje wielbicielom sosów śmietanowo-serowych. 


PENNE BOSCAIOLA (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia włoska]
  • 400 g makaronu penne
  • 60 g masła
  • 135 g drobno pokrojonego wędzonego boczku
  • 250 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plastry
  • 1 posiekany ząbek czosnku (dałam 2)
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 ml śmietany (użyłam śmietany 12 %)*
  • pół szklanki drobno startego parmezanu

 W trakcie przygotowywania sosu gotujemy makaron al dente. Odcedzamy go na durszlaku (nie przelewamy go wodą). Na patelni na niewielkiej ilości masła smażymy boczek przez 5 minut. Dokładamy pozostałe masło, czosnek i pieczarki, smażymy kolejne 3-4 minuty. Wlewamy śmietanę gotujemy bez przykrycia 5 minut na małym ogniu, aż sos zredukuje się. Wsypujemy ser, gotujemy kolejne 2 minuty. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dokładamy ugotowany al dente makaron, mieszamy.  

*do przygotowania dania możecie użyć zarówno kwaśnej, jak i słodkiej (30%) śmietany. W obu wersjach danie jest bardzo smaczne.






28 komentarzy :

  1. faktycznie proste i szybkie danie :) a ponieważ bardzo lubię sosy śmietankowo-serowe, od razu skuszę się na tak przygotowany makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię taki makaron z pieczarkami, ale nigdy nie dodawałam boczku! - będę musiała to wypróbować:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak podany makaron zawsze i wszędzie z przyjemnością zjem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kremowy musiał być ten sosik śmietanowy. Brzmi świetnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przypomina mi moją ulubiona paściochę z pieczarkami z cytryną i tymiankiem. Są pieczarki, już jest dobrze... boczek może i bym ominęła, ale dodatku czosnku jestem barzo ciekawa! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam to połączenie smaków - pieczarki i boczek w śmietanowo - serowym sosie ... pcyha!
    Robię bardzo podobne danko, tyle że zazwyczaj ze spaghetti - tutaj link:

    http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com/2011/03/boczek-i-pieczarki-czyli-bardzo-luzna.html

    Nie dość że zazwyczaj składniki się znajdą to jeszcze - jest faktycznie ekspresowo :)

    pozdrawiam ciepło!
    :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznosci Malwinko!:))
    Rozpieszczasz swojego mężczyznę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne dla mnie - każdy składnik mi pasuje i jeszcze szybkie!
    Między innymi dzięki Tobie zaczynam sama gotować, dziękuję za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czyli mówiąc po polsku : "penne Boska Jola" :) Robiłam nieraz i nie dwa a w życiu nie myślałam ,że tak się nazywa.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. To cos dla mnie :) Kocham makarony a z dodatkiem takiego pysznego sosu to zjadlabym nawet teraz :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny makaron, kolejny raz mam ochotę go spróbować. Uwielbiam pieczarki i sos śmietanowy na makaronie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowite, uwielbiam takie szybkie i tanie dania...pozdrawiam Malwinko...

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj, mnie ten przepis nie jest obojętny. Lubię sos pieczarkowo-śmietanowy z dodatkiem parmezanu. Zdjęcia pysznie kuszące :).

    OdpowiedzUsuń
  14. Proste w wzkonaniu, a jakie pzsyne!

    OdpowiedzUsuń
  15. znam, robię i uwielbiam :) wg tego samego przepisu! pochłaniam cały garnek szybciej niż się robi:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smakowicie przyrządzony makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo odpowiada mi taka wersja makaronu, pieczarki i boczuś, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  18. To danie z pewnością jest godne wypróbowania. Bez niczego jestem w stanie powiedzieć, że jest smaczne! Dlaczego? Lista składników mówi mi to.. a do tego makaron!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam penne boscaiola :) robiłam ją bardzo często pracując we włoskiej knajpie.
    Nie wiem czemu, ale nazwa kojarzy mi się trochę jak "penne boska-Jola" :D

    OdpowiedzUsuń
  20. wszystko ok tylko ten boczek... Jak go zastápic jesli nie jadam miésa??

    OdpowiedzUsuń
  21. Wszystko ok tylko ten boczek... Jak go zastápic jesli nie jadam miésa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bogusławie- najzwyczajniej go w świecie pomiń, skoro nie jadasz mięsa. Otrzymasz makaron w pysznym sosie śmietanowo-serowym z pieczarkami

      pozdrawiam

      Usuń
  22. Pyszny makaron! Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  23. pyszny,super latwy w przygotowaniu mmmmmm

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.