piątek, 23 września 2011

Makaron po singapursku

Makaron po singapursku


Kolejna szybka propozycja na smaczne danie z udziałem kurczaka. W oryginale kurczak powinien być ugotowany, jednak zdecydowanie wolę wersje ze smażonym mięsem. Praktycznie wszystkie składniki bez problemów kupicie w najbliższym sklepie, dlatego też zachęcam Was do wykonania tego dania. Sama z początku miałam wiele obaw, ponieważ W. nie lubi mieszanki przypraw curry. Mimo to zdecydowałam się je przygotować, tym bardziej, iż jakiś czas temu zamówiłam kilka paczuszek tej przyprawy. Danie smakowało, okazało się nawet, że W. curry lubi, ale niekoniecznie mieszanki dominujących na polskim rynku komercyjnych  firm. 


MAKARON PO SINGAPURSKU

Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony AsiaRecipe]

  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę kurczaka (możemy użyć także wieprzowiny, wołowiny, bądź krewetek)
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanego imbiru
  • 1/3 szklanki posiekanej cebuli dymki
  • 2 łyżeczki suszonych płatków papryki
  • 1/4 szklanki sosu ostrygowego (pominęłam i dodałam więcej sosu sojowego)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki curry w proszku
  • ugotowany makaron- w oryginale makaron vermicelli gniazdka, ja użyłam makaronu do dań z woka
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka ze wszystkich stron, aż lekko się zbrązowi. Zdejmujemy z patelni. Rozgrzewamy dodatkowy tłuszcz, smażymy czosnek i imbir przez 1-2 minuty. Dodajemy mięso, płatki papryki, posiekaną dymkę i chwilkę smażymy. Wlewamy sos ostrygowy, sojowy, wsypujemy curry i dokładnie mieszamy. Dokładamy ugotowany makaron i chwilkę podgrzewamy. 

Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni, akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Kuchnie świata...od kuchni. 



30 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo smakowicie i na pewno tak tez smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm! Aż zgłodniałam na samą myśl o takim daniu!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale :) Ja zrobiłam dzisiaj i jutro wrzucę na bloga :) Ciekawie, bo moje danie, Twoje i Grumków wyglądem bardzo się różnią, a przepis ten sam :) W każdym razie bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym taki, narobiłaś smaka na orientalne smaki. :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba nie ma na tym blogu dania z makaronem, którego nie chciałabym spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam wszystko w domu..:) Najwzniejsze ,ze szybko i mało składnikow, a pysznie :) znam ten smak..i zawsze do niego się wracam..Kochana dziękuje za ciepłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na jutrzejszy obiadek...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha:) wypróbuję, bo wygląda zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam potrawy z curry i mam straszną ochotę zrobić takie pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie dania sa moimi ulubionymi.Curry uwielbiam,wiec nic tylko dzialac:)pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. mnie tez sie podoba, chetnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zastanawiams ię, czy taki makaron można normalnie dostać w każdym supermarkecie? W delikatesach?
    Bo wygląda świetnie i jest to danie bardzo łatwe w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne danie:) Przepis zapisuję;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam Twoje dania z kurczakiem :) Bez wyjątku :)
    Ja curry uwielbiam, ale faktycznie, to prawdziwe różni się dość znacznie od mieszanki przypraw dostępnych w supermarketach :)

    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  15. mm.. jak smakowicie wygląda ;> aż zgłodniałam :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo chętnie spróbuję. Musze tylko gdzieś znaleźć dymkę i myk na talerz :D

    OdpowiedzUsuń
  17. wszystko też mam w domu ale curry nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  18. podoba mi sie to danie i chetnie bym wciagnela ten pyszny makaoron:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kolejne pyszności u Ciebie Malwinko:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubie takie dania. Przypomina mi troszkę Goujon z kurczaka ale to nic złego bo go uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. pysznosci :) dawno nie robilam chinskiego makaronu.....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Rzeczywiście nasze wersje nieco inaczej wyglądają, ale ważne, że w ubu kuchniach smakowały;-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Super, właśnie tak przyrządzone makarony uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Takie dania mogłabym codziennie jadać, szczególnie kiedy uwzględniamy makaron ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Pyszne, szybkie, orientalne. Dokladnie takie jak lubie!

    OdpowiedzUsuń
  26. chciałam zapytac jakiego sosu sojowego uzywasz??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o rodzaj, to zależy od potrawy. Jednak najczęściej sięgam po jasny sos sojowy. Na zdjęciu widoczny jest nawet kawałek buteleczki mojego ulubionego sosu.

      Usuń
  27. w singapurze tylko to jedza. i ruda wutke na myszach do tego pijom.

    OdpowiedzUsuń
  28. "2 łyżeczki suszonych płatków papryki" w sensie płatki ostrej papryki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ostrej papryki. Jeśli jej nie masz, dodaj posiekane chili.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.