czwartek, 8 września 2011

Kurczak smażony z porem i sezamem

Kurczak smażony z porem i sezamem


Dzisiejsze danie to kolejna propozycja dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Robi się je dosłownie w 10 minut, z pewnością zadowoli wielbicieli kurczaka. Jest lekko pikantne, z mocno wyczuwalną nutką pora. Możemy je podawać z ryżem, bądź tak jak zrobiłam to ja, z makaronem. Por przez długi okres czasu był w naszej kuchni na czarnej liście. W. nie chciał nawet spróbować, jak on smakuje. Przełomem okazał się kurczak w sosie z porów i suszonych pomidorów. Od tej pory por gości u nas bardzo często. Ja osobiście uwielbiam jego smak, szczególnie kiedy jest składnikiem sałatek.


KURCZAK SMAŻONY Z POREM I SEZAMEM (JAPONIA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Stir-fries best-ever wok and pan recipes]
  • 2 łyżki nasion sezamu, uprażonych na suchej patelni
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 600 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę
  • biała część pora posiekana w cienkie plasterki (użyłam dwóch porów)
  • pół czerwonej papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej (dałam od siebie)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mirinu 
  • łyżeczka cukru (użyłam brązowego)
  • do podania ryż lub makaron jajeczny do dań z woka
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę i olej sezamowy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy dodatkową oliwę, smażymy posiekany czosnek i chili przez 2 minuty, dodajemy pora i smażymy dalej, aż zrobi się miękki. Kurczaka wrzucamy z powrotem na patelnię, dodajemy mirin, sos sojowy i cukier, smażymy chwilkę. Jeśli podajemy kurczaka z makaronem wrzucamy go na patelnię razem z kurczakiem. 



Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji .


29 komentarzy :

  1. Wygląda smakowicie :) Z porem smażonego kurczaka i makaronu nie próbowałam :) Będę pamiętać Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smażony makaron w azjatyckim stylu to uczta dla podniebienia. ;) Nie znam osoby, która by nie lubiła tego dania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda Twoje danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak z porem to idealny obiad dla mojego faceta, polubiłby Cię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Por w mojej kuchni nie ma zakazu wjazdu, więc przepis tym bardziej przypadł mi do gustu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. To dla mnie, to dla mnie :D Nie dość że szybko to jeszcze same moje ulubione składniki, rzadko mi się zdarza tak dobrze dopasowany przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Zapamiętam ten przepis na wypadek kryzysu czasowego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znowu coś smakowitego u Ciebie Malwinko. Bardzo mi sie podoba!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem, czy sie dodał mój komentarz . Napiszę w razie czego raz jeszcze: wspaniały obiadek u Ciebie Malwinko. Bardzo mi się podoba, super!

    OdpowiedzUsuń
  10. no i zaburczalo mi w brzuchu.....o tej porze.....mniamniusne...

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowicie wygląda, z przyjemnością bym się poczęstowała.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejna, rewelacyjna propozycja na kurczaka! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja tez dlugo nie moglam sie przekonac do pora, ale teraz nie wyobrazam sobie bez niego zycia. Propozycja swietna, szybka i z pewnoscia smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem jak najbardziej na tak!!;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. i znowu kurczak ciekawie podany :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. droga Panno Malwinno, pozwól że pominę to, skądinąd wspaniałe, piękne i pyszne, danie.
    Otóż przeczytałam właśnie opis Twojego profilu na bloggerze i po prostu muszę Ci to wyznać - lubię Cię jeszcze bardziej!

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  17. oj cuda serwujesz w swojej kuchni:) pysznie wygląda ten kurczak:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  18. @Moniko- ja pominę mój uśmiech na twarzy;) Dziękuję Ci za miłe słowa- w tym całym życiowym pomieszaniu z poplątaniem, miło usłyszeć coś takiego;)

    OdpowiedzUsuń
  19. To jest dokładnie to na co mam ochotę:P

    OdpowiedzUsuń
  20. Rewelacyjne połączenie:) Jesteś istną czarodziejką;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Muszę spróbować, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. pysznie wyglada..ja tez lubie takie polaczenia...narobilas mi smaku,moj obiadek juz sie przetrawil i czuje jakos ze burczy mi w brzuchu:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam Twoje 'cudowanie' w kuchni ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. czym mógłbym zastąpić mirin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektórzy zamiast mirinu używają białego wina.

      Usuń
  25. Wypróbowane, bardzo smakowite :-) Jutro będzie powtórka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.