czwartek, 15 września 2011

Gai pad nam tua, czyli kurczak w sosie z orzeszków ziemnych i pyszna surówka ze świeżego ogórka

Gai pad nam tua, czyli kurczak w sosie z orzeszków ziemnych i pyszna surówka ze świeżego ogórka


Ostatnio staram się przygotowywać dania, z tego, co aktualnie mam w domu. Ten przepis spadł mi z nieba- wszystkie potrzebne produkty miałam w kuchni i nie było potrzeby dokupowania kolejnych składników. Kurczak jest bardzo smaczny, choć spodziewałam się, że będzie bardziej pikantny. Chętnie jednak do niego jeszcze wrócę, ponieważ mój Luby przepada za tego typu daniami z dodatkiem mleka kokosowego. Danie podałam z ryżem i przygotowałam do niego chińską surówkę z ogórka i papryki (niestety nie potrafię odnaleźć źródła, z którego korzystałam). 



GAI PAD NAM TUA (TAJLANDIA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony www.asiarecipe.com
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1/4 szklanki posiekanej dymki
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • łyżka świeżo utartego imbiru
  • łyżka posiekanego czosnku
  • łyżka posiekanej trawy cytrynowej
  • łyżeczka pasty chili *
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków ziemnych
  • łyżka sosu rybnego (dałam jasny sos sojowy)
  • pół łyżki brązowego cukru
  • 2 szklanki różyczek brokółów
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. W misce umieszczamy dymkę, pastę curry, imbir, czosnek, trawę cytrynową i pastę chili**. Dokładnie mieszamy i do tak powstałej marynaty wkładamy kurczaka. Odstawiamy na 20 minut. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze aż będzie pół twardy (w przepisie miał być jedynie zblanszowany przez 2 minuty). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy kurczaka ze wszystkich stron. Dokładamy mleko kokosowe, masło orzechowe, posiekane orzeszki, sos sojowy i cukier. Gotujemy 3 minuty, aż sos zacznie gęstnieć. Dokładamy różyczki brokułów i podgrzewamy. Podajemy z ryżem.

*jeśli nie mamy pasty chili, możemy drobno posiekać jedno świeże chili pozbawione pestek
**dla ułatwienia, warto wszystkie składniki utrzeć na gładką pastę przy pomocy blendera

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji- Kuchnie świata...od kuchni oraz akcji Emmy- Masło orzechowe - na słodko i wytrawnie. 


SURÓWKA Z OGÓRKA I PAPRYKI (CHINY)

Składniki:

  • 1 podłużny ogórek
  • pół czerwonej papryki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 1-2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
Ogórek obieramy ze skórki, kroimy w plasterki lub w kostkę. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. W misce łączymy ogórek, paprykę, natkę i czosnek. Zalewamy octem wymieszanym z sosem sojowym. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Przepis na surówkę dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 2 i akcji Ani- Warzywa psiankowate. 

23 komentarze :

  1. Ależ Ty czarujesz w tej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. trzecia propozycja z orzeszkami, którą dzisiaj przeglądam :) oj bo się skuszę! wygląda bardzo apetycznie :) mi nie zawsze udaje się ugotować danie z tego, co jest w domu... chyba trzymam w kuchni za mało produktów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny zestawik obiadowy jak zawsze

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na odmienną surówkę z ogórkiem!!!
    a danie tajskie ma piękną nazwę, choć jeszcze piękniej się prezentuje na zdjęciach.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe połączenia, ciekawe smaki - to musiał być pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonale wygląda i na pewno świetnie smakuje :) Szkoda, ze nie mam wszystkich składników.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie zapisałabym się do Ciebie na obiadki! Pyszne wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przesmacznie to wygląda. Piękne zdjęcia a danie zapewne wyborne...mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Znow kusisz pysznosciami na obiad! Takiego kurczaka chetnie bym zjadla, bo lubie wytrawne dania z dodatkiem orzechow.

    OdpowiedzUsuń
  10. Strzał w dziesiątkę z tą propozycja!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jesteś niesamowita z tymi pomysłami!
    Przepysznie to wygląda. :) Zjadłabym taki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe danie. Ty i Twoje milion sposób na kurczaka. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. nazwa nic mi nie mówi, ale danie prezentuje się pysznie.. i wcale nie jest tak skomplikowane jak po nazwie mogłoby się zdawać:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Azjatyckie pyszności :) Szczególnie zachwycił mnie sos z orzeszków ziemnych, na pewno dodaje potrawie charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A wiesz Malwinko,ze ostatnio za mna chodzi kurczak w sosie orzeszkowym??chyba skutek zbyt czestego ogladanie reklamy knorra(kolejny sposob na...:), zastanawialam sie jak samemu taki sos wykombinowac,zeby nie jadac tych torebkowych...no i pomyslalam i mam:))kiedys smarowalam platy kurczaka maslem orzechowym i pieklam z dodatkami na grilu..pyszne to bylo:)Dzieki za pomysl:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię wschodnią kuchnię, super jedzenie

    OdpowiedzUsuń
  17. Brat by mnie zabił za kurczaka z orzeszkami. To jego ulubiony alergen. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłem tego kurczaka z grzybami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Najbardziej zainteresowała mnie surówka.. Wygląda... aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Zastanawiam się, jak to moze smakować? Czy jest slodkawe czy słone? Hmm... fuzja smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. U Ciebie jak zwykle.. u Ciebie tak pysznie!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale brzmi i wygląda smacznie! Jak nic wypróbuję przepis:)
    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.