niedziela, 11 września 2011

Crostini z pomidorami i bazylią (GP Włoch)

Crostini z pomidorami i bazylią (GP Włoch)


Uwielbiam crostini w praktycznie każdej wersji. Moją ulubioną jest ta najprostsza, z dodatkiem pomidorów i świeżej bazylii. Często robię także wariacje z dodatkiem pieczonych lub grillowanych warzyw. Przygotowuje się je niezmiernie szybko, a efekt jest rewelacyjny. Są idealne na lekką kolację, przekąskę w ciągu dnia, czy przystawkę na przyjęciu. Polecam Wam serdecznie, póki półki w warzywniakach uginają się od aromatycznych polskich pomidorków. 


CROSTINI Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ (WŁOCHY)

Składniki:
  • duży bochenek ciabatty
  • 1 duży ząbek czosnku
  • dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia
  • ocet winny lub ziołowy (użyłam octu z czerwonego wina)
  • 2 duże pomidory
  • ew. mała czerwona cebulka drobno posiekana
  • garść liści bazylii
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Ciabattę kroimy w kromki o grubości 1 cm. Grillujemy je z obu stron, aż będą chrupiące. Nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, kropimy oliwą, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Pomidory kroimy w kostkę (pozbywamy się nasion), dodajemy posiekaną bazylię, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z oliwą i octem (ja dałam 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę octu). Układamy na jeszcze gorących grzankach i podajemy. 

Przepis dodaję do akcji Ani- Warzywa psiankowate, akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny, akcji Kuchnie świata...od kuchni oraz akcji Darii- F1 od kuchni. 


10 komentarzy :

  1. Pyszne w swojej prostocie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką przekąskę jak bym postawił na sttole to wszyscy by padli z zachwytu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak uwielbiam, nasze pomidorki tylko wzbogacają smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Włoska kuchnia jest przesmaczna pod każdym względem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie proste, a takie pyszne. Na lekka kolacje jak znalazl!

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam mniam mniam!!! to musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojoj.. Malwinko, już sobie wyobrażam jaka ta kanapeczka chrrrupiąca :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mhmh.. najlepszy moment kiedy ta kanapeczka chrrupie ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.