poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Roladki z kurczaka faszerowane papryką i mozzarellą z pomidorową salsą

Roladki z kurczaka faszerowane papryką i mozzarellą z pomidorową salsą


Dzisiejszy obiad inspirowany jest jednym z przepisów Buddy'ego Valastro. W jednym z odcinków przygotowywał on piersi z kurczaka faszerowane włoską kiełbasą oraz mozzarellą, po czym piekł je w zalewie z białego wina i podawał z pomidorowym vinaigrettem. Z racji, iż dostępu do włoskich kiełbas nie mam, postanowiłam zaimprowizować. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Z góry założyłam, że kieszonki z kurczaka rozpadną się lub wyleje się z nich ser, dlatego też nie planowałam nawet umieszczać tego przepisu na blogu. Po 25 minutach pieczenia okazało się jednak, że wszystko wygląda rewelacyjnie i na jednej nodze pędziłam po aparat, aby móc sfotografować to danie. Wrócę do niego jeszcze nie raz. 

Przepis dodaję do akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni  , akcji Ani- Warzywa psiankowate oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny. 


ROLADKI Z KURCZAKA FASZEROWANE PAPRYKĄ I MOZZARELLĄ

Składniki (na 4 porcje)

  • 4 duże piersi z kurczaka
  • 200 g papryki (użyłam 100 g papryki zielonej i 100 g papryki pomarańczowej)
  • 100 g mozzarelli
  • 4 łyżeczki bułki tartej
  • 2 żabki czosnku drobno posiekanego
  • łyżeczka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • wykałaczki do spięcia roladek
Mięso myjemy i czyścimy. Z każdej piersi odcinamy polędwiczki. Następnie za pomocą noża robimy w mięsie kieszonkę, do której później będziemy wkładać nadzienie. Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy czosnek razem z papryką. Pod koniec smażenia dodajemy bułkę tartą wymieszaną z przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Nadzienie przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Mozzarellę kroimy  w kostkę, mieszamy  z papryką. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Powstałe nadzienie wkładamy do kieszonek, spinamy dokładnie wykałaczkami. Mięso posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy białym winem i pieczemy przez około 25 minut w tamp. 180 stopni. Podajemy z pomidorową salsą.


POMIDOROWA SALSA

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka octu z sherry
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz 
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Pozbywamy się pestek i kroimy miąższ w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę. Czosnek drobno siekamy. W misce łączymy pomidory, cebulę i czosnek, polewamy oliwą i octem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na 10 minut do lodówki. 



34 komentarze :

  1. Pięknie się prezentują :-) Z pewnością danie warte wypróbowania. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kiesoznki robiłam już wiele razy bo bardzo je lubię ale takiego farszu jeszcze nie próbowałam. Muszę to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię różne drobiowe roladki. Te wyglądają świetnie i na pewno równie dobrze smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie faszerowane mięsa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczne nadzienie dla piersi z kurczaka, mozzarella dobrze połączyła dodatki. Smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie! Aż zgłodniałam od samego patrzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Drób to moje ulubione mięsko! W Twojej wersji wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny jest Twój obiadek Malwinko:) Podobają mi się takie roladki.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajne smaki:-) juz mi slinka cieknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja faszeruję surową papryką, cebulą i tym co mam pod ręką np, oliwką smaruję suszonymi pomidorami w oliwie !!! Pyszne !!! A czasem jeszcze sosem beszamelowym z papryką duszę lub zapiekam :)Michboski

    OdpowiedzUsuń
  11. Baaardzo apetyczne, aż ślinka cieknie... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie roladki to tęcza możliwości, "kolor" Twojego farszu bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mowilam ci juz, a teraz to powtorze: wygladaja przeslicznie! Z papryka na pewno smakuja doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis Buddy'ego prezentował się bosko, ale ten Twój jest równie ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. o dodałaś roladki :) no wyglądają smacznie :) podoba mi się nadzienie. Bardzo lubię taki roztopiony ser mmm chyba ktoś Cię dzisiaj całował po rękach za taki pyszny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajne;-) Ja bym zamiast włoskiej kiełbaski dodał białą;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie roladki! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Panno Malwinno, właśnie próbuję nadrobić czytanie Twojego bloga, jak zawsze bardzo smakowitego!
    Już kilka przepisów zanotowanych i w kolejce do wypróbowania :)
    Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  19. cudne kolorowe roladki. Pięknie wyglądają. Lubie kolorowe jedzenie.

    Wystąpienia z powództwem przeciwko Panu Siennickiemu (patio).

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie to wygląda. Roladki drobiowe to świetny pomysł na obiad w sumie do wszystkiego.

    OdpowiedzUsuń
  21. ano właśnie, zapraszam na nowy blog Yummy & Tasty, bo Cheesecakes... zawiesza działalność :)

    http://yummyandtasty.tumblr.com/

    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pięknie to wygląda..!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. dziękuję za ten przepis! wszystkim bardzo smakowało!

    Zapraszam do spróbowania moich przepisków - www.brazylijskie.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. na pewno wypróbuję! pozdrawiam imienniczkę!

    OdpowiedzUsuń
  25. Do zrobienia i to wkrótce :)
    Wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniałe roladki, chętnie wypróbuję, bardzo wykwintnie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  27. wyglądają cudownie:) więc obiad na dziś już zaplanowany;) mam tylko małe pytanie, czym ewentualnie można zastąpić przyprawę suszone pomidory z bazylią?? Z góry dzięki za pomoc:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz do farszu dodać odrobinę suszonej bazylii lub ten składnik całkowicie pominąć. Mam nadzieję, że to danie przypadnie Ci do gustu:)

      pozdrawiam

      Malwinna

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.