niedziela, 28 sierpnia 2011

Miękkie ciasteczka owsiane z bakaliami

Miękkie ciasteczka owsiane z bakaliami


Ciasteczka, na które przepis Wam dziś podaję, podbiły nasze serca. Są to obłędne w smaku, miękkie i pełne bakalii małe słodkości. Jak większość ciasteczek, znikają w zastraszająco szybkim tempie. Często przygotowuję je w sobotę wieczorem i piekę w niedzielny poranek. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do kawki, czy herbaty. 

Przepis dodaję do akcji Karmelitki- Ciasteczka tu i tam!


MIĘKKIE CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI

Składniki (na około 20 sztuk):
[przepis własny]
  • 50 g miękkiego masła
  • pół szklanki drobnego brązowego cukru
  • pół szklanki mąki
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka posiekanych bakalii (użyłam migdałów, orzechów nerkowca i laskowych, kandyzowanego ananasa, papai i kiwi, rodzynek, suszonej żurawiny i daktyli) 
  • sok z połowy pomarańczy
Bakalie siekamy na mniejsze kawałki. Zalewamy je sokiem z pomarańczy i odstawiamy na pół godziny. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt. Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem, dalej miksujemy. Z bakalii odlewamy pozostały sok. Do masy dodajemy płatki i bakalie, mieszamy łyżką. Wkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej (ja włożyłam na całą noc). Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha i układamy na blasze zachowując odstępy (kulek nie spłaszczamy!). Pieczemy 10-12 minut w temp. 175 stopni. Pozostawiamy 5 minut na blasze, a następnie przenosimy na kratkę. Przechowujemy do tygodnia czasu w metalowej puszce. 




32 komentarze :

  1. Zaintrygował mnie ten zielony kolor, ale to pewnie kiwi :) Pochrupałbym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ano:) bardzo lubię takie owsiane smakołyki. Idealne jak się człowiek zmaga z nauką.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mi ślinka pociekła. Przypominają mi moje ukochane pieguski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wyglądają. Faktycznie, jakaś intryga się w nich czai:-) I łatwo się robi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaraz będziesz miała nowy nick - ciasteczkowy potwór ;) (choć to pewnie raczej W. na niego zasługuje;)
    Buziak!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam mniam mniam etc... i tylko tyle mogę rzec...

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba nie ma nic lepszego niż ciasteczka owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię ciasteczka owsiane, a z bakaliami to już w ogóle :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje owsiane ciasteczka zawsze wychodzą mi chrupiące , koniecznie muszę wypróbować Twój przepis . Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  10. moje serce też podbiły, bo to chyba jedne z moich ulubionych ciastek, owsiane z mnóstwem dodatków!

    pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczne ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne ciasteczka. Dawno żadnych nie piekłam, kusisz :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale ciasteczka. Lubię takie napakowane bakaliami:)
    Pozdrawiam Malwinko:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Poproszę jedno do jutrzejszego śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne bakaliowe ciasteczka, można prosić jedno :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Małe pyszności pełne bakalii ;) Uwielbiam te Twoje ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie wyglądają, a jeśli są nafaszerowane bakaliami to na pewno by mi smakowały:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. już wiem, co upiekę tym razem:) nie mogę się doczekać tych ciasteczek :D

    Yummy & Tasty

    OdpowiedzUsuń
  19. Zdrowe i pożywne.. Wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  20. cudne kolory, ja do owsianych ciasteczek (moje ulubione) dodaję rodzynki i pestki dyni i słonecznika tylko. Ale innych bakalii do tej pory nie dawałam, szkoda bo wygląda to niesamowicie.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. ależ ślicznie Ci one wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  22. mmmmm, tak mi się spodobały, że bakalie już się moczą :) wieczorem napiszę jak wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jakie urocze! Musiały być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  24. W sam raz dla mnie.. Cudowne są!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie dosc, ze owsiane, to jeszcze najezone bakaliami. Biore w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  26. super! na pewno też spróbuję takich nadzialać :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Gratuluję przepisu i dziękuje bo to najlepszy przepis jaki znalazłam w internecie.
    Są mniam...

    OdpowiedzUsuń
  28. @Anonimowy- cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Długo szukałam odpowiedniego przepisu na miękkie ciastka owsiane i ten z całą pewnością mogę polecić. Korzystałam z niego już wielokrotnie i zawsze wychodzą pyszne i mięciutkie. pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.