środa, 3 sierpnia 2011

Meksykańska zupa z opiekanych pomidorów i papryki

Meksykańska zupa z opiekanych pomidorów i papryki


Dziś po raz kolejny miałam tę przyjemność kucharzyć w większym gronie. Razem w wirtualnej kuchni spotkałam się  z Eve, Maggie i Shinju. Nasza dzielna czwórka przygotowała przepyszną i charakterną zupkę z pieczonych pomidorów i papryki. Ja po raz pierwszy używałam żółtej papryczki chili i muszę stwierdzić, że jest zabójcza! Do tej zupki wracać będę jeszcze nie raz;) 



DWUKOLOROWA ZUPA Z OPIEKANYCH POMIDORÓW I PAPRYKI (MEKSYK)


Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g czerwonych pomidorów
  • 600 g żółtych pomidorów
  • 350 g czerwonej papryki
  • 350 g żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku- drobno posiekane
  • 2 żółte papryczki chili- posiekane i pozbawione nasion
  • 2 czerwone papryczki chili- posiekane i pozbawione nasion
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 400 ml wody +400 ml bulionu warzywnego (dałam sam bulion- w oryginalnym przepisie wody i bulionu było o 100 ml więcej)
  • do ozdobienia- kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
  • szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona. Pomidory przekrawamy na pół. Na blasze układamy warzywa- pomidory wewnętrzną stroną a papryki skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i pieczemy około 15 minut. Paprykę przekładamy do miski i szczelnie przykrywamy na 5-10 minut. Po tym czasie obieramy ją ze skórki (u mnie tym razem skórka już w trakcie pieczenia ładnie się pomarszczyła i odchodziła bez problemu). Kiedy pomidory przestygną, także je obieramy. Upieczone warzywa kroimy  w mniejsze kawałki.Na dwóch patelniach rozgrzewamy oliwę, na każdej smażymy  ząbek czosnku, pół cebuli i odpowiednie kolorystycznie chili. Dodajemy paprykę i pomidory, smażymy kolejne 5 minut. Następnie na każdą patelnię wlewamy 200 ml bulionu i 200 ml wody*. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Każdą zupę z osobna miksujemy. Przelewamy odrobinę jednej zupy do miseczki i z boku nalewamy drugą. Ozdabiamy śmietaną i szczypiorkiem bądź natką pietruszki. 

*jeśli nie mamy głębokiej patelni, warzywa przekładamy do gotującego się bulionu. Ilość wody i bulionu będzie uzależniona od tego jak wodnistych używacie pomidorów. Jeśli zawierają dużo wody, warto zmniejszyć ilość płynów. Możemy także wykonać inne połączenia kolorystyczne tej zupki, używając odpowiednio kolorystycznie dobranych papryk. 

Na pierwszym i drugim zdjęciu jest zupka, którą robiłam dziś, na dolnym sprzed 2 miesięcy (jak widać poprzednim razem kolory o wiele lepiej ze sobą kontrastowały). 


31 komentarzy :

  1. Z wielką chęcią zjadłabym taką zupkę ze świeżych, letnich warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa jest obłędna zarówno w wersji tylko czerwonej, jak i w wersjach wielokolorowych :) Dzięki za kolorowy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, ja tez zdecydowanie bede wraca do tej zupki - okazala sie wielkim hitem! Dzieki za podzielenie sie tym przepisem i za wspolna wyprawe do Meksyku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę się kiedyś przyłączyć do tego wspólnego gotowania.. Czy na drugim zdjęciu jest żółta papryczka chilli?? Pierwszy raz taką widzę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajną zupę rozpropagaowałaś. Chętnie bym się na taką skusiła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, ja też mam teraz smaka na taką zupę... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Malwi, ależ oczywiście wybaczymy! Tobie przecież należą się słowa uznania za wypatrzenie tej zupy. Ja przyznam się szczerze, kompletnie ją przegapiłam :))) Za to mogłam z Wami popłynąć w kierunku Meksyku, a to zdecydowanie lepsze niż gotowanie "samemu".

    Bardzo podoba mi się to serduszko ze śmietany na żółtej części. Urocze jest!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie to wygląda... Kolorowy, zdrowy krem. Ach, muszę któregoś razu zrobić sobie taką zupę na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała! Podziwiam Wasze zupki, są niesamowite:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne te Wasze wspólne spotkania! A zupka mega apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  11. fajne kolory i ładna miseczka:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda cudnie. papryczki żółtej chili nie widziałam nie próbowałam.
    Ale fantastyczny przepis, wypróbuję na pewno.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. @Magda- tak to żółte chili, pierwszy raz je używałam i kolejnym razem zmniejszę jego ilość, bo pomimo małych gabarytów jest piekielnie ostre. Nie obeszło się bez szklanki z wodą.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zupa wygląda bardzo smakowicie, chętnie taką przygotuję chociaż przypuszczam, że żółtą papryczkę będę musiała zastąpić inną bo takiej nawet nie widziałam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. chetnie bym taka zupke zjadla :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pychota, zdecydowanie moje smaki :) I jak pięknie podane, samymi oczami można się najeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniała zupa, dziewczyny. Te dwa kolory urzekają :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudna zupka ze świeżych warzyw. Istna bomba witaminowa! =] chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  19. fantastycznie wyglada :) :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowna, kolorowa zupa, letnia i pewnie ostra, czyli tak, jak lubię..<3 Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  21. fantastyczna! aż trudno byłoby mi zdecydować od którego koloru zacząć konsumpcję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dwa kolory...super wygląda....pozdrawiam Malwinko...

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo jestem ciekawa smaku takiej zupy z opiekanych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Haha zabójcza powiadasz? :) Też nigdy nie próbowałam żółtej, bo...nigdzie jej nie spotkałam. Zupka prezentuje się wybornie! Z chęcią bym spróbowała, bo lubię takie ostrości :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetna zupa:) Aż u siebie czuję jej aromat:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Rewelacja. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pychota!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. Coś czuję, że ją zrobię niebawem i mi bardzo posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.