piątek, 26 sierpnia 2011

Kurczak chow mein

Kurczak chow mein


Z przerażeniem zauważyłam, że na moim blogu ostatnio królują głównie słodkości. Ale nie martwcie się, nadal gotuję normalne obiady, nie mam tylko czasu na ich fotografowanie. Dziś u nas na stole królował kurczak chow mein- prawdziwie ekspresowe danie. Robiłam go już kilkakrotnie, ale jak na złość za każdym razem nie udawały mi się zdjęcia. Serdecznie Wam polecam ten przepis, tym bardziej, że wszystkie składniki z powodzeniem dostaniecie w najbliższym sklepie.

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Shinju- Paprykujemy 2, akcji Ani-Warzywa psiankowate oraz akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni. 


KURCZAK CHOW MEIN (CHINY)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese Food Made Easy]

  • 150 g makaronu do dań z woka
  • 300 g piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę
  • olej sezamowy
  • kilka kropel ciemnego sosu sojowego (dałam łyżkę)
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paseczki (dałam pół czerwonej i pół zielonej)
  • 150 g kiełków fasoli
  • 1 duża cebula dymka, posiekana
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 marchewka pokrojona w słupki (dałam od siebie)
  • szczypior z dymki do posypania
  • opcjonalnie świeżo mielony pieprz, łyżka sosu chilli 
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlewamy wodę, kropimy olejem sezamowym. Mięso łączymy z sosem sojowym i przyprawą 5 smaków. Następnie obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumieni. Dodajemy cebulę, marchew i papryki, dalej smażymy 3 minuty. Dokładamy kiełki, makaron, przyprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym, pieprzem i sosem chilli.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki.



25 komentarzy :

  1. Pysznosci, bez dwoch zdan! Lubie takie szybkie dania z charakterem. A talerzyki masz boskie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne zdjęcia, pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie musi być pyszne, ale nie wyobrażam sobie jedzenia go (i jakiegokolwiek innego) pałeczkami ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo często na szybko robię coś w tym stylu. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kuchnię chińską, wspaniałe danie.

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest to co tygryski lubią najbardziej:)Bardzo apetyczne i bardzo bardzo bym właśnie teraz chciała to zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje ciasteczka to były mistrzowskie :), no ale mięso niech będzie czasami :) też..pięknie na Twoich zdjęciach wygląda ! A jakie talerze super !

    OdpowiedzUsuń
  8. no to tym razem zdjęcia wyszły fantastycznie :) bardzo mi się podoba. Widziałam taką potrawę w książce u Jamiego i sama zastanawiałam się nad jej zrobieniem :) wygląda tak apetycznie, że zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  9. szybki i prosty chińczyk :) super. Następny azjata w kuchni to będzie chow mein, na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne zdjęcia. Potrawa w kolorach lata :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kolorowe i bardzo apetyczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czesto robie takie danie, kiedy mam malo czasu na przygotowanie obiadu i powiem Ci, ze nawet nie bardzo kojarzylam to danie z ta nazwa. Znaczy sie nazwa jest mi znana, ale nie wiedzialam, ze robie kurczaka chow mein:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. tak kolorowo, aromatycznie ;]
    typowo po chińsku. lubie tę kuchnię.

    OdpowiedzUsuń
  14. No cóż się tu rozgadywać, po prostu REWELACJA:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Makaron chow mein należy do moich ulubionych. Robimy go z różnymi dodatkami. Twoje danie wygląda pysznie, też pewnie spróbuję tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo podoba mi się to danie - muszę zacząć częściej eksperymentować z kuchnią azjatycką.

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo lubie takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Danie ma samo zalety : ekspresowe, całkiem zdrowe, pięknie się prezentuje i kryje w sobie wiele cudnych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepysznie wygląda ten makaron! Jakiś czas temu rozsmakowałam się w daniach z woka i uważam je za absolutnie genialne. Twój makaron wygląda obłędnie! ;))

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznosci.Mnie tez ostatnio wzielo na taka kuchnie..uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ooooo to coś dla mnie :) pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Oj Kochana. Nie ma co się tak przerażać. Słodkiego nic nie za wiele ;-D


    A kurczok się się.. podoba ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.