poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Kotlety wieprzowe z pieczarkami w sosie balsamicznym

Kotlety wieprzowe z pieczarkami w sosie balsamicznym


Dziś pomysł na szybki i smaczny obiad. Bardzo często podaję mięso z pieczarkami w sosie balsamicznym, pasują one zarówno do drobiu, jak i wieprzowiny. Mięso wraz z pieczarkami przygotujecie w dosłownie 10 minut. Ja do kotletów wieprzowych podałam pieczone młode ziemniaki, ale równie dobrze możecie do nich zaserwować ryż, czy też inne ulubione dodatki obiadowe. Wszystko zależy od Waszej fantazji i preferencji smakowych. 

Przepis dodaję do akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny .


KOTLETY WIEPRZOWE Z PIECZARKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 kotlety wieprzowe (użyłam schabu)
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, suszony tymianek
  • 400 g małych pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • masło do smażenia
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżeczka brązowego cukru
  • świeżo mielony pieprz i sól
Kotlety wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy z obu stron na oliwie lub maśle. 
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, smażymy przez minutę czosnek, następnie dodajemy pieczarki. Smażymy je do miękkości. Nie używamy zbyt dużej ilości tłuszczu do smażenia. Dodajemy ocet, wsypujemy cukier i smażymy dalej mieszając przez około 3 minuty. Pod koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeśli chcemy aby sos był gęsty warto go przygotować wcześniej a następnie podgrzać (po około 15 minutach powinien ładnie zgęstnieć). 


PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI

Składniki (na 4 porcje):
  • 600 g młodych ziemniaków jednakowej wielkości
  • do posypania- słodka papryka w proszku, suszony tymianek, suszona bazylia, suszone oregano, sól, świeżo mielony pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki. Układamy na blasze, posypujemy przyprawami, na koniec kropimy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy 20-25 minut lub do momentu kiedy będą miękkie. W połowie pieczenia warto je przemieszać. Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie, np. z sosem czosnkowym. 


24 komentarze :

  1. Pieczarki w sosie balsamicznym ,jeszcze nie kosztowałam :)wyglądają smakowicie nie wspomnę już o mięsku i ziemniaczkach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :) Mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszna propozycja na obiadek. Szybkie obiadki zawsze są w cenie.
    Pozdowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym chętnie taki smaczny posiłek! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ogromnie smakowite są te kotlety. Przyjemna odmiana od tradycyjnego schabowego (za którym nie przepadam). :))

    OdpowiedzUsuń
  6. te pieczarki mnie zaintrygowały ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. danie wygląda jak w ekskluzywnej restauracji - bomba!!!
    No i teraz muszę kupić ocet balsamiczny. Tyle już o nim myślałam, a jeszcze jak zobaczyłam ten przepis to już postanowione!!!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. O! menu idealne dla mnie! mega kuszące danie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. te pieczarki wyglądają bardzo apetycznie - ten ciemno brązowy kolor - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak dawno nie jadłam wieprzowiny, że z chęcią porwałabym porcję na dzisiejszy obiad. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Malwi, takie najprostsze przepisy są najlepsze! a opiekane ziemniaczki to ja uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie ziemniaki,a przepis na kotlecika wypróbuje-zawsze to inny schabowy:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki pyszny obiadek zawsze mnie kusi!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak zwykle bardzo pysznie u Ciebie, aż ślinka cieknie....masz u mnie wyróżnienie...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie ziemniaczki chętnie jadam z dodatkiem sosu czosnkowego na bazie jogurtu greckiego ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. alez one muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  17. rany... jak to ślicznie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pieczarki w sosie balsamicznym? Zapowiada się ciekawie... :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  19. Próbowałam :) Pycha! Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. zamiast octu balsamicznego mozna dodac sos sojowy, z pieczarkami swietnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam dzisiaj z kurczakiem ;) te pieczarki są nieziemskie! jutro powtórka :) i koniecznie muszę spróbować też ze schabem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam kolejny raz, tym razem ze schabem. Obie wersje są super :) Ziemniaczki też :)
      http://bit.ly/17VRSq8

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.