piątek, 1 lipca 2011

Papryka faszerowana kuskusem z sosem bazyliowym

Papryka faszerowana kuskusem z sosem bazyliowym


Oto wspomniana przeze mnie wczoraj papryka. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsa, bądź też samodzielne danie. Po brzegi wypełniona jest kuskusem, serem feta i szpinakiem. Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że muszę ją zrobić. Najbardziej zachwycił mnie bazyliowy sos z czosnkiem. Pierwszy raz piekłam też paprykę w naczyniu wypełnionym wodą. Teraz już wiem, że nigdy nie będę już piekła inaczej papryki. W ten sposób przygotowana jest mięciutka, delikatna, nie przypala się. Serdecznie Wam polecam. 

Przepis dodaję do akcji Dinner party oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny.

A jeśli ktoś z Was ma ochotę w ramach wakacyjnego szaleństwa wygrać bon na zakupy do sklepów H&M lub Zara- zapraszam TUTAJ do konkursu. 


PAPRYKA FASZEROWANA KUSKUSEM Z SOSEM BAZYLIOWYM (MAROKO)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony Homemade-recipes]
  • 4 papryki (u mnie czerwone)
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • wywar z kurczaka
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • puszka ciecierzycy 
  • 1/4 szklanki suszonych porzeczek (pominęłam)
  • szklanka posiekanego szpinaku szpinaku 
  • pół szklanki sera feta - 120 g
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • gorąca woda
  • sos- szklanka liści bazylii, 120 ml jogurtu, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 1/4 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu 
Kaszę kuskus mieszamy z kminem, zalewamy gorącym bulionem (centymetr ponad poziom kaszki), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Spulchniamy kuskus widelcem, dodajemy posiekane liście szpinaku, odsączoną i opłukaną cieciorkę, porzeczki i rozdrobniony ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Papryki myjemy, odcinamy wierzchy, usuwamy pestki i zgrubienia. Farsz nakładamy do papryk. Wierzch kropimy lekko oliwą. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym (wlewamy dwa centymetry gorącej wody), wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 40-50 minut (moim wystarczyło 40 minut). Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać, paprykę przykrywamy czapeczką, którą wcześniej odkroiliśmy bądź folią aluminiową. 
Przygotowujemy sos- wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładką pastę. Paprykę podajemy polaną sosem. 


22 komentarze :

  1. No nie....ale smakołyki...Ty to masz Malwinko talent do gotowania....

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciecierzyca + kuskus w papryce. Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczna, kolorowa i aż się prosi żeby ją zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. farsz to mój smaczek...muszę wypróbować Twoja propozycje, bo do tej pory nadziewałam paprykę tylko mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności... Uwielbiam paprykę z fetą, ale jeszcze nie robiłam jej z kuskusem. No i ten sos bombowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, a cóż to za cudo pyszne!
    Wspaniale wygląda. :)

    Pozdrawiam Malwinko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszystkie nadziewane papryki..z kuskusem nie jadlam i nawet mi do glowy nie wpadlo,choc tez bardzo kuskus lubie...Serdecznie Cie pozdrawiam Malwinko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego farszu w papryce nigdy nie próbowałam :) super!

    OdpowiedzUsuń
  9. o rany, o rany!
    właśnie dziś chciałam taką samą zrobic.
    ależ cudownie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń
  10. papryka faszerowac uwielbiam czym tylko sie da.. twoja z kuskusem jest bardzo apetyczna.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak dla mnie rewelacja i ten sos dopełnia świetnie całość :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna i zdecydowanie może robić za samodzielne danie! Pzdr!

    OdpowiedzUsuń
  13. pysznie wygląda i ten sosik :) mniam, polecam Ci też nadzienie z płatkami owsianymi

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawe połączenie:) muszę to kiedyś wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  15. pysznie nadziana:) ale smakowicie sie prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dla mnie prawdziwa bomba! Chętnie bym ją widziała, u siebie, na talerzyku:)

    OdpowiedzUsuń
  17. I ten sos czosnkowy.. wspaniałe wykończenie ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam faszerowaną paprykę, z kaszą kuskus musi super smakować, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam :) Jest rewelacyjna :) Ale za duzo zrobilam i mam jeszcze do zjedzenia 3 duze papryki ;) ufff... jest pyszna, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  20. @Monique- bardzo się cieszę, że smakowała Ci ;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. a czy można użyć tego sosu do sałatki np. takiej z sałaty, pomidorów, oliwek i cebuli?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.