niedziela, 17 lipca 2011

Paluszki z kurczaka z letnią sałatką na bazie cukinii

Paluszki z kurczaka z letnią sałatką na bazie cukinii


Jest to ciekawy i szybki sposób na przygotowania kurczaka. Danie robi się ekspresowo- wystarczy pokruszyć krakersy, obtoczyć w nich kurczaka, włożyć do piekarnika i w mgnieniu oka cieszyć się smacznym obiadem. Szybciej chyba już się nie da ;-) 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny, akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni. 


PALUSZKI Z KURCZAKA (JORDANIA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis znaleziony na blogu Ireny i Andrzeja]

  • 4 piersi z kurczaka- użyłam polędwiczek wieprzowych o łącznej wadze 0,5 kg
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 15 pokruszonych krakersów
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki curry
  • sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
Mięso myjemy i dokładnie czyścimy. Jeśli używamy piersi, każdą z nich dzielimy na 6 części. Lekko je solimy i pieprzymy, wkładamy do jogurtu. Krakersy drobno kruszymy, łączymy z tymiankiem, curry i majerankiem. W tak przygotowanej panierce obtaczamy kurczaka. Układamy go na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25 minut. 



LETNIA SAŁATKA Z CUKINIĄ

Składniki (na 4 porcje):
  • 125 g  mozzarelli w kuleczkach 
  • 150 g drobnych pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę lub piórka
  • 2 małe cukinie pokrojone w plastry grubości centymetra
  • liście bazylii do przybrania
  • sos- 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, 3/4 łyżeczki mieszanki przyprawowej suszone pomidory z bazylią i czosnkiem *, sól, pieprz do smaku
Pomidorki myjemy, osuszamy, razem z mozzarellą wrzucamy do salaterki. Dodajemy czerwoną cebulę. Cukinię grillujemy na patelni z obu stron. Przestudzamy i dodajemy do sałatki. Przygotowujemy sos- wszystkie składniki dokładni łączymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podajemy ozdobioną listkami bazylii. 


* mieszankę tę powinniśmy dostać w każdym sklepie z przyprawami. Jeśli nie mamy do niej dostępu, możemy zamiast niej dodać do sosu pół łyżeczki suszonej bazylii, szczyptę czerwonej czubricy i dodatkowy ząbek czosnku. Z tego co się orientuję, jedna z popularnych firm ma taką przyprawę w swoim asortymencie. 

Przepis na sałatkę jest moją drugą propozycją do Barku Sałatkowego Peli (Zaproszenie 16) 

19 komentarzy :

  1. Bardzo mi się podobają te paluchy! I do tego moje ulubione połączenie: cukinia + mozzarella + pomidorki.. Wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne...;) tak jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty i jaki szybki kurczak :) Sałatka też ciekawa :) Cukinia nie jest moim ulubionym warzywem, ale z tą mozzarellą wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pychotka! Super połączenie, sałatka bardzo przypadła mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne! Uwielbiam takie szybkie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zawsze u Ciebie apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi sie i kurczak, i salatka - na pewno kiedys u mnie zagoszcza, choc nie wiem jeszcze, czy razem, czy w duecie.

    OdpowiedzUsuń
  8. ale świetny przepis..uwielbiam kurczaka i cukinie..jak mąz wróci z podrózy zrobię niespodziankę..wpadnij do mnie ..u mnie trochę Gdańska :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ta sałatka jest tak pysznie podana!

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie obiady to ja lubię.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko wygląda tak apetycznie, że aż ciężko oderwać oczy od zdjęć! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne kurczakowe paluszki i ta sałatka super :) Fajny obiad na lato:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie paluszki z kurczaka to ja zawsze i wszędzie :) Uwielbiam te Twoje kurczakowe wariacje!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie dania. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Miło wspominam ten obiadek;-)
    Nie tylko z resztą ten;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. wykorzystam przepis na paluszki ponieważ moje dzieci lubią w ten sposób podanego kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie wiem co mi się bardziej podoba - sałatka czy kurczaczek? Muszę koniecznie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  18. tez robie takiego kurczaka w krakersach, jets super:) w ogole to fajne jest to danie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny pomysł.. panierka z krakersów. Jakoś nigdy na to nie wpadłam ;-P


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.