Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 8 lipca 2011

Kurczak z porem i pieczarkami zapiekany pod pierzynką z ciasta francuskiego


Z kuchnią brytyjską niezbyt jestem oswojona, nigdy też specjalnie mnie nie zachwycała. Miałam spory problem z wybraniem przepisu na kolejne GP. Z nieba spadł mi ten, który Wam prezentuję. Wiem, że na pewno powtórzę go jeszcze nie raz. Całość bardzo oryginalnie się prezentuje- na pewno podbije serca fanów sosów śmietanowo-musztardowych. Tymczasem ja na jakiś czas wyjeżdżam wędrować po górkach i pagórkach. W tym czasie mój Połówek będzie publikował w miarę możliwości kolejne przepisy. Na wszelkie maile i pytania będę mogła odpowiedzieć dopiero po 17 lipca. 


KURCZAK Z POREM I PIECZARKAMI ZAPIEKANY POD PIERZYNKĄ Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia brytyjska]

  • 1 por pokrojony w cienkie talarki (tylko biała część)
  • 2 cienkie plasterki bekonu bez skóry (130 g)- użyłam wędzonego boczku
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka mąki
  • szklanka bulionu drobiowego (250 ml)
  • 1/3 szklanki śmietany- użyłam 18%
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 szklanki gotowanego mięsa z kurczaka grubo pokrojonego (480 g)
  • 1 gotowy płat ciasta francuskiego podzielony na 4 części
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Smażymy pora, pokrojony w kostkę boczek i pieczarki. Dodajemy łyżkę mąki , smażymy ciągle mieszając przez 2-3 minuty. Stopniowo dolewamy bulion cały czas mieszając. Dodajemy musztardę, śmietanę i mięso z kurczaka. 
Całość przekładamy do 4 kokilek, przykrywamy płatem ciasta francuskiego, lekko dociskając go do brzegów naczynia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy około 20 minut.



24 komentarze:

  1. swietnie wyglada!!!ja bardzo lubie takie potrawy,wiec mi na pewno by posmakowalo :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Malwiś, i znów wyszło, że nawet w kuchni brytyjskiej znajdzie się coś godnego uwagi.

    Pozdrawiam rumiankowo
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, nawiasem mówiąc zazdroszczę

    OdpowiedzUsuń
  4. super sie prezentuje, uwielbiam kurczaka z porem, chetnie bym sie poczestowala...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekstra. Bardzo fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super się prezentuje ten kurczak :) z kuchni brytyjskiej polecam Shepherd's pie. Życzę miłych wędrówek górskich! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności:) I jak ciekawie podane:) Miłego wypoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  8. O! Chicken pie! Kocham miloscia niezachwiana od lat! :) Wyglada super!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Podobny przepis miałam od Nigelli... pyszności :]

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak fajnie to wygląda! Super pomysł :)

    Pozdrawiam Malwinko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. super zupka i jak elegancko podana! pycha:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi być pyszne i bardzo ciekawie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bo z ciastem francuskim to już tak jest, że nieważne czy się je wykorzysta na słono, czy na słodko wychodzi pyszne :) Ale takiej wersji jeszcze nie jadłam, zapowiada się smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale fajnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O mniam! Muszę to mieć! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawe ciekawe.. daj spróbować ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Im więcej w tym boczku tym lepiej.. Przynajmniej dla mnie ;) Róbcie, to bo jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmmm, smakowite - muszę sprawić sobie taki naczynia do zapiekania...

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmmm, wygląda smakowicie - muszę sprawić sobie takie naczynka do zapiekania!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP