sobota, 23 lipca 2011

Kotlety wieprzowe z jabłkami ( GP Niemiec)

Kotlety wieprzowe z jabłkami ( GP Niemiec)


Kolejne GP odbywa się w Niemczech. I znów pojawił się problem- za kuchnią niemiecką raczej nie przepadam. Kojarzy mi się z ziemniakami i paniami z pokaźnym biustem z wielkimi kuflami w dłoni. Mimo tego znalazłam przepis, który od razu mnie zaciekawił. Kwaskowate skarmelizowane jabłko w połączeniu z sosem chrzanowym okazało się bardzo ciekawą propozycją obiadową. Danie to nie należy do dietetycznych, jednakże polecam je Wam z przyjemnością. Na pewno zadowoli niejednego Pana. A żeby było jeszcze bardziej w klimacie naszych sąsiadów z zachodu, do dania proponuję zimne piwko. A może i jakaś Pani pokusi się na taki obiadek?

Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni. 


KOTLETY WIEPRZOWE Z JABŁKAMI (GP NIEMIEC)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis z książki Podróże kulinarne. Kuchnia niemiecka]
  • 4 duże kotlety wieprzowe (u mnie schab)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 duże kwaskowate jabłko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g małych ziemniaków
  • 3 łyżki chrzanu wymieszane z łyżką śmietany
  • pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki 
  • masło do smażenia 




Kotlety wkładamy między dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy papryką, solą pieprzem. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 
Jabłko kroimy na 4 grube plastry. Na patelni topimy 2 łyżki masła. Wkładamy plastry, podsmażamy z obu stron, dodajemy cukier i karmelizujemy. Odkładamy i przykrywamy, by nie ostygły. 
Kotlety smażymy na maśle z obu stron. Ziemniaki przesmażamy ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła. 
Na kotlet nakładamy plaster jabłka i chrzan wymieszany ze śmietaną. Ziemniaki posypujemy natką pietruszki. Podajemy z cząstkami pomidora. 



20 komentarzy :

  1. Pieknie sfotografowane, bardzo klasyczne danie :)
    pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, brzmi bardzo ciekawie! A za kuchnią niemiecką też nie przepadam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie połączenia mięso+owoce. Ostatnio robiłam wieprzowinę z suszoną śliwką i wątróbkę z jagodami, więc Twoje danie również z wielką chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłko do mięsa to obowiązek. Podobnie jak śliwki i żurawina.Aż nabrałam ochoty na mięso.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezwykle apetycznie wygląda ten jabłkowy kapelusz z chrzanem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam Panią.
    Od dawna czytam Pani bloga, który jest dla mnie inspiracją. Mam dla Pani niespodziankę. Zapraszam do mnie po wyróżnienie:
    http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/07/wyroznienie.html
    Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj. czytam Twojego bloga z wielkim zainteresowaniem. Mam dla Ciebie niespodziankę. Zapraszam do mnie po wyróżnienie.
    Pozdrawiam
    Wiewióra

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślę, że mój luby z chęcią wsunąłby taki obiad, więc chyba warto mu go przygotować ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Połączenie wieprzowiny z jabłkiem jest cudowne. A do tego zimne piwo? Ehh.... super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł, będę zaglądała tu częściej w poszukiwaniu inspiracji na obiad. ;)
    Wyglądają apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny obiadek..ja mam podobne skojarzenia co do kuchni niemieckiej ..do tego moglabym dodac jeszcze kapuste kiszona i Bratwurst ;)Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj. Zapraszam po wyróżnienie "One lovely blog award". Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny obiadek. Lubię takie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. O, to coś dla mnie - wypróbuję na pewno !

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawe połączenie - to musi być dobre :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jabłko do wieprzowinki:) Pyszności:D

    OdpowiedzUsuń
  17. ja z chęcią bym się skusiła na taki obiadek :) mimo iż mało dietetyczny (jak piszesz)

    OdpowiedzUsuń
  18. Będzie mi miło jeśli weźmiesz udział w zabawie blogowej.

    OdpowiedzUsuń
  19. jadłam takowy przysmak przygotowany przez rodowitą Niemkę ....pyszny był, rozpływał sie w ustach:) pozdrawiam ciepło i pozwole sobie jeszcze troszkę powgapiać w te apetyczne zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.