niedziela, 10 lipca 2011

Filipińskie curry z kurczaka

Filipińskie curry z kurczaka


Ostatnio Irena i Andrzej podczas swojej wędrówki po Azji zawitali na Filipiny. Strona, z której korzystali przygotowując nowe przepisy bardzo przypadła mi do gustu. Postanowiłam więc zrobić filipińskie curry z kurczaka- niezwykle proste, z ogólnie dostępnych dla wszystkich składników. Idealne, by móc zasmakować w kolorowych młodych warzywach. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji.


CURRY Z KURCZAKA (FILIPINY)

Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony Filipinofoodrecipes]
  • pół kilograma piersi z kurczaka pok
  • 2 marchewki
  • 6 małych młodych ziemniaków- pokrojonych na ćwiartki
  • pół dużej zielonej papryki
  • pół dużej czerwonej papryki
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula pokrojona w piórka
  • pół główki czosnku- wszystkie ząbki drobno siekamy
  • pół łyżeczki świeżo tartego imbiru
  • puszka mleka kokosowego
  • łyżka curry w proszku
  • pół łyżeczki chilli w proszku 
  • pół czerwonej papryczki chilli pozbawionej pestek (dałam od siebie)- drobno pokrojonej
  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku
  • do podania- ryż
Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, smażymy aż lekko zbrązowieje. Dodajemy marchew pokrojoną w plasterki oraz ziemniaki. Smażymy 5 minut. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy imbir, czosnek, cebulę, chilli. Smażymy 2 minuty. Dodajemy zawartość patelni, wlewamy mleko kokosowe, curry i chilli w proszku i smażymy około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy pokrojone w grubszą kostkę papryki. Smażymy jeszcze 2 minuty. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy curry razem z ryżem. 

* jeśli będziemy używać większych ziemniaków, wówczas należy je pokroić w kostkę (jak do zupy) i dłużej smażyć. To samo tyczy się marchewki. 

20 komentarzy :

  1. Kuszace sa te filipinskie smaki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam nic filipińskiego, bardzo ciekawa ta stronka - no i twoje danie także!:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie czosnkowe to Twoje curry! Myślę, że błyskawicznie przegnałoby dokuczający mi dziś katar..

    OdpowiedzUsuń
  4. Te curry jest takie kolorowe i pełne optymizmu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonałe danie. Uwielbiam curry, a dawno nie robiłam. Dziękuję za przypomnienie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bym nawet bez kurczaka coś takiego chętnie zjadła:))

    OdpowiedzUsuń
  7. oj lubię curry, każde, a to filipińskie mi bardzo pasuje. Zdjęcia malownicze!

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. Tyle kolorów, tyle ciekawych smaków... na pewno warto spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Faktycznie składniki fajne i latwo dostępne :) Muszę zapisać do wypróbowania, bo lubię curry.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapowiada się bardzo smakowicie :)) I wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie, kolorowo, warto wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Malwi, kolorowe pyszności, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Te kolory są oszałamiające :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jeszcze nie miałam okazji jeść curry z ziemniakami - najwyższy czas!

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo interesujące smaki przedstawiasz :) koniecznie trzeba przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj oj.. wszystko tak cudownie wygląda. Jak Ty to robisz? ;-)


    Pozdrowienia, www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. ja to w szkole robiłem mega dobre

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.