piątek, 10 czerwca 2011

Tabbouleh

Tabbouleh

Tabbouleh


Tabbouleh zna zapewne każdy. Jest to sałatka popularna w krajach arabskich, głównie w Libanie. Oryginalnie wykonuje się ją z kaszy bulgur, spotykane są także wersje z wykorzystaniem kuskusu. Ja z racji tego, iż bulguru nigdzie nie mogłam znaleźć, zastąpiłam go właśnie łatwo dostępnym kuskusem. Wersja, którą Wam prezentuje jest najczęściej spotykaną. Czasem do sałatki tej dodawany jest także ogórek czy też papryka. Ja zdecydowanie wolę ją w tej prostej wersji z dużą ilością ziół. Idealnie sprawdzi się w upalne letnie dni. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji.



Tabbouleh


TABBOULEH (LIBAN)

Składniki (na 4 porcje) :
[przepis własny]
  • pół szklanki kaszy kuskus
  • szklanka  posiekanych liści pietruszki
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty
  • 4 dymki posiekane razem z białą częścią
  • jeden duży pomidor (250 g) pokrojony w kostkę (ja pozbawiłam go pestek)
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy napęcznieje spulchniamy ją widelcem. Dodajemy miętę, natkę, dymkę, pomidory. Całość zalewamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. 
Jeśli mam pomidory bardzo soczyste, najczęściej pozbawiam je pestek. Możemy równie dobrze użyć pomidorków koktajlowych. Sałatka jest bardzo lekka i orzeźwiająca. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kebabów drobiowych bądź jako przekąska w ciągu dnia. 
Jeśli chodzi o sos robię go w różnych proporcjach- czasem daję o wiele więcej cytryny niż oliwy. Jednak to zależy od Waszych smaków. Do sałatki możecie dodać także drobno posiekany ząbek czosnku. 

Tabbouleh

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

33 komentarze :

  1. Tabbouleh jest super, robiłam to już kilka razy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też najbardziej lubię najprostszą wersję Tabbouleh z dużą ilością ziół ;) bardzo wiosenne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tabbouleh i też robię czasem z kuskusem nawet jak mam bulgur bo kuskus bardzo lubię. Niech żyje kuchnia libańska!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, aż poczułam aromat tych ziół przez monitor!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzięki!! nie wiedziałam, że tego typu połączenie nazywa się Tabbouleh, a robię podobne już parę lat:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tez najbardziej lubie te najprostsza wersje. Ostatnie zdjecie jest boskie!

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam i lubię :) fajnie, że przypomniałaś tę sałatkę

    OdpowiedzUsuń
  8. lubie ta salatke:) pieknie u Ciebie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda wyśmienicie ....a czy wg Ciebie Malwi pietruszkę można zastapić kolendrą? pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja nie znam, ale mam nadzieję się zapoznać.

    OdpowiedzUsuń
  11. Z checią bym kiedyś zjadła tabbuleh, bo jeszcze nie próbowałam. Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smaczna i taka zdrowa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie robiłam jeszcze. Tak jak hummusu i falafela - mam potworne zaległości, jak się okazuje. W Lidlu będzie tydzień afrykański - miałam nadzieję na bulgur, ale akcja jest potwornie skomercjalizowana i nic ciekawego afrykańskiego nie da się na niej kupić.
    Piękne zdjęcia.:)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo mi się podoba, zapisuję przepis:) pozdrawiam i miłego weekendu życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aż wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam tej sałatki :( Ja na szczęście będę mogła ją zrobić z kaszą bulgur, bo jest ona u mnie zawsze w szafce, choć najczęściej gotuję ją na mleku na śniadanie ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale numer! Dzisiaj miałam prawie identyczny obiad :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda całkiem fajnie. Muszę spróbować ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. @goh.- ja też je uwielbiam, na lato idealne;)

    @Fuchsia- te najprostsze wersje zawsze urzekają ;)

    @ozzie- podpisuję się jak najbardziej- niech żyje kuchnia libańska;)

    @Agna- uczymy się całe życie;) mój Połówek swego czasu miał swoje popisowe danie, po kilku latach podobny przepis znaleźliśmy w kuchni japońskiej;)

    @Maggie- dziękuję;)

    @Jolu- ja za świeżą kolendrą osobiście nie przepadam i jeśli w przepisie ją mam to podmieniam na natkę pietruszki. Jeśli wolisz kolendrę to czemu miałabyś jej nie podmienić ;)

    @Majano- polecam, jest bardzo lekki i orzeźwiający;)

    @Lekka- no niestety to co ma być w Lidlu z Afryką za wiele nie ma wspólnego. A na jakieś gotowe sosy to ja ochoty raczej nie mam.

    @Ilonko- dziękuję i wzajemnie;)

    @kikimora- zazdroszczę dostępu do bulguru. Ja niedługo wybieram się do auchana, może tam dostanę go.

    @Doctor- jaki zbieg okoliczności;)

    @Soul and Pepper- polecam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  19. baaardzo lubię:) i - tak samo jak ktoś już napisał - najprostszą wersję

    OdpowiedzUsuń
  20. wspaniale Ci wyszla ta salatka,czesto ja robie wlasnie latem,zastepuje wspaniale kolacje :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Twoje zdjęcia za każdym razem mnie urzekają:) Uwielbiam wszystkie dania z kuskusem! Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mi też Tabbouleh bardzo smakował :) Ja swój wzbogaciłam mięsem z piersi kurczaka a kuskus zaparzałam rosołem :) Pycha...

    OdpowiedzUsuń
  23. taki wspaniale wiosenny, lekki i delikatny.
    idealny na upały ;]

    OdpowiedzUsuń
  24. Powiem szczerze, nie znam :( wiec na pewno zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Niedawno było o niej w Wysokich Obcasach i mam ją na liście "do zrobienia", ale mam ochotę na wersję z papryką:)

    OdpowiedzUsuń
  26. @Nemi- ślicznie dziękuję;)również uwielbiam kuskus

    @od-kuchni- ja z reguły zalewam kuskus osoloną wodą. Ale jeśli mam na stanie niedzielny rosołek to i on idzie w ruch;)

    @Karmelitko- masz rację, na upały jak znalazł;)

    @berrypuch- polecam jeśli tylko lubisz orzeźwiające smaki

    @Aniu- z papryką też czasem robię, ale mimo to wolę wersję najbardziej prostą;)

    OdpowiedzUsuń
  27. no ja już sie za nią zabieram od dłuższego czasu.... musze w końcu zrobić..;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo lubię i fattoush i tabbouleh - zawsze kojarzą mi się z wakacjami na Bliskim Wschodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Utarlo sie, ze tabbouleh ma tyle kaszy, a tak naprawde, po wizycie w libanskiej knajpce, czy tychze blogach (np. Taste of Lebanon)okazuje sie, ze proporcje sa odwrocone na rzecz zieleniny. :) Np. tutaj: http://www.davidlebovitz.com/2011/06/tabbouleh-recipe-anissa-helou/
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  30. @Karolino- doskonale zdaję sobie sprawy, że kaszy powinno być niewiele. I u mnie tak dużo jej nie ma. Sałatkę przygotowuję w różnych proporcjach, w zależności kto ją ma jeść- ja uwielbiam większą ilość mięty i cytryny, moja mama natomiast woli mniej kwaśny sos i więcej kaszy.

    OdpowiedzUsuń
  31. Proste, szybkie w przygotowaniu.. ;-D W sam raz dla mnie :-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. Pyszne! Dziś przygotowałam na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Odkryłam to jakieś 2 miesiące temu kosztując na jednym z Targów śniadaniowych w warszawie, mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.