piątek, 24 czerwca 2011

Pudding ryżowy

Pudding ryżowy


Ostatnio staram się jak najczęściej przygotowywać desery. Przy okazji GP Europy postanowiłam więc poszukać czegoś słodkiego, co miało być zwieńczeniem dzisiejszego obiadu. Padło na pudding ryżowy, na który przepis znalazłam w książce o kuchni greckiej. Na pewno posmakuje amatorom mlecznych deserów. Następnym razem przygotuję go w połączeniu z karmelizowanymi jabłkami. 

Przepis dodaję do akcji Magdy- Jedzenie z muzyką w tle  (nie moje klimaty, ale możemy posłuchać- Mleko-Kto dogoni psa) oraz akcji Darii- F1 od kuchni. 


PUDDING RYŻOWY (GP EUROPY-GRECJA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia grecka]

  • 4 szklanki mleka
  • 100 g ryżu krótkoziarnistego
  • kawałek (5 cm skórki pomarańczowej)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru (75 g)
  • 1 łyżka budyniu w proszku (użyłam śmietankowego bez cukru)
  • 1/4 szklanki dodatkowego mleka (60 ml)
  • mielony cynamon


Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. W rondelku umieszczamy mleko, skórkę i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy ryż, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut do momentu, kiedy ryż będzie gotowy. Co jakiś czas mieszamy i zdejmujemy kożuch. Dodatkowe mleko mieszamy z budyniem. Z mleka wyjmujemy skórkę, dodajemy budyń, mieszamy i gotujemy chwilkę, aż pudding zgęstnieje. Przekładamy do 4 naczyń i posypujemy cynamonem. Podajemy na ciepło lub na zimno. 
Początkowo wydawało mi się, że mleka było stanowczo za dużo, jednak całość szybko ładnie zgęstniała i nabrała odpowiedniej konsystencji. 

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.


37 komentarzy :

  1. ciekawa jestem przepisu z karmelizowanymi jabłkami :))) taka opcja by mi bardziej odpowiadała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. @Bazylio- w najbliższym czasie postaram się przygotować wersję z karmelizowanymi jabłkami lub gruszkami;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bardzo lubię ryż na słodko ,a twój wygląda kusząco

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo, bardzo lubię takie desery! Kusisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo elegancki deser:) i też ciekawi mnie ta wersja z karmelizowanymi gruszkami i jabłkami:) czekamy zatem:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny pudding! Mniam. Ja też lubię ryz na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny deser, mam ogromną ochotę go wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny ten pudding. Na pewno wykorzystam ten przepis. Dziękuję ;-*

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubie takie ryzowe deserki - nawet kiedys, podczas gdy inne dzieci krecily nosem na ryz na mleku, ja zajadalam sie nim jak szalona. W takiej aromatycznej, cynamonowo-pomaranczowej wersji podoba mi sie bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tez mi sie spodobal ten ryz...bardzo fajnie musi smakowac jak i na cieplo tak i na zimno...a czeresienki sa urocze...

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy i apetyczny. Puddingu ryżowego z dodatkiem budyniu jeszcze nie robiłam - trzeba by spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadlabym taki smakowity puding, pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie deserki, ryżowo-mleczne i kleiste, mmmm... ^^

    OdpowiedzUsuń
  14. O, jestem pewna, że posmakowałby mojemu mężowi ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pudding ryżowy to coś dla mnie, ostatnio zakochałam się na amen w takich mlecznych deserkach :D
    Śliczne zdjęcia!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Puddingi to jedno z naszych tegorocznych odkryć, więc jak najbardziej to deser dla nas.
    Skomentowałaś kiedyś u nas tą kultową łyżeczkę, więc i ja Twoją pozwolę sobie zauważyć;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda smakowicie....robie dzisiaj, już mam pomysł dzieki Tobie na dzisiejszy deser...pozdrawiam Malwinko...

    OdpowiedzUsuń
  18. Łatwy w przygotowaniu i smakowity. Bardzo lubię ryż na mleku i budyń też. Jestem ciekawa jak smakują razem:) Muszę wypróbować. Czekam również na wersje z karmelizowanym jabłkiem lub gruszką:0
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajny pudding, nigdy takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam takie ryżowe desery ...pyszni3e wyglada:) piozdrawiam Malwi:)

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo fajny ten twoj deserek. musze wyprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  22. @Grumko- ja dopiero w tym roku odkryłam urok ryżowych puddingów i też jestem zachwycona;) a łyżeczka ostała mi się jedna, akurat odnalazła się w trakcie przeprowadzki;-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jako wielka miłośniczka Ryżu.. z wielką chęcią wypróbuję.. dla mnie najlepsza wersja to na zimno taki deserek ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. super przepis. zawsze mi się wydawało, że taki pudding to masa roboty, i widzę jak się myliłam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Strasznie mi się spodobał ten przepis, zrobię jak znajdę chwilę czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  26. @Justyniek- polecam- jest proste i w swej prostocie pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Hej myślisz że mogłabym przygotować ten deserek wieczorem i przechować w lodówce na rano? bo mam wielkie uroczyste śniadanko a to by sie w 100% nadawało :)

    OdpowiedzUsuń
  28. @Anonimowy- spokojnie tak możesz zrobić. Ja kiedy robiłam swój, jedna szklaneczka została na kolejny dzień. Wyjęłam ją jakieś 30 minut przed podaniem, aby deser nie był zbyt zimny- ale to już kwestia gustu jak zimne desery się lubi. Jeśli chcesz serwować na kolejny dzień najlepiej pozostaw całość w garnuszku do ostygnięcia i dopiero nakładaj do szklanek i włóż do lodówki(nie będzie później "mazów" na szkle, tak jak widać to u mnie). Możesz na pudding też nałożyć karmelizowane owoce, owoce świeże, albo mus owocowy (np. zmiksować truskawki lub maliny z odrobiną miodu i schłodzić przez noc w lodówce- później taki mus nałożyć na pudding).

    OdpowiedzUsuń
  29. Rewelacja! Pyszny i latwy deser. Nie wymaga wyprawy do sklepu po jakies skomplikowane skladniki. Smakuje jak deser ryzowy Berliso, a nawet lepiej...
    Posdrawiam i dziekuje za rozwiazanie mojego prOblemu:)- RENATA

    OdpowiedzUsuń
  30. świetny, uwielbiam ryż na mleku, w każdej postaci!!! jak zrobię mój ryż, pokażę, ale to we wtorek;p ...albo i PO, zależy;p

    OdpowiedzUsuń
  31. oj, i juz wiem co jutro kupie w sklepie.. Budyń! ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. i juz wiem co jutro kupie w sklepie
    Budyń!

    OdpowiedzUsuń
  33. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci przypadł do gustu;)

      Usuń
  34. Pyszny deser ! Mleczny i śmietankowy. U mnie z cynamonem i bananem. Zjadłam podwójną porcję :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.