niedziela, 26 czerwca 2011

Kofty z papryką z sałatką z zielonej fasoli

Kofty z papryką z sałatką z zielonej fasoli


W dalszym ciągu pozostajemy w klimatach kuchni arabskiej. Dziś chciałabym Wam przedstawić jedne z moich ulubionych koft. Paprykowe nadzienie sprawia, iż nabierają one niezwykłego aromatu. Podałam do nich sałatkę ze świeżej zielonej fasolki, na którą przepis znalazłam na stronie Lebanese Recipes. Całość doskonale się komponuje, a przy okazji możemy cieszyć się sezonowymi smakami. W najbliższym czasie postaram się Wam zaprezentować także kilka wegańskich przepisów pochodzących z kuchni arabskiej. 

Przepis dodaję do akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny, akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni oraz akcji Dinner party. 


DROBIOWE KOFTY Z PAPRYKĄ (SYRIA)

Składniki (na 4 porcje):
  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka (zmieliłam piersi)
  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki harissy w proszku
  • pół łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
Mięso łączymy z natką, kolendrą, czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Paprykę kroimy w podłużne paski. Mięso dzielimy na 8 części, formujemy podłużne placuszki, na ich środku układamy po kawałku czerwonej i żółtej papryki. Całość dokładnie sklejamy. Każdą koftę smarujemy delikatnie oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy 20-25 minut. 


SAŁATKA Z ZIELONEJ FASOLKI (LIBAN)

Składniki (na 4 porcje):
  • 250 g zielonej fasolki
  • 1 mała czerwona cebulka
  • sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Fasolę dokładnie myjemy, odcinamy końce, gotujemy, aż będzie miękka. Pod koniec solimy ją. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przygotowujemy sos- czosnek drobno siekamy, ucieramy z odrobiną soli, dodajemy olej i sok z cytryny, przyprawiamy pieprzem. Fasolkę mieszamy z cebulką i zalewamy sosem. 


24 komentarze :

  1. Ale miałas pyszny obiadek :) Tylko pozazdrościc.
    Miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pysznie wygląda taki obiad!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie komponuje się ta papryka z tym mięsem, do tego świetna sałatka. Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takimi przyprawami musi być pyszne, nie ma bata:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Klimaty Twoich dań są godne pozazdroszczenia

    OdpowiedzUsuń
  6. malwinko jakie cuda tu tworzysz . narobilas mi smaka. na pewno wyprobuje. pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kotlety -świetny przepis....już wiem co dzisiaj zrobie na obiadek....pozdrawiam Malwinko...

    OdpowiedzUsuń
  8. Super jest ta papryczka w środku!!! To jest pomysł na dzisiejszy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja dziś w wersji bezmięsnej, ale sałatkę z fasolki chętnie wykorzystam czegoś takiego szukałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale smacznie jada się u Ciebie, no i w Syrii;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takich koft jeszcze nie robilam - juz mi sie podobaja!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię dobre mięso mielone . Papryką chyba nie nadziewałam ? Zawsze , gdy przygotowuję cos z mielonego odstawiam je na jakiś czas aby przeszło przyprawami. Przepis wykorzystam .Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny w skansenie ..jutro cz. III

    OdpowiedzUsuń
  13. @Mona- z reguły o tym nie wspominam, ale tym razem napisałam o odstawieniu mięsa. Zawsze danie nabiera o wiele lepszego smaku;) czekam w takim razie na część trzecią;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję Ci bardzo za przepis na muffinki Pina Colada. Rodzina była zachwycona i sama też sporo zjadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  15. @Ebru- bardzo cieszę się, że Wam smakowały;) bardzo miło je wspominam

    OdpowiedzUsuń
  16. A wiesz, że kiedyś robiłam chyba takie kofty ? Tak coś mi świta...muszę sobie "odgrzać" ten przepis :) Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetnie to nadzienie wygląda, bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajne Kofty, jeszcze fajniejsza sałatka - kocham zieloną fasolkę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. @Shy- sałateczka jest fajną odmianą obiadową. Polecam skoro tak lubisz zieloną fasolkę;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chyba nadeszła pora zamienić włoskie pulpety na arabskie"kofty".Wyglądają tak zachęcająco,że trudno się im oprzeć......

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajnie tu u Ciebie, nam wszelkie arabskie potrawy pasują :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Taką kuchnię mogłabym codziennie jadać.. bez ograniczeń ;-D Ps: Biedny mój żołądek ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Ojej, zapomniałam kupi kolendrę!
    Ile powinnam dac tej w ziarnach, a czym mogę zastąpic harisse ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Liście kolendry mają inny smak aniżeli nasiona. Jednak kofty będą równie smaczne bez dodatku świeżej kolendry. Możesz dodatkowo dać 1/4 łyżeczki mielonej. Co do harissy to zamiast niej użyj posiekanej papryczki chili lub ostrej papryki w proszku.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.